Fuglevenner sætter GPS på havørneunger: - Det er en stor dag

To kendte havørneunger deltager i et omfattende projekt, hvor ornitologer skal blive klogere på Nordeuropas største rovfugl.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

18 meter op. 18 meter ned.

Kim Skelmose skal tirsdag ud på noget af en klatretur på det sydlige Lolland.

quote Det er en stor dag

Kim Skelmose, leder af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn

Som leder af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn skal han sammen med Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet udstyre to kendte havørneunger med en GPS, så ornitologer og andre fuglevenner kan blive klogere på ungernes færden, når de snart flyver fra reden.

- Det bliver ligesom ved ringmærkninger, hvor jeg kravler op og henter ungerne ned en ad gangen. Nede på jorden skal fuglene have sat GPS'en helt korrekt på, og det foregår ganske stille og roligt - vi har efterhånden gjort det nogle gange og har vores rutiner, siger Kim Skelmose.

Artiklen fortsætter under billedet.

GPS’erne indsamler informationer om ørnenes position og flyvehøjde. Senderen måler også temperatur, aktivitetsniveau og hastighed.
GPS’erne indsamler informationer om ørnenes position og flyvehøjde. Senderen måler også temperatur, aktivitetsniveau og hastighed. Foto: Kim Skelmose - Dansk Ornitologisk Forening

- Når GPS'en er klar, så kommer ungen tilbage til reden. Det er en stor dag, tilføjer han.

Ungerne er kendt fra Dansk Ornitologisk Forenings ØrneTV, hvor flere tusind fugleinteresserede direkte følger livet i fuglereden på Lolland via et kamera. Normalt siger de farvel til havørneungerne, når de flyver fra reden.

Ved du, hvor højt en ørn flyver?

Men for første gang nogensinde skal ungerne have GPS-sendere på og være en del af et omfattende projekt, hvor færden for Nordeuropas største rovfugl kortlægges.

Det betyder, at man ligesom med overvågning af skibs- og flytrafik snart vil kunne følge deres flyveture rundt i landet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kim Skelmose har flere gange ringmærket ørne og udstyret ørneunger med GPS.
Kim Skelmose har flere gange ringmærket ørne og udstyret ørneunger med GPS. Foto: Charlotte Moshøj - Dansk Ornitologisk Forening

- Vi skal blandt andet finde ud af, hvor fuglene flyver hen, og hvordan de agerer i forhold til vindmøller. Vi får en enorm stor viden om vores fugle ved hjælp af en GPS – mere end vi gør med ringmærkning.

- GPS'en er også med til at hjælpe os i forhold til beskyttelse af ørnene og finde ud af, om der er noget, vi skal gøre for at bevare ørnene i naturen. GPS'erne en fantastisk hjælp, siger Kim Skelmose.

GPS-batterier bruger solen som energikilde

Siden 2017 er 13 danske havørne blevet udstyret med en GPS, og i år får ungerne fra ØrneTV samt to andre havørneunger også en GPS hver om vingerne.

- Vi har allerede fået informationer om, at ørnene flyver rigtig langt omkring. En af ørnene har været omkring Sverige og tilbage igen, mens andre er mere stationære. Vi har godt vidst det, men nu får vi virkelig syn for sagen.

- Vi kan også følge med i, hvor højt de flyver – nogle går op i en kilometers højde, men ellers kan du godt lide at ligge noget lavere, siger Kim Skelmose.

Fik særlig tilladelse af Ringmærkningscentralen

Overvågningen giver desuden ornitologerne et præcist billede af, hvor fuglene overnatter og slår sig ned gennem længere tid.

- Vi har for eksempel en havørn ved Vilsted Sø i Nordjylland, som ligger og pendler mellem Vilsted Sø og halvøen Skallingen i det nordlige Vadehav, og det er da ret interessant, siger Kim Skelmose.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kim Skelmose har flere gange ringmærket ørne og udstyret ørneunger med GPS.
Kim Skelmose har flere gange ringmærket ørne og udstyret ørneunger med GPS. Foto: Mads Sørensen - Dansk Ornitologisk Forening

- Når ungerne bliver kønsmodne, bliver det spændende at følge, hvor de vil slå sig ned som ynglefugle. Det bliver interessant at se, om det bliver i Danmark, Tyskland, Polen eller Sverige, tilføjer han.

Kim Skelmose forklarer, at man ikke bare kan udstyre fugle med en GPS. Dansk Ornitologisk Forening har fået tilladelse af Ringmærkningscentralen, som hører under Statens Naturhistoriske Museum.

Den flyvende dør

- Der går næsten fire uger, før ungerne fra Lolland flyver fra reden. Men når de forlader den, tænder vi for GPS'erne, så folk kan følge med, siger han.

Arbejdet med at udstyre de to havørneunger med hver deres GPS ventes at tage fem timer. Når ungerne flyver fra reden, kan man følge deres færden via denne hjemmeside.

Dansk Ornitologisk Forening har siden 2013 haft et videokamera med linsen rettet mod en havørnerede, der er placeret cirka 18 meter oppe i kronen på et poppeltræ på Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog.