Flagermus elsker skov på Falster – er hjemsted for hele 10 forskellige arter

I skoven Halskov Vænge, der ligger på det østlige Falster, yngler 10 forskellige flagermusarter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Halskov Vænge på Falster er kendt for sine gravhøje og stendysser, men skoven er ikke kun rig på fortidsminder, den er også hjemsted for hele 10 forskellige flagermusarter.

- Det er næsten som at have pladen fuld, siger naturvejleder i Naturstyrelsen Marie Roland.

Halskov Vænge har ligget urørt hen i mange år, og derfor er der en masse gamle, hule træer, som er gode steder for flagermus at yngle.

To af de 10 arter er bredøret flagermus og  frynseflagermus, og de to sjældne arter er ifølge Naturstyrelsen ekstraordinært aktive i Halskov Vænge.

Artiklen fortsætter under billedet.

De gamle træer i Halskov Vænge giver gode betingelser for flagermus.
De gamle træer i Halskov Vænge giver gode betingelser for flagermus.
Foto: Naturstyrelsen

De fleste flagermus er i denne tid gået i vinterhi i grotter og bygninger, hvor de ikke bliver udsat for frost, men den bredørede flagermus kan godt finde på at overvintre i skovene.

Bredøret flagermus er særligt udbredt på Lolland og Falster, og den lever ofte i godslandskaber, hvor den jager i alléer af gamle løvtræer. Den overvintrer mest under jorden, men også i bygninger med gammelt træværk og i hule træer, og Marie Roland fortæller, at den kan klemme sig ind under barken på gamle træer og ligge helt gemt derinde.

- Man vil slet ikke opdage dem.

Hør flagermusene jage

Til foråret vil man til gengæld kunne få øje på de flyvende pattedyr. 

De kommer frem, når solen er gået ned og kan især findes i nærheden af søer og vandløb.

Med en såkaldt flagermusdetektor, der opfanger dyrenes skrig ved hjælp af ultralyd, kan man også komme til at høre flagermusene, fortæller Marie Roland.

quote Man behøver ikke være bange for flagermus, for de er rigtig gode til at holde afstand

Marie Roland, naturvejleder, Naturstyrelsen.

- Vi har investeret i nyt lytteudstyr så vi til foråret, når Flagermusene er kommet ud af deres hi, kan invitere på nogle ture, hvor man får mulighed for at lytte til den rige flagermusefauna, der er i Halskov Vænge og høre, hvordan de kommunikerer, fortæller hun.

Der er endnu ikke sat dato på turene, da det på grund af risikoen for coronasmitte endnu er uvist, hvor mange mennesker, man må samle til arrangementer til foråret.

- Vi håber lige som alle andre på, at vi til den tid igen må være flere samlede, siger naturvejlederen.

Og når vi nu taler om flagermus og corona, så forsikrer Marie Roland om, at man ikke skal være urolig for at støde på en flagermus, når man er på skovtur.

- Man behøver ikke være bange for flagermus, for de er rigtig gode til at holde afstand, siger hun.

- Det er vi mennesker, der skal lade være med at pille ved de vilde dyr.

Hvis man skulle finde en flagermus, der sover vintersøvn, er det vigtigt ikke at forstyrre den. 

Det kan koste en flagermus dyrt i energiforbrug at varme op for at kunne flyve i sikkerhed, og gentagne forstyrrelser kan koste flagermusenes liv, da der ikke er føde at skaffe om vinteren, og de derfor tager af fedtdepoterne.