Skib lagt til kaj i Kalundborg i kæmpe narkoaktion - 27 personer anholdt

27 personer er blevet anholdt i en stor politiaktion efter et forsøg på at indsmugle narkotika til Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sent lørdag aften blev fragtskibet Duncan Island, der er indregistreret på Bahamas, lagt til kaj i havnen i Kalundborg. Det skete som en stor politiaktion, hvor 27 personer er anholdt for at smugle nakotika til Danmark.

De anholdte blev efterfølgende kørt til Bellahøj Politistation i bus. Søndag skal de fremstilles i grundlovsforhør.

Skibet blev lørdag bordet af politiet i havet syd for Falster - og alle ombord er anholdt.

Samtidig er tre andre personer blevet anholdt på Langeland, efter skibet Duncan Island tidligere på dagen angiveligt læssede et større parti narkotika af i havet til en mindre motorbåd i farvandet nord for Langeland.

Alt i alt er 27 personer anholdt.

Sådan lyder status fra det danske politi ovenpå en hektisk dag, hvor det lykkedes at forpure ikke bare indsmuglingen af et større parti narkotika, men tilsyneladende også få fat på flere led i kæden af smuglere bag.

Først blev de tre personer anholdt på Langeland, hvorefter skibet sejlede mod øst i nogle timer, før det blev bordet af danske politifolk umiddelbart syd for Gedser.

- Bordingen af skibet foregik uddramatisk da en gruppe politifolk gik ombord i skibet fra en lodsbåd. Der var ingen dramatik overhovedet forbundet med det, siger Jesper Bangsgaard, Vicepolitiinspektør ved Københavns Politi. 

Artiklen fortsætter under kortet.

Sådan så skibets rute ud. Kilde: Marinetraffic.com.
Sådan så skibets rute ud. Kilde: Marinetraffic.com.

Skib vendte om

Data fra nettjenester, der viser trafik i havet, viser, at der i tidsrummet omkring klokken 13.00 var adskillige flådefartøjer i havet umiddelbart syd for Gedser.

Her vendte skibet Duncan Island, der sejler under Bahamaflag, pludselig om, og sejlede derefter mod vest i stedet for mod øst. Tidligere på dagen kan man se, at skibet tabte fart nord for Langeland, før det satte hastigheden i vejret igen. Skibet var på vej til St. Petersborg, da det pludselig skiftede retning.

_dsc5513.jpg
Læs også
Narkoaktion mod kæmpe skib i Stigsnæs
_dsc5513.jpg
Læs også
Narkoaktion mod kæmpe skib i Stigsnæs

Københavns Politi ønsker ikke at bekræfte, hvilket skib der er tale om, men ifølge TV2 ØSTs oplysninger er der tale om netop dette skib.

- Der er kun en fem-seks havne i Danmark, der er store nok til at tage imod sådan et skib. Her er vi nu ved at undersøge, hvor det giver mening, at vi sejler til, siger Jesper Bangsgaard.

Han oplyser, at skibets besætning fortsat sejler skibet, men at politiet er massivt tilstede på skibet, hvor der dog ikke længere formodes at være narkotika ombord.

Aktion både til lands og til vands

Ifølge Københavns Politi er der tale om en større koordineret aktion både til lands og på havet.

Københavns Politi ønsker ikke at oplyse hvilke lokale politistyrker, der har medvirket i aktionen - bortset fra betjentene fra Fyns Politi, der anholdt de tre smuglere i en mindre båd lørdag formiddag.

Om politistyrker fra vores område har medvirket, vides ikke. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi henviser til Københavns Politi for flere oplysninger. Både den lokale lodsstation, Marinehjemmeværnet og Søværnet menes dog at have medvirket i aktionen, der blev koordineret og udført af afdelingen RSIOC-Ø under Københavns Politi.

retten_næstved.jpg
Læs også
Smuglede 770 kilo hash – tre mænd er nu idømt 15 års fængsel
retten_næstved.jpg
Læs også
Smuglede 770 kilo hash – tre mænd er nu idømt 15 års fængsel

Hvilke andre lande, der har været involveret i aktionen, ønsker politiet heller ikke at sige noget om.

- Det er en større politiaktion, som kun kan udføres på grund af et godt samarbejde med vores danske og internationale politikolleger. Det er professionelle narkosmuglere, vi har anholdt, og samtidig har vi forhindret, at et stort parti narkotika har ramt det danske marked, siger centerchef for Center for speciel efterforskning, politiinspektør Dannie Rise i en pressemeddelse.

Sejlede fredag aften

Ifølge tjenesten Marinetrafic.com sejlede Duncan Island fra Helsingborg i Sverige kort efter midnat natten til lørdag med kurs mod St. Petersborg i Rusland. 

Klokken 05.00 sejlede skibet forbi Sjællands Odde, og passerede under Storebæltsbroen omkring klokken 08.00. I hele den periode sejlede skibet med en konstant hastighed på omkring 17 knob.

Artiklen fortsætter under kortet.

Det var i havet umiddelbart syd for Gedser at et formodet narkosmuglende skib blev bordet og opbragt af de danske myndigheder.
Det var i havet umiddelbart syd for Gedser at et formodet narkosmuglende skib blev bordet og opbragt af de danske myndigheder. Foto: Lasse Wamsler

Da skibet passerede Agersø klokken 08.45 sænkede skibet dog pludselig farten, og lod hastigheden falde til omkring 11 knob. Her fandt aktionen ifølge politiet sted - nøjagtig midt imellem den nordligste del af Langeland og Omø.

Københavns Politi ønsker ikke at oplyse, hvordan selve omladningen af stoffet fandt sted, men oplysningerne tyder altså på, at det foregik med en hastighed på cirka 11 knob. Det svarer til 20 kilometer i timen.

Herefter satte Duncan Island igen farten op, og havde klokken 09.00 igen nået sin normale hastighed på 17 knob. Da skibet var frit af Langeland, hævede besætningen hastigheden til 19 knob - en hastighed skibet holdt indtil klokken 13.00, hvor politiaktionen blev indledt.

Grundlovsforhør i særlige rammer

Alle 27 anholdte  - det vil sige de tre fra aktionen på Langeland og de 24 på skibet fra aktionen ved Gedser - vil søndag formiddag blive forsøgt fængslet. Det vil ske i et grundlovsforhør, der dog tilsyneladende vil blive holdt under ganske særlige omstændigheder. 

- Vi leder efter et sted, hvor vi rent fysisk kan gennemføre så mange grundlovsforhør på en ordentlig måde. Vi tvivler på, at det kan ske i Københavns Dommervagt, men vi vil senere melde ud, hvor det kommer til at ske. Vi vil samtidig begære lukkede døre i grundlovsforhøret af hensyn til den videre efterforskning, siger Jesper Bangsgaard.

Han oplyser, at der efter al sansynlighed efterfølgende vil blive afholdt pressemøde i sagen.


Nyhedsoverblik