Største investering i kommunens historie – starter byggeri af skole i pagt med naturen

Guldborgsund Kommune kan som det første sted i Danmark slå dørene op til en svanemærket folkeskole i sensommeren 2022. Mandag blev første spadestik taget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Byggeriet af en helt ny folkeskole i Sundby, Guldborgsund, blev mandag sat i gang. 

Det blev markeret med første spadestik og allerede om godt et år, vil de i alt 580 elever på Sundby Skole efter planen kunne rykke ind i det, der til den tid vil være nationens første permanente svanemærkede folkeskole.

quote Det gør også, at vi får en skole, der er sund at være i, hvor indeklimaet bliver godt

Simon Hansen (S), udvalgsformand, Guldborgsund Kommune

- Vi skulle have en ny folkeskole, og når man skal det – og man skal ud og bruge den største anlægsinvestering i Guldborgsund Kommunes historie – så skal vi også sætte barren højt, og det gør vi ved at bygge den første permanente svanemærkede folkeskole i Danmark, siger Simon Hansen (S), udvalgsformand for Børn, Familie og Uddannelse i Guldborgsund Kommune.

- Det er i tråd med samfundstiden, at vi siger, det her skal være bæredygtigt – det skal være svanemærket, tilføjer han.

Udskrivningen til den nye skole løber ifølge budgettet op i 175 millioner kroner. For de penge får kommunen ikke blot en ny folkeskole til afløser for den gamle – det bliver også en skole, der i såvel byggeri som drift lever op til en række særligt strenge miljøkrav.

- Der bliver stillet krav til, hvilke materialer man bruger i byggeriet, og hvordan de påvirker miljøet, og man stiller krav til, hvordan skolen driftes bæredygtigt og miljømæssigt rigtigt, når først den står færdig, forklarer Simon Hansen og tilføjer:

- Der er et helt katalog, man skal igennem for at kunne få det stempel.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den ny skole i Sundby skal ifølge Guldborgsund Kommune samtidig være arkitektonisk nybrud inden for skolebyggeri. Sådan her kommer den ifølge arkitektens planer til at se ud.
Den ny skole i Sundby skal ifølge Guldborgsund Kommune samtidig være arkitektonisk nybrud inden for skolebyggeri. Sådan her kommer den ifølge arkitektens planer til at se ud. Foto: Sora Images

Et svanemærket byggeri er med andre ord både et godt valg for miljøet og for de mennesker, der skal opholde sig i bygningen, påpeger udvalgsformanden:

- Det gør også, at vi får en skole, der er sund at være i, hvor indeklimaet bliver godt, så det skaber et godt læringsmiljø for eleverne og et godt arbejdsmiljø for medarbejderne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Simon Hansen, formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, kalder den ny skole et stykke danmarkshistorie inden for skolebyggeri. - Jeg er slet ikke i tvivl om, at vores ambitiøse og unikke skolebyggeri vil blive bemærket på landsplan, siger han.
Simon Hansen, formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, kalder den ny skole et stykke danmarkshistorie inden for skolebyggeri. - Jeg er slet ikke i tvivl om, at vores ambitiøse og unikke skolebyggeri vil blive bemærket på landsplan, siger han. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Tegnet af opera-arkitekter

Blandt eleverne er der også store forventninger til den ny skole.

- Det her er en ting, vi har glædet os ret meget til på hele skolens vegne, men også personligt. Vi er kommet flere elever fra elevrådet og fra skolebestyrelsen og skolelederne, for at se byggegrunden og første spadestik, siger Ellen Wilhelm Clausen, der selv var med til at tage det første spadestik.

- Det specielle er nok, at den er rund – med en skolegård inde i midten. Men bliver ligesom suget ind af den (bygningen, red.). Den ligger også ude på en mark, så der er ret meget landskab, vi kan kigge ud til, tilføjer hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ellen Wilhelm Clausen og Ellen Huus Møller fra Sundby Skole var med til at tage første spadestik. De glæder sig til en ny skole, der er tæt på naturen.
Ellen Wilhelm Clausen og Ellen Huus Møller fra Sundby Skole var med til at tage første spadestik. De glæder sig til en ny skole, der er tæt på naturen. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Den ny skole i Sundby skal ifølge Guldborgsund Kommune samtidig være arkitektonisk nybrud inden for skolebyggeri.

Bag projektet står et hold med det lokale entreprenørfirma Bo-Hus i spidsen, der har samarbejdet med blandt andre Henning Larsen Arkitekter – der er kendt fra Operahuset i København – ligesom der også har været pædagogisk rådgivning med inde over planlægningen af den ny skole fra Autens.

Læs også
Landets første svanemærkede folkeskole står klar om to år – se billederne her
Læs også
Landets første svanemærkede folkeskole står klar om to år – se billederne her

- Første spadestik er sædvanligvis en forløsende ceremoni. Men i dette tilfælde, hvor vi opfører et byggeri af denne kaliber, med så mange lokale ressourcer bag, glæder vi os rigtig meget til at komme op af jorden, siger Bo Jørgensen, direktør i Bo-Hus i en kommentar til dagens begivenhed.

Guldborgsund Kommune har indgået en leasingaftale med Kommunekredit om finansiering af skolen. Det er således Kommunekredit, som er ejer af skolen de første 25 år, hvor kommunen leaser skolen og efter 25 år tilbagekøbes skolen for 50 millioner kroner.

Fakta om Danmarks første Svanemærkede skole

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke. For at blive tildelt dette skal et byggeri leve op til en række strenge krav for:


  • Lavt energiforbrug
  • Godt indeklima
  • Skrappe kemikaliekrav
  • Strenge krav til bæredygtigt certificeret træ
  • Høj byggeteknisk kvalitet
  • Uvildig kontrol samt fokus på genbrug og genanvendelse
Derudover er Svanemærket et stærkt redskab til at realisere FN’s 12. verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer.


Kilde: Guldborgsund Kommune og Miljømærkning Danmark



Nyhedsoverblik