Landets første svanemærkede folkeskole står klar om to år – se billederne her

Om to år kan eleverne i Guldborgsund Kommune lade sig indskrive på en svanemærket folkeskole, som skal bygges i Sundby.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Du kender formentlig svanemærket fra dit vaskemiddel, din sæbe eller dit rengøringsmiddel.

Men om to år skal en folkeskole stå færdigbygget i bydelen Sundby på Lolland. En skole, som også får svanemærkatet.

Ifølge Guldborgsund Kommune er de med til at skrive danmarkshistorie, når de bygger den allerførste svanemærkede folkeskole i Danmark. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

quote Vi får en skole i absolut topklasse, og vi skriver danmarkshistorie inden for skolebyggeri

Simon Hansen,  formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune

- Jeg er glad for, at vi har turde sætte barren så højt og udmærke os på landsplan. Vi har truffet et bevidst, politisk valg om at investere i bæredygtigt byggeri, og den nye skole får et af de fineste kvalitetsstempler med Svanemærket, siger Simon Hansen, der er formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune og formand for det udvalg, som har vurderet de forslag, der er kommet i forbindelse med udbuddet.

Der findes på nuværende tidspunkt ikke noget svanemærket skolebyggeri. Det bekræfter Miljømærkning Danmark overfor TV2 ØST.

Byggeriet er bæredygtigt

Bag projektet står et hold med det lokale entreprenørfirma BO HUS i spidsen, og de skal tegne og bygge sammen med ingeniørvirksomheden MOE, Autens som pædagogisk rådgiver og intet mindre end tre arkitektfirmaer: De lokale ETN-arkitekter og de internationalt anerkendte og prisvindende SKALA Arkitekter og Henning Larsen Arkitekter.

Artiklen fortsætter under billedet.

Om to år vil eleverne i Sundby og omegn have mulighed for at gå på en helt nybygget, svanemærket skole.
Om to år vil eleverne i Sundby og omegn have mulighed for at gå på en helt nybygget, svanemærket skole. Foto: Sora Images

Et af kravene til dem, der bød ind på projektet, var, at byggeriet skulle være bæredygtigt, og at det skulle leve op til kravene for en såkaldt FN’s verdensmålsskole.

KORT OM SVANEMÆRKET BYGGERI

  • Lavt energiforbrug inkl. præmiering for brug af vedvarende energi.
  • Godt indeklima vha. krav til bl.a. dagslys, ventilation og fugtsikring.
  • Lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i både byggematerialer og kemiske produkter.
  • Lever op til strenge krav til bæredygtigt certificeret træ.
  • Gennemgang af en uvildig tredjepart af både byggeproces og det færdige byggeri.


Kilde: Miljømærkning Danmark

Det gælder både i materialevalg, energiforbrug, lokal forankring og i forhold til elevernes lærings- og udfoldelsesmuligheder. 

quote Der sker meget i regionen, og vi glæder os til at se skolen skabe glæde og værdi

Kurt Ankjær, direktør i SKALA Arkitekter

- Det er med stolthed, at vi præsenterer vores vinderprojekt, der bygger på social og lokal forankring, på stærke læringsmål og fællesskab, høje ambitioner for bæredygtighed – herunder at skabe Danmarks første svanemærkede skole – og ikke mindst som stærk identitet og vartegn for Sundby og Lolland-Falster, siger Kurt Ankjær, der er direktør i SKALA Arkitekter.

Skrappe krav til miljø og sundhedssskadelige stoffer

Ifølge Miljømærkning Danmark bliver skolen den første svanemærket bygning i Guldborgsund Kommune. De mener, det er et godt valg med en svanemærket folkeskole.

- Det er både et godt valg i forhold til miljøet, men også for de lærere og elever, der skal opholde sig i bygningen. Svanemærket stiller krav til både de materialer, der bliver anvendt og byggeprocessen, men også brugsfasen, siger Heidi Bugge, senior miljøekspert hos Miljømærkning Danmark.

- Det betyder blandt andet, at en svanemærket skole er kendetegnet ved et godt indeklima. Der er krav til ventilation, fugtsikring og afgasning af skadelig kemi. Byggeriet skal leve op til nogle skrappe krav til miljø og sundhedsskadelige stoffer, både til byggemateriale men også kemi i maling, fugemasser, isoleringsmateriale og gulve, siger Heidi Bugge.

Træet skal også være fra bæredygtig skovbrug og skolen skal have et lavt energiforbrug til gavn for klimaet.

Udvalgsformand: Lokalsamfundet får et ”Byens Hus”

Guldborgsund Kommune forventer, at den nye skole i Sundby kan åbne dørene for eleverne i sensommeren 2022.

Artiklen fortsætter under billedet.

Et af kravene til dem, der bød ind på projektet, var, at byggeriet skulle være bæredygtigt.
Et af kravene til dem, der bød ind på projektet, var, at byggeriet skulle være bæredygtigt. Foto: Sora Images

I de kommende tre til fire måneder skal projektet rettes til, og de endelige tegninger skal udfærdiges, inden byggeriet kan gå i gang.

- Vi har en vision om at være en dannelseskommune, og det er ikke kun noget, vi siger. Det her er et konkret eksempel på, hvordan vi gør det i praksis. Eleverne får de allerbedste rammer for læring og udvikling, og lokalsamfundet får et ”Byens Hus”, der kan styrke de lokale fællesskaber, siger udvalgsformand Simon Hansen.

Den lokale betydning har også været en drivkraft for et af arkitektfirmaerne bag:

- Det har været et enormt interessant projekt at arbejde på. Der sker meget i regionen, og vi glæder os til at se skolen skabe glæde og værdi for de kommende elever, lærere, pædagoger, foreninger, lokalmiljøet og besøgende, siger Kurt Ankjær, direktør i SKALA Arkitekter.

Miljømærkning Danmark: Stor betydning for elever og forældre

Ifølge Miljømærkning Danmark vil det få stor betydning for den fremtidige generation, at man bygger en svanemærket folkeskole.

- Når man vælger at få svanemærket en skole er det en certificering, som ni ud af ti danskere kender, og det har en rigtig stor betydning, siger Heidi Bugge.

I Gladsaxe Kommune har man besluttet at svanemærke alle de nybyggede daginstitutioner.

-Her har de erfaringer, der viser, at de svanemærket børnehuse bidrager til et godt arbejdsmiljø og god trvisel for børnene, for de har kunne registrere mindre sygefravær. Det er både godt for medarbejdere, forældre og børn, men det er også godt for kommunens økonomi, siger Heidi Bugge.


Nyhedsoverblik