Skide godt, Egon: Olsen Banden-bygning får 50.000 kroner til ny sidebygning

Guldborgsund Kommune Turismepulje har bevilliget 50.000 kr. til en ny sidebygning til Det Gule Palæ i Gedser. Tilbygningen vil stå færdig i sommeren 2022.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er gode nyheder for den danske Olsen Banden-fanklub.

Turismepuljen i Guldborgsund Kommune har nemlig bevilliget 50.000 kroner til opførsel af en ny sidebygning til Det Gule Palæ i Gedser, som fanklubben har søgt om.

Det oplyser Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.

quote Vi er i Olsen Banden Fanklub DK utrolig taknemmelige for, at Guldborgsund Kommune bakker op omkring projektet

Rune Holm Clausen, formand for Olsen Banden Fanklub DK

Palæet kendes som kontroltårnet fra filmen Olsen Banden På Sporet. Fanklubben håber, den nye tilbygning vil bidrage til, at Det Gule Palæ forsat vil være et trækplaster på Sydfalster. 

- Vi er i Olsen Banden Fanklub DK utrolig taknemmelige for, at Guldborgsund Kommune bakker op omkring projektet med sidebygningen til tårnet fra Det Gule Palæ, siger formand Rune Holm Clausen i meddelelsen. 

Sidebygning overlevede ikke flytningen

Siden 2016 har Det Gule Palæ kunnet findes på jernbanemuseet Gedser Remise tæt ved Gedser Station. Oprindeligt hørte der dog også en lav sidebygning med til palæet, men den var i så dårlig stand, at den ikke overlevede flytningen fra København til Gedser.

- Denne bevilling er afgørende for, at et projekt af denne størrelse kan blive en realitet. Nu håber vi at kunne søge om de resterende midler hos én eller flere fonde, der ser det samme potentiale i projektet, som vi gør, siger Rune Holm Clausen.

Samlingspunkt for foredrag og udstillinger

Den nye tilbygning vil blive genskabt efter arkitekten Heinrick Wenchs tegninger fra start 1900-tallet, så den vil ligne den historiske og ikoniske bygning, der er kendt fra filmene.

Det Gule Palæ er designet af arkitekten Heinrick Wenchs og havde oprindelig en sidebygning.
Det Gule Palæ er designet af arkitekten Heinrick Wenchs og havde oprindelig en sidebygning. Foto: Erik V. Pedersen

Indeni bliver den nye bygning dog langt fra gammeldags. Her vil være alt fra café, garderobe, multisal, og Det Gule Palæ vil fremover blive et samlingspunk for både foredrag, musik, udstillinger, undervisninger og andre kulturelle arrangementer.

- For mig er det vigtigt, at vi fortsat understøtter og prioriterer de mange ildsjæle og ideer, der udspringer fra Gedser. Gedser Remise og Det Gule Palæ er et sted, der omfavner både en bid af den danske jernbanehistorie, men også en folkekær filmskat fra en af Danmarks mest berømte kriminalkomedier, siger formand for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget Martin Lohse i meddelelsen. 

- Med den nye tilbygning er der tilføjet endnu en mulighed, da det fremover også vil være et sted, der kan huse kulturelle arrangementer, og jeg glæder mig til at følge genopbygningen og det færdige resultat.

Det er planen, at Det Gule Palæ vil stå færdig med sidebygningen i sensommeren 2022, præcis som det stod oprindeligt på DSB’s baneterræn i København.