Nyt stort sommerhus skaber nye store frustrationer: - Det er jo idyllen, der bliver ødelagt

Først var der planlagt 10, men nu er der 11. Endnu et kæmpesommerhus i Marielyst har meldt sin ankomst. Og det falder ikke i god jord hos beboerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er totalt stille og roligt. Det er idyllisk, og det er det, vi er faldet for.

For lidt over en måned siden fik familien Bernholm nøglerne til deres nybyggede sommerhus ved Marielyst på det sydlige Falster.

- Vi har fået bygget et sommerhus på 102 kvadratmeter, som vi simpelthen er så glade for, fortæller Helle Bernholm.

De har brugt 2,5 millioner kroner på at opføre, hvad der for dem er et perfekt sommerhus, men glæden forsvinder, når de kaster et blik på nabogrunden.

quote Vi frygter alle de unge mennesker, der kommer herned og lejer et festhus

Peter Bernholm sommerhusejer i Marielyst

Guldborgsund Kommune har givet byggetilladelse til et 331 kvadratmeter stort sommerhus med plads til mellem 25 og 30 mennesker, og for familien Bernholm er det lig med game over for roen.

- Det appellerer til fest og farver. Vi frygter alle de unge mennesker, der kommer herned og lejer et festhus, fortæller Peter Bernholm.

Inden familien købte og opførte deres drømmesommerhus, satte de sig og læste lokalplanen ord for ord. Det er deres klare opfattelse, at der i området udelukkende kun kunne opføres familiesommerhuse, og ikke kæmpesommerhuse, som det, der i fremtiden bliver deres nabo.

Først var det godkendelsen af 10 store sommerhuse, der skabte frustrationer, og nu har godkendelsen af endnu et givet anledning til flere frustrationer.

Artiklen fortsætter under billedet.

Familien Bernholm har indtil videre en tom grund som nabo, men byggetilladelsen til et 331 kvadratmeter stort sommerhus er givet. 
Familien Bernholm har indtil videre en tom grund som nabo, men byggetilladelsen til et 331 kvadratmeter stort sommerhus er givet. 

Kommunaldirektør i Guldborgsund Kommune Søren Bonde mener, at sommerhusejernes kritik er uberettiget.  

- Det er ikke korrekt, at de er bygget til udleje for gymnasieelever. Det er en tendentiøs bemærkning, de vælger at ligge til grund, og det synes jeg ikke, at man kan være bekendt, fortæller han.

I strid med lokalplanen

Det er spørgsmålet, om der er handlet i strid med lokalplanen, som har skabt splid mellem beboerne og kommunen.

Problemet findes i paragraf 4 om udstykning i lokalplan 162 for Bøtøvej ved Marielyst, mener ekspert i lokalplaner Arne Post.

- Kommunen har givet tilladelse til en udstykning, som er i strid med bestemmelsen om grundens størrelse. I bestemmelsen står der, at grunden maksimalt må være 1500 kvadratmeter, men den pågældende grund er på 2200 kvadratmeter, så det er helt klart i strid med lokalplanen, fortæller han.

Kritikken fra beboerne over Guldborgsund Kommune om en handling i strid med lokalplanen, kan kommunaldirektør Søren Bonde ikke nikke genkendende til. Han er overbevist om, at kommunen har deres sti ren.

- Vi administrerer ikke efter lyst, men efter regler og bestemmelser. Vi giver en byggetilladelse, hvis den lever op til lokalplanen, og det gør den her. Det er en detailregulering, der altid kan dispenseres for, fortæller han og fortsætter:

- Som udgangspunkt er det mellem 1100 og 1500 kvadratmeter, der gælder, men der kan altid søges dispensation.

VIDEO: Kommunaldirektør i Guldborgsund Kommunne, Søren Bonde, er ikke enig i kritikken fra naboerne. Se interviewet med direktøren her: 

 

Sommerhusejerne har klaget over den byggetilladelse, som kommunen har givet til opførelsen af det kæmpesommerhus. Den klage har kommunen pligt til at sende videre til Planklagenævnet, men det skete ikke i første omgang. Efter henvendelser fra beboerne har kommunen beklaget fejlen og har nu med fem ugers forsinkelse sendt klagen videre.

Retsikkerheden er væk

Det er ingen hemmelighed, at sommerhusejerne er trætte af kommunen. For det første synes de, at kæmpe sommerhuse ødelægger idyllen, for det andet bliver der handlet i strid med lokalplanen, og for det tredje bliver deres klagesager forhalet.

quote Det synes jeg ikke, at man kan være bekendt

Søren Bonde Kommunaldirektør i Guldborgsund Kommune

- Jeg anklager kommunen for at forhale sagerne. De lader dem ligge og lader tiden gå og håber, at problemerne forsvinder, fortæller Peter Bernholm.

Og sommerhusejer Steen Pedersen er helt enig.

- Vores retssikkerhed er sat fuldstændig under fode. Vi kan ikke regne med noget kommunen planlægger for borgerne. Jeg troede, at man planlagde efter tilfredse borgere og ikke store pool-huse, fortæller han.

Artiklen fortsætter under kortet, der viser i hvilke områder, der er planlagt store sommerhuse.

 
  Foto: Nick Abildgaard - TV2 ØST (grafik)

I Guldborgsund kommune er der cirka 7200 sommerhuse, som der hvert eneste år er venteliste til, oplyser Søren Bonde, som mener, at opførelsen af nye sommerhuse er nødvendigt.

- Vi er ikke specifikt interesseret i at få store sommerhuse, men vi er interesseret i at give muligheder for udvikling og at få en god omsætning i vores turisterhverv.

- Det handler om, at vi gerne vil have mange sommerhuse, og om de er store eller små afgør hver enkelt lokalplan, fortæller han.

Erhvervsstyrelsen har vejledning i høring

Erhvervsstyrelsen har fået nys om sagerne, hvor lokalplaner bliver tolket på hver sin måde af beboere og kommuner.

Derfor har de lavet et udkast til en vejledning, som i fremtiden skal være en hjælp for kommunerne til at undgå uklarheder i netop disse.

Nej til kæmpesommerhuse
Læs også
Kæmpe sommerhuse på dagsordenen - Erhvervsstyrelsen sender ny vejledning i høring
Nej til kæmpesommerhuse
Læs også
Kæmpe sommerhuse på dagsordenen - Erhvervsstyrelsen sender ny vejledning i høring

- I udkastet til vejledning redegøres der for de redskaber af planlægningsmæssig karakter, som kommunerne kan anvende for at sikre hensigtsmæssige rammer for placering og anvendelse af større sommerhuse og et hensigtsmæssigt samspil med eksisterende sommerhusmiljøer, lyder det fra Erhvervsstyrelsen i et skriftligt svar.

Udkastet er i øjeblikket sendt til høring og er derfor ikke en officiel vejledning på nuværende tidspunkt.


Nyhedsoverblik