Kurt fangede nyudklækkede traneunger med kameraet: - Jeg er helt ovenpå endnu

Omkring 300 tranepar yngler i Danmark. Lige nu får de fleste unger, og Kurt Petersen fra Falster var heldig at se de sjældne fugle tæt på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den er en kæmpe i luften. Dens kald kan høres på lang afstand. Og så er den er kendt for sin særlige tranedans, hvor hanner og hunner stiller sig op over for hinanden og danser med spredte vinger.

Tranen er blevet mere almindelig i Danmark, selvom man stadig skal være heldig, hvis man skal se den herhjemme.

quote Jeg fik indstillet kameraet, og så kunne jeg se, at der også var to små unger

Kurt Petersen, Maglebrænde

Og heldig, det var Kurt Petersen, der bor lidt uden for Maglebrænde på Nordfalster. Torsdag kørte han med sin traktor på marken ved sit hjem, da han pludselig så to store fugle på marken.

- Jeg kørte og vendte hø på marken, hvor jeg bor, og så så jeg dem. Jeg har ikke set ret mange traner i år, så det var en hel overraskelse. Pludselig så jeg to traner, der gik ved et vandhul, og så kørte jeg hjem med traktoren og hentede mit kamera.

Det er sjældent at se tranerne i Danmark, men endnu mere sjældent er det at se det, som Kurt Petersen så gennem kameraet. Sammen med de to store traner gik nemlig to helt små og lysebrune traneunger.

- Jeg fik indstillet kameraet, og så kunne jeg se, at der også var to små unger. De så ikke ud til at være ret gamle. De gik langs vandkanten og pillede lidt i græsset. Man kunne se, at ungerne kom hen, hver gang de store stak næbet ned for at se, hvad der var, siger Kurt Petersen og fortsætter:

- Jeg har aldrig set traner med unger, så jeg er jo nærmest helt ovenpå endnu.

Kurt Petersen har boet på Nordfalster siden 2001. Han har flere gange set traner i området, men torsdag var første gang, han så traneunger.

- Det er jo en stor, flot fugl. Og det er jo ikke bare en fugl, du lige ser i naturen, når du kører rundt. Og så med det fine vejr, vi havde torsdag, så var det noget af en oplevelse.

Artiklerne fortsætter under billederne.

Kurt Andersen var heldig at se to traner med sine to unger på en mark på Nordfalster.
Kurt Andersen var heldig at se to traner med sine to unger på en mark på Nordfalster. Foto: Kurt Petersen
 
  Foto: Kurt Andersen

300 ynglende par i Danmark

Tranen er en trækfugl, der omkring marts og oktober flyver over Danmark, når de blandt andet trækker mod Frankrig og Portugal, hvor de kan opleves i kæmpe flokke på flere tusinde fugle.

I 1980’erne var der nogle få par, der ynglede i Vejlerne ved Thy i Nordvestjylland, men siden er der kommet flere og flere til.

quote De kalder typisk ved femtiden om morgenen, og de kan høres meget langt væk

Ornitolog, Dansk Ornitologisk Forening Storstrøm

I 2011 var der 142 ynglende tranepar i Danmark. Ornitolog Henrik Dahl fra Dansk Ornitologisk Forening Storstrøm vurderer, at der i dag er op mod 300 par, der lever i Danmark.

- Tranerne er forholdsvis nye på Falster. Men der er to par, der yngler i reservatet ved Bøtø. I øjeblikket spreder den sig også til et par steder på Møn, siger Henrik Dahl.

Tranerne kan have et vingefang på mere end to meter, og hannen kan blive op til 115 centimeter høj. De lægger to æg og har en rugetid på 30 dage. Når ungerne er klækket, bliver de hos de voksne fugle i 65-70 dage, fortæller Henrik Dahl.

Hvis man skal være heldig at se den, er der størst chance i engområder tæt på moser og skove. Her i regionen er det blandt andet muligt at se traner ved Bøtø og Gedser på Falster, ved Busemarke Mose på Møn og ved Hov Vig i Odsherred.

- Den dukker op i moser og er meget stille i sin adfærd. Man hører den kun kalde om morgenen eller om aftenen. De kalder typisk ved femtiden om morgenen, og de kan høres meget langt væk. Men ellers er de stille hele dagen, og så kan de godt være ganske svære at finde.

Fuglene får tankerne væk fra sygdom

Kurt Petersen tager ofte kameraet over skulderen og går ud i naturen for at se på fugle. I haven har han flere foderpladser til rovfugle, hvor han lægger kød ud, så han kan få et glimt af de store fugle på afstand fra sin stue.

Men interessen for fugle har ikke altid være der. Den begyndte i 2016, da lægerne gav ham resultatet af de prøver, han havde fået taget. De havde fundet en aggressiv art af kræft i hans prostata.

quote Det får tankerne helt væk fra sygdommen og dårligskab

Kurt Petersen, Maglebrænde

Siden har fuglene været en måde at få det hele lidt på afstand.

- Jeg har brugt det som afslapning for at få tankerne væk. Så har jeg taget kameraet og er kørt en tur.

Lægerne har fortalt Kurt Petersen, at der er styr på kræften, men at han aldrig bliver helbredt. Men når naturen giver han en oplevelse, som den gjorde torsdag, så er det lettere at leve med sygdommen.

- Det giver en ro. Og hvis der så er noget, ligesom at se de her traner, så får det tankerne helt væk fra sygdommen og dårligskab.