Kommune afsætter 100 millioner kroner til stort havneprojekt

Partierne i Guldborgsund Kommune er blevet enige om et forlig, der giver 100 millioner kroner til et stort havneprojekt i Nykøbing Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er store planer for havnen i Nykøbing Falster.

Partierne i Guldborgsund Kommune er blevet enige om at afsætte 100 millioner kroner, der skal forvandle havnen i Nykøbing Falster. Ned skal det gamle, forfaldne slagtehus. Og op fra murbrokkerne skal vokse et levende havnemiljø med både museum og madmarked.  

quote Det kaster arbejdspladser af sig, det kaster flere turister af sig, og det hele taget vil det være rigtigt godt for vores hovedby

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune

- Drømmen er at få en aktiv havn, hvor man både kan have fritidsaktiviteter, hotelaktiviteter og en erhvervshavn, der består. Og samtidigt skal det også gerne hænge sammen med Nykøbing-midtby, siger John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune.

- Det kaster arbejdspladser af sig, det kaster flere turister af sig, og det hele taget vil det være rigtigt godt for vores hovedby, fortsætter han.

Forvandlingen begynder i den sydlige del af havnen ved det forfaldne slagtehus. Her skal både være plads til havnebassin og to badebroer på hver side af Frederik den 9.s bro.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard

hegn.jpg
Læs også
Terrorsikring er til grin
hegn.jpg
Læs også
Terrorsikring er til grin

Desuden skal et meget udskældt hegn rives ned.

- I løbet af 2021 skal en stor del af terrorhegnet på den sydlige del af vores havnekaj ned, lyder det fra borgmesteren.

Artiklen fortsætter under billedet.

I løbet af 2021 skal en stor del af terrorhegnet på den sydlige del af havnekajen ned.
I løbet af 2021 skal en stor del af terrorhegnet på den sydlige del af havnekajen ned. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Et sted for de unge

Det er et samlet byråd, der står bag forliget, som skal åbne havnen for borgerne, og i Dansk Folkeparti håber gruppeformand René Christensen især, at området vil tiltrække en bestemt gruppe borgere.

quote Umiddelbart vil jeg sige, der skal være noget fællesareal, hvor man kan hygge sig med venner

Astrid Tjørnebjerg, Nørre Alslev

- På den korte bane ser vi gerne i Dansk Folkeparti, at den sydlige ende bliver et sted, hvor der er liv, og hvor man kan se, at vi er en uddannelsesby. Altså bruge den til de unge mennesker, som er alt for udskældte, de andre steder, de opholder sig, siger han.

Læs også
Nye husbåde på Falster bliver starten på en helt ny bydel
Læs også
Nye husbåde på Falster bliver starten på en helt ny bydel

På gaden i Nykøbing Falster er flere positivt stemte over for udsigten til en helt ny type havn.

- Det lyder da dejligt. Jeg kunne da rigtig god tænkte mig, at der kom nogle badeforhold dernede, så man ikke behøver køre til Marielyst hver gang for at få en dukkert, siger Stefan Holmen fra Nykøbing Falster.

- Umiddelbart vil jeg sige, der skal være noget fællesareal, hvor man kan hygge sig med venner. Et sted hvor man ikke bliver forstyrret, og der ikke kommer nogle klager, lyder det fra Astrid Tjørnebjerg fra Nørre Alslev.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Umiddelbart vil jeg sige, der skal være noget fællesareal, hvor man kan hygge sig med venner. Et sted hvor man ikke bliver forstyrret, og der ikke kommer nogle klager, lyder det fra Astrid Tjørnebjerg fra Nørre Alslev.
- Umiddelbart vil jeg sige, der skal være noget fællesareal, hvor man kan hygge sig med venner. Et sted hvor man ikke bliver forstyrret, og der ikke kommer nogle klager, lyder det fra Astrid Tjørnebjerg fra Nørre Alslev. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Erhvervsforening håber på trafik i byen

Jan Koch, der er formand for erhvervsforeningen Vores Nykøbing, er også glad for, at politikerne nu har taget hul på udvikling af havnen.

quote Det ville jo være rigtigt fint, hvis man kunne få hotel hernede på havnen og måske noget andet rekreativt

Jan Koch, formand, Vores Nykøbing

- Det ville jo være rigtigt fint, hvis man kunne få hotel hernede på havnen og måske noget andet rekreativt. Det ville jo give noget trafik oppe i byen til restauranter og til detailhandlen, siger han.

Jan Koch så dog gerne, at forvandlingen fortsatte til den anden ende af havnen.

- Vi tænker jo, da bymidten ligger lige herhenne, at hvis man kunne aktivere området her (havnen tættere på centrum, red.) med de gamle siloer, det ville være rigtigt godt, lyder det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Formand for Vores Nykøbing, Jan Koch, så gerne, at også havnen oppe ved centrum af byen fik en renovering.
Formand for Vores Nykøbing, Jan Koch, så gerne, at også havnen oppe ved centrum af byen fik en renovering. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Det håb skal dog leve længe, før det kan blive til virkelighed, lyder det til på René Christensen (DF).

- Der er ingen tvivl om, at på sigt bør man også udvikle det. Vi har dog nogle virksomheder, der har lejekontrakter, som går til 2035, siger han.

Nu vil kommunen høre borgernes forslag til, hvad den ”nye” havn skal indeholde. Første del af projektet er ifølge planen færdigt næste år, mens resten følger trop i 2022.


Nyhedsoverblik