Naboer til kæmpesommerhuse stævner Guldborgsund Kommune: - Har mistet troen på systemet

Byrådet i Guldborgsund har bestemt, at de ti huse ikke skal rives ned, selvom de er opført i strid med lokalplanen. Nu stævner naboer kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der blev i går sat et foreløbigt punktum i sagen om de ti meget omdiskuterede sommerhuse i Marielyst, da et snævert flertal i byrådet i Guldborgsund Kommune besluttede, at husene ikke skal rives ned, men derimod lovliggøres med en ny lokalplan.

Men står det til flere af naboerne til de ti sommerhuse, er der nærmere tale om et komma i teksten. 

De har nemlig tænkt sig at stævne kommunen oven på gårsdagens politiske beslutning.

- Vi tror på retfærdighed, og vi tror på demokratiet og lovgivning. Det er jo helt håbløs, hvis det her virkelig kan lade sig gøre, siger Helle Bay Gosewinkel fra Frederiksberg, der ejer et sommerhus tæt på de ti sommerhuse.

Opført ulovligt

Når naboerne stejler over for den beslutning, som Guldborgsundlisten og Venstre med 15 stemmer mod 14 fik stemt igennem i går, er det fordi de allerede har fået medhold af Planklagenævnet i, at byggetilladelsen til de ti store sommerhuse på over 200 kvadratmeter er udstedt i strid med lokalplanen.

Naboerne har derfor ment, at kommunen skulle råde bod på det ved at rive sommerhusene ned igen.

- Det var et naturområde, og det har slet ikke noget at gøre med sådan nogle store huse, siger Helle Bay Gosewinkel.

Læs også
Snævert flertal freder kontroversielle kæmpesommerhuse
Læs også
Snævert flertal freder kontroversielle kæmpesommerhuse

Men det blev som bekendt ikke løsningen. Det blev derimod et ændringsforslag, der indeholder udarbejdelsen af en ny lokalplan, som lovliggør de ti sommerhuse.

- Det er da forfærdeligt, at den (den nuværende lokalplan, red.) ikke bliver håndhævet. Jeg har jo mistet troen på det her system, for det kan da ikke være rigtigt, at man bare kan gøre det, som man vil, og som man får mest ud af, lyder det fra naboen.

I Marielyst har debatten om store sommerhuse også fyldt meget igennem årene. (Akivfoto)
I Marielyst har debatten om store sommerhuse også fyldt meget igennem årene. (Akivfoto) Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Den nuværende lokalplan blev vedtaget i 1987 og anser området som et feriecenter. Det har det dog ikke været siden 2008, hvor Dansk Folkeferies center blev nedlagt og solgt videre til private som ejerboliger.

Med den nu vedtagede ændringsplan får hele området status af sommerhusområde.

Kompromisløsning

Det var borgmester John Brædders parti Guldborgsundlisten, der sammen med Venstre samlede et flertal for at ændre lokalplanen frem for en nedrivning. Sidstnævnte parti var ellers tidligere for en nedrivning.

Gruppeformand for Venstre i Guldborgsund Kommune, Ole K. Larsen, kalder løsningen for det bedste kompromis, der kunne opnås med både hensyn til naboer og købere af de nye sommerhuse.

I ændringsforslaget, som blev vedtaget i går, nævnes det blandt andet, at sommerhusene ikke må have udendørs spa, som de ellers er opført med, ligesom der stilles krav om en beplantningsplan for det nye område, så det får et "natur/skovagtigt præg".

- Vi har taget rigtigt mange af de ønsker ind, som borgerne og ejerforeningen har nævnt, altså nogle af de ting, som har bekymret dem angående de nye sommerhuse. Så jeg synes, vi har lavet et rigtigt godt kompromis, siger Ole K. Larsen (V).

VIDEO: Se de politiske reaktioner efter mødet:

Han ærgrer sig over, at naboerne ikke ser lige så positivt på kompromisløsningen, som han selv gør, men han respektere deres beslutning om at stævne kommunen.

- Jeg synes selvfølgelig, det er ærgerligt. Men det er helt fair, hvis de synes, de har en god sag, at de så fortsætter. Det er en vigtig rettighed, vi skal holde fast i, og så må vi se, hvor sagen ender, lyder det fra gruppeformanden.

Glad for at beholde sommerhus

En af dem, der, i modsætning til naboerne, er glade for udfaldet af gårsdagens byrådsmøde, er David Onuoha, som er en af køberne af de ti store sommerhuse.

- Vi var selvfølgelig meget kede af at stå i en situation, hvor vi skulle miste det her sommerhus. Så kunne vi selvfølgelig bare købe et andet hus et andet sted, men nu var det lige dét hus og dét lokalområde, vi havde forelsket os i. Så derfor er vi glade for, at husene skal bestå, lyder det.

Artiklen fortsætter under billedet.

David Onuoha ejer et af de meget omdiskuterede sommerhuse. Han er glad for at kunne beholde det.
David Onuoha ejer et af de meget omdiskuterede sommerhuse. Han er glad for at kunne beholde det. Foto: TV2 ØST

Han fortæller, at det har været specielt at blive involveret i sagen, når alt, han har gjort, er at købe et sommerhus, som der sidenhen har vist sig at være problemer med.

Ifølge David Onuoha har han og de andre købere af sommerhusene lavet en aftale om ikke at leje ud til ungdomsgrupper - blandt andet for at imødegå naboerne.

- Vi ønsker ikke, at der skal være larm og støj, dels når man selv er i husene, men også i forhold til naboerne. Så vi har gjort, hvad vi kunne, i forhold til at det skulle blive en god løsning, fortæller han.



Nyhedsoverblik