¨

Professor modtager 2,4 millioner til forskning i livmoderhalskræft

Professor på Nykøbing Falster Sygehus har modtaget forskerbevilling på 2,4 millioner kroner. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Professor på Nykøbing Falster Sygehus modtager 2,4 millioner kroner til forskning i screening for livmoderhalskræft.

Kvinder, der er HPV-vaccineret, har en langt bedre beskyttelse mod livmoderhalskræft end tidligere generationer.

Derfor skal det nu undersøges, om kvinder, der tidligere er vaccineret for livmoderhalskræft, kan nøjes med en screening for livmoderhalskræft hvert sjette år frem for at indgå i det nuværende screeningsprogram, hvor man screener hvert tredje år.

Kvinden bag forskningsprojektet er Elsebeth Lynge, der er professor i epidemiologi og leder af Center for Epidemiologisk Forskning på Nykøbing Falster Sygehus. Hun har modtaget en forskerbevilling fra Novo Nordisk Fonden på 2,4 millioner kroner til forskningsprojektet om screening for livmoderhalskræft blandt kvinder, der er blevet HPV-vaccineret som piger.

Artiklen fortsætter under billedet.

Elsebeth Lynge, professor i epidemiologi og leder af Center for Epidemiologisk Forskning på Nykøbing Falster Sygehus. Foto: Region Sjælland

Helt konkret skal studiet gennemføres indenfor det eksisterende screeningsprogram, hvor kvinder bliver screenet hvert tredje år. Her vil man lave en tillægstest på halvdelen af alle prøverne, som skal bruges til at beregne, om en screening hvert sjette år vil kunne give en ligeså god beskyttelse mod livmoderhalskræft som det eksisterende program.

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem screeningsenhederne i Region Sjælland, Region Nordjylland, Region Midtjylland og dele af Region Syddanmark.

Screening af livmoderhalskræft:

  • HPV-vaccinen har siden 2009 været en del af det danske børnevaccinationsprogram
  • Alle kvinder mellem 23 og 64 bliver tilbudt screening for livmoderhalskræft hvert tredje år, hvor der tages en celleprøve fra livmoderhalsen. Denne bliver testet for celleforandringer, som kan være forstadier til kræft.
  • Der tages ca. 400.000 screeningsprøver om året.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App