Satudarah-rockere smides ud af bygning i Idestrup

J. Jensen har ophævet lejekontrakten med lejer på omstridt ejendom i Idestrup ved Nykøbing Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danmarks førende nedrivningsfirma og milliardkoncern J. Jensen har i dag, onsdag, ophævet lejekontrakten for det formodede Satudarah-rockerklubhus i Idestrup ved Nykøbing Falster.

Det bekræfter bestyrelsesformand Peter Schäfer til TV ØST.

- Vi har i dag ophævet lejemålet, så vi forventer, lejemålet bliver bragt til ophør meget hurtigt. Vi forventer, at vores lejer fraflytter ejendommen indenfor en meget kort og overskuelig periode, siger Peter Schäfer.

Ophævelsen kommer efter massiv kritik af, at J. Jensen ikke stoppede lejemålet med lejeren, der, som TV ØST tidligere har fortalt, er Satudarah-rocker. Politi og kommune mente, at han blev brugt som stråmand til at leje erhvervsejendommen for rockergruppen.

Hvad er en ophævelse?

  • Udlejer har i visse situationer, hvor lejeren væsentligt misligholder lejemål, ret til at hæve lejemålet.
  • En ophævelse af lejemålet sker "straks" og medfører at lejemålet skal fraflyttes hurtigt og typisk i løbet af et par dage.
  • Udlejeren kan bl.a. hæve lejeaftalen, hvis man ikke har betalt husleje eller andre pligtige pengeydelser rettidigt.
  • Lejemålet kan også ophæves, hvis lejeren misligholder dette eller i øvrigt ikke overholder sine pligter til at iagttage god skik og orden i ejendommen, hvis man overlader lejemålet til andre personer end ens husstand eller benytter det til noget andet end aftalt.
Kilde: Lejernes Landsorganisation

Tirsdag den 23. januar sendte J. Jensen en advarsel om opsigelse af lejemålet i Idestrup, fortæller bestyrelsesformand Peter Schäfer til TV ØST. Nu har J. Jensen altså valgt at ophæve lejemålet.

- Vi har valgt at ophæve lejemålet og det er jo en juridisk term for, at der er noget, der ikke har været, som det skulle efter lejekontrakten. Men jeg har ikke flere kommentarer til det, siger Peter Schäfer.

J. Jensen forventer, at lejeren flytter hurtigt.

- Vi tager nu en dialog med lejeren om, hvornår de flytter og det forventer vi, de gør meget hurtigt. Og hvis det måtte være sådan, at lejeren ikke flytter meget hurtigt, jamen så må vi bede fogedretten om at hjælpe os med at sætte lejeren ud. Men vi forventer ikke, at det kommer dertil. Vi forventer, at lejeren flytter frivilligt, lyder det fra Peter Schäfer. 

TV ØST har været i kontakt med talsmanden fra Satudarah, Nicky Terp, der ikke ønsker at kommentere sagen.

J. Jensen-koncernen overhørte advarsler

Tidligere i januar kunne TV ØST fortælle, at ejeren af den omdiskuterede ejendom på Sildestrup Øvej i Idestrup ved Nykøbing Falster blev advaret flere gange af både politi og kommune fra den 23. oktober om, at koncernen var ved at leje bygningen ud til rockergruppen Satudarah. Lejeren havde selv oplyst, han ville føre et haveservicefirma på erhvervslejemålet.

Trods advarslerne valgte koncernen alligevel at gennemføre lejekontrakten, der først blev underskrevet af lejeren den 4. november 2017.

Kommunen: Der kunne ikke indgås en gyldig kontrakt

J. Jensen og deres advokater mente, at aftalen var bindende, fordi de havde udleveret nøgler og fået depositum.

- Der var svaret helt entydigt, at der var indgået en juridisk bindende aftale, i og med at vi havde modtaget forudbetalt husleje og depositum, og vi havde udleveret nøglerne, fortalte bestyrelsesformanden i J. Jensen-koncernen, Peter Schäfer den 15. januar.

Omvendt mente kommunaldirektør i Guldborgsund kommune Søren Bonde, at lejemålet kunne opsiges uden problemer, fordi kommunen havde nedlagt et såkaldt paragraf 14-forbud, og der dermed ikke kunne indgås en gyldig lejekontrakt i første omgang.

Læs også
Trods flere advarsler: Stor koncern står bag udlejning af ejendom til rockergruppe
Læs også
Trods flere advarsler: Stor koncern står bag udlejning af ejendom til rockergruppe

- Både vores egne jurister og eksterne jurister har bekræftet, at et paragraf 14-forbud forud for en ikrafttræden lejekontrakt er helt oplagt, fortalte kommunaldirektør Søren Bonde.

Det er ikke ulovligt, hvis J. Jensen udlejer til en rockergruppe. Men byens borgere og Guldborgsund kommune mener, det er moralsk forkasteligt, at en milliardkoncern lejer ud til rockerne.

Ifølge lejekontrakten skal erhvervslejemålet benyttes til erhverv, udtaler bestyrelsesformand Peter Schäfer. Og efter TV ØSTs afsløringer den seneste tid, har koncernen holdt ekstra øje med, hvad lejemålet blev brugt til.

Dette har nu ført til, at J. Jensen koncernen har besluttet at ophæve kontrakten med lejeren i dag, onsdag.

TV ØST afslørede rocker-forbindelse

Allerede i december kørte der ifølge TV ØSTs oplysninger en flyttebil med Satudarahs ting fra det lukkede klubhus i Maribo til adressen i Idestrup. Og ifølge borgere i byen kom der i dagene efter flere personer med relation til rockergruppen på adressen.

TV ØST fortalte den 5. januar, at det er en mand ved navn Thomas (efternavn udeladt, red.), der står på lejekontrakten og skulle efter sigende bruge lokalerne til sit haveservicefirma. Og samme person præsenterede sig ligeledes som lejer af bygningen, da TV ØST var forbi adressen:

- Det er dig, der lejer ejendommen herude?

- Det er mig, ja, fortæller lejer Thomas til TV ØST.

På billeder, som TV ØST kom i besiddelse af, kan man se manden i det lukkede klubhus i Maribo i august 2017, hvor han sidder sammen med andre Satudarah-rockere og præsidenten for rockergruppen.

Talsmanden fra Satudarah, Nicky Terp, har afvist, at det er tale om Satudarah-rockere i erhvervslejemålet i Idestrup.

- Jeg har ikke set nogen derude, lød det fra Nicky Terp.

Guldborgsund kommune og byens borgere har siden oktober kæmpet for at forhindre rockergruppen i at flytte ind.

Den tidligere trælast i Idestrup
Læs også
Kommune sætter en kæp i hjulet dagen før Satudarahs indflytning
Den tidligere trælast i Idestrup
Læs også
Kommune sætter en kæp i hjulet dagen før Satudarahs indflytning

Nyhedsoverblik