Politikere vil gøre det lettere for handicappede at komme ind på drømmestudiet

Flere politikere mener, at der mangler fleksibilitet og fokus på den enkelte i uddannelsessystemet, hvad angår unge med et handicap.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I den seneste måned er tusindvis af unge startet på deres drømmeuddannelse rundt om på landets videregående uddannelser. Men det er ikke alle, der har lige muligheder for at begynde på den uddannelse, de drømmer om. Heller ikke selvom de har karaktergennemsnittet og evnerne til det.

Louise Hansen fra Nykøbing Falster er en af de unge med et handicap, hvis drømmeuddannelse måske altid vil forblive en drøm. Hun vil gerne uddanne sig som kriminaltekniker, men den uddannelse kræver, at man tager grunduddannelsen på Politiskolen.

quote Det er jo i virkeligheden et dybt forældet uddannelsessystem, der bare afviser folk med handicap på forhånd

Charlotte Broman Mølbæk (SF), handicapordfører

En kriminaltekniker samler og analyserer spor fra et gerningssted i et laboratorium. Det er derfor ikke et arbejde, der kræver en særlig fysik. Men da uddannelsen på Politiskolen kræver, at man skal igennem en del fysiske prøver, kan Louise ikke komme ind, grundet hendes cerebral parese, førhen kaldet spastisk lammelse.

Hun mener dog, at uddannelsessystemet burde være mere fleksibelt overfor unge med et handicap.

- At blive betjent og gå rundt og sikre sikkerheden i samfundet er jo noget helt andet i forhold til at skulle analysere spor på et gerningssted og lave rapporter over det. Det er jo to forskellige grene, mener Louise Hansen.

Louise Hansen er langt fra den eneste, der oplever, at hendes handicap begrænser hende i at kunne gå på sin drømmeuddannelse.

Louise Hansen kan ikke komme ind på sin drømmeuddannelse som kriminaltekniker grundet hendes handicap

Knap hver tredje nødsaget til at vælge anden uddannelse

En undersøgelse lavet af tænketanken Perspektiv viser, at 32,6 procent af unge med et handicap har været nødsaget til at tage en anden uddannelse, end den de drømte om, på grund af deres handicap.

Det skal der laves om på nu, mener en række politikere.

Venstre og Dansk Folkepartis uddannelsesordførere samt SF’s handicapordfører er gået sammen om at stille en række forslag til nogle konkrete indgreb i uddannelsessystemet, der skal gøre det lettere for folk med et handicap både at komme ind på og gennemføre deres drømmeuddannelse.

- Der skal laves en helhedsplan for unge studerende med et handicap, der tager afsæt i den enkeltes forudsætninger. Mere fleksibilitet er forudsætningen for, at vi kan give studerende med et handicap ordentlig støtte på uddannelser og bruge deres potentiale ude i samfundet, siger Ulla Tørnæs, der er uddannelsesordfører for Venstre.

Læs også
Handicap står i vejen for drømmen
Læs også
Handicap står i vejen for drømmen

De involverede parter foreslår blandt andet, at der laves obligatoriske helhedsorienterede studieplaner på alle videregående uddannelsesinstitutioner for studerende med handicap.

Helhedsplanen skal sikre, at det enkelte studie tilrettelægges efter den studerendes ressourcer og behov for hjælp og støtte under hele uddannelsen.

- Det er et kæmpe problem at have en uddannelsesverden, der slet ikke er gearet til at tage individuelle hensyn i forhold til personer med et handicap. I dag er der bare alt for mange gange, hvor unge mennesker med et handicap gerne vil i gang med en uddannelse og bare får et nej, mener Charlotte Broman Mølbæk, der er handicapordfører for SF.

Ønsker mere fleksibilitet

Mange uddannelsesinstitutioner har ikke en procedure for, hvordan de skal håndtere ansøgninger fra unge med et handicap. Derfor kan unge som Louise Hansen blive mødt af et nej fra deres drømmeuddannelse, selvom deres handicap ikke vil være en udfordring på det efterfølgende job.

Hverken Charlotte Broman Mølbæk (SF) eller Ulla Tørnæs (V) kan udtale sig konkret om, hvorvidt der er brug for den fysiske prøve på politiuddannelsen for at kunne læse til kriminaltekniker, men begge politikere mener, at der er et større behov for at se på helhedsbilledet og skabe mere fleksibilitet for det enkelte individ i uddannelsessystemet.

quote Det er vigtigt, at vi får inkluderet flere mennesker

Charlotte Broman Mølbæk (SF), handicapordfører

- Det her eksempel er et af mange eksempler på, hvor mange udfordringer der er for unge med handicap, som forhindrer dem i at tage den uddannelse, de ønsker, fortæller Charlotte Broman Mølbæk.

Og er det sådan, at man som kriminaltekniker ikke har brug for den fysiske grundtræning, så synes jeg man skulle lave nogle spor, hvor folk med et handicap også kan komme ind og bruge deres kvalifikationer, siger hun.

Men det er ikke kun muligheden for at blive optaget på drømmestudiet, der kan skabe udfordringer for folk med et handicap. En undersøgelse lavet af Sammenslutningen for Unge Med Handicap viser, at 60 procent af unge med handicap har manglet støttemuligheder for at gennemføre sin uddannelse på lige fod med andre.

Læs også
Muskelsvind ingen hindring - Katrine skal til Paralymiske Lege
Læs også
Muskelsvind ingen hindring - Katrine skal til Paralymiske Lege

Det er derfor også hele uddannelsessystemet, der trænger til optimering, mener Charlotte Broman Mølbæk.

- Det er jo i virkeligheden et dybt forældet uddannelsessystem, der bare afviser folk med handicap på forhånd, siger hun.

Selvom vejen til drømmejobbet kan virke næsten umulig, giver Louise Hansen ikke op.

Hun har nu stillet et borgerforslag, hvor hun kæmper for, at Politiskolen også skal kunne optage studerende på andre vilkår end de rent fysiske. Og det får politisk opbakning.

- Jeg synes, det er rigtig godt, at vi får opmærksomhed på det her, også i de sektorer der i deres sammensætning kommer til at udelukke nogen, også selvom det ikke er nødvendigt. Det er vigtigt, at vi får inkluderet flere mennesker, siger Charlotte Broman Mølbæk.


Nyhedsoverblik