Fanget på vildtkamera - ræv driller rådyr

En ræv og et rådyr er blevet fanget på kamera i noget, der ligner en leg – i hvert fald for ræven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Benedikte Pedersen fra Ringsted fik et smil på læben, da hun gennemgik sit vildtkamera for nogle uger siden.

Her blev hun nemlig vidne til noget, der umiddelbart ligner en leg mellem et rådyr og en ræv.

quote - Det er en fangeleg sådan lidt på skrømt. Ingen af dem giver sig selv fuldt ud

Marie Roland, naturvejleder, Naturstyrelsen Storstrøm

- Det er ret sjovt at se, men jeg er i tvivl, om det er en stor natsværmer eller en flagermus, som flyver forbi, fortæller hun.

TV2 ØST har vist natoptagelsen til Marie Roland, der er naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm. Ifølge hende er det ganske rigtigt en rå, altså den kvindelige udgave af et rådyr, og en ræv, der springer rundt om hinanden.

- Ræven ser faktisk ud til at have en fest, mens råen nok tager det lidt mere seriøst, forklarer hun.

Det, som man kan se på videoen, er derfor snarere, at ræven driller rådyret i en form for fangeleg, fordi den synes, det er sjovt. Rådyret derimod har ikke meget tilovers for ræven – heller ikke selvom den kun er ude på sjov.

Rådyr er konstant på vagt

Forklaringen er ifølge Marie Roland, at selvom rådyr er for store til at være byttedyr for en ræv, så nupper ræven hvert år mange rålam, fordi de har en god størrelse som byttedyr.

- Det passer med, at rålammene er små, netop når rævens hvalpe også er for små til at jage selv, men samtidig for store til at smådyr alene kan dække deres fødebehov, forklarer hun.

Råen ved med andre ord instinktivt, at ræven kan tage dens lam, og derfor har hun nultolerance over for alle ræve – også selvom det slet ikke er sæson for rålam.

- Hvis hun haler ind på den, så sparker hun simpelthen med sine skarpe forklove. Selvom hun slet ikke har lam nu, så ligger det dybt i råerne, at ræve bare skal ud af hendes butik, siger Marie Roland.

Rovdyr har mere overskud om vinteren

Ræven har i vintertiden desuden meget mere overskud til at lege, end rådyret har. På denne tid af året bliver mange byttedyr nemlig sløve af vinterkulden, og det giver gode fødebetingelser for ræven. Derudover har ræven heller ingen unger at tage sig af på dette tidspunkt, og det betyder nul forpligtelser.

- Derfor ser man oftere rovdyr have en meget legende adfærd, mens planteæderne ikke spiller så meget kostbar energi om vinteren med pjat og ballade, forklarer Marie Roland.

Marie Roland har ikke noget bud på, hvor gamle ræven og råen hver især er, men hun forsikrer om, at ingen dyr kom til skade under optagelserne.

- Det er en fangeleg sådan lidt på skrømt. Ingen af dem giver sig selv fuldt ud.