Kraftig blæst giver oversvømmelser på Lolland: - Vi er blevet taget lidt på sengen

Kraftig nordøstenvind har i løbet af formiddagen skabt en nervepirrende situation på havnen i Nysted. Her har man ikke nået at forberede et nyt dige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På havnen i Nysted på det sydlige Lolland klukker vandet i disse timer faretruende tæt ved det lokale klubhus. Over natten og i de tidligere morgentimer er vandet steget, og for hver ny bølge kommer vandet en smule nærmere, konstaterer Tommy Frederiksen, formand for det lokale bådelaug.

Et netop færdigbygget dige skulle ellers forebygge situationer som denne. Men varslerne fra DMI var ikke nær så dystre i går, lørdag, som de er nu.

quote Lige nu går vi og beder lidt til Vorherre

Tommy Frederiksen, Nysted Bådelaug

Derfor blev pumperne, som er en del af bolværket mod havet, ikke rigget til.

- Vi er blevet taget lidt på sengen med det varsel, der blevet givet i går (lørdag, red.). Det lød ikke til, at det skulle være så højt, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

 
  Foto: Bo Morten Skov

Der er omkring en meter og 30 centimeter op til dørkarmen på klubhuset. DMI havde varslet en meter og 19 centimeter. Situationen tegnede dermed til at være under kontrol.

Dige blev ikke gjort klar

Men nu melder DMI om op til en meter og 45 centimeter i Rødby ikke langt fra Nysted.

- Lige nu går vi og beder lidt til Vorherre, at det ikke går så galt. Det veksler lidt, men er lige nu godt en meter over normalen, siger Tommy Frederiksen.

Den hjemmebyggede højvandssikring mangler foruden pumperne at få monteret presenninger for at holde vandet fra dørene.

- Det havde ellers været den perfekte generalprøve, siger formanden ærgerligt på en telefon fra havnen, hvor han nu er i gang med at tage de forholdsregler, der er muligt.

VIDEO: Ved Gedesby Strand på Falsters sydlige ende står vandet så højt, at det næsten går helt op til diget:

 

For så højt, som vandet står nu, er det ikke muligt at komme til de brønde, hvor pumperne skal kobles til.

Ødelæggelser for hundredtusindvis af kroner

Senest vandet skvulpede ind over havnen med ødelæggende kraft var ved stormfloderne i 2017 og 2019. Begge gange med ødelæggelser for 300.000 kroner til følge.

- Jeg håber ikke, det stiger ret meget mere, når nu vi har brugt så meget energi på at lave en højvandsikring, siger Tommy Frederiksen.

Højvandsikringen har kostet 80.000 kroner at bygge.

Trine Barnkob Elnif-Bay har været på havnen for at løsne fortøjningen til sin jolle.

- Tommy (Frederiksen, red.) sagde, vi skulle gå ned og løsne bådene. Vi kan jo ikke gøre noget nu. 

- Jeg blev våd helt op til anklerne, så nu har jeg lige været hjemme at skifte tøj, fortæller hun.

 
  Foto: Bo Morten Skov

DMI: Mere vand end ventet

Hos DMI forklarer vagtchef Henning Gisselø, at det er den kraftige nordøstenvind, som lige nu presser vand fra Østersøen ned i de danske farvande og bælter.

Samtidig presses der også vand med fra Katagat, og det får vandet til at stige i det sydlige Lillebælt, Sydfynske Øhav og Lolland-Falsters sydkyst med 1,1 – 1,5 meter.

- Der er mere vand, end vi havde forventet. Vi forventer, det kulminerer ved Rødby som det højeste med en meter og 45 centimeter. Det er vores bedste bud, at det sker midt på eftermiddagen, siger han.

Ingen pumpeopgaver i øjeblikket

Hos Lolland-Falster brandvæsen oplyser vagtchef Bjarne Larsen, at beredskabet på nuværende tidspunkt ikke er sat ind på opgaver med at pumpe vand og forebygge oversvømmelse.

- Så længe vandet stiger og er på vej op, så har vi ingen pumpeopgaver, for vi kan ikke komme af med vandet, forklarer vagtchefen.

- Vi monitorerer situationen. De har varslet 1,5 meter, hvilket ikke er en udfordring for digerne på Falster, men det kan give udfordringer i lavtliggende områder i Sakskøbing, Guldborg og Nysted.

Han har i den forbindelse en venlig opfordring til både husejerne i vandkanten og lystbådesejlere.

- Beskyt din bygning bedst muligt med sandsække. Og lystbådeejerne bør tjekke, at deres båd ikke står for stramt fortøjet. Vi har fået nogle meldinger om fortøjninger, der bliver revet op af pælene, når vandet stiger, siger Bjarne Larsen og tilføjer:

- Og dette bør naturligvis gøres under de gældende retningslinjer mod coronasmitte.