Finder mere end 4.000 år gammelt fiskeanlæg på havets bund: - Kernetræet er stadig hårdt

Vikingeskibsmuseet er i disse dage ved at afslutte en stor udgravning i Guldborg Sund ved Nykøbing Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et enormt fiske-anlæg fra stenalderen lavet af flettede vidjer er dukket op på havbunden i Guldborg Sund midt i Nykøbing Falster.

Sådan lyder meldingen fra arkæologerne på den sidste dag af en omfattende arkæologisk undersøgelse, som de seneste måneder har fundet sted i farvandet omkring kommende nye jernbanebroer over sundet.

- Vi har faktisk i dag kunnet konstatere, at det er et mere end 70 meter langt system, der har været brugt til at skaffe de lokale mad på bordet i bondestenalderen for nok 4.500 år siden, siger Andreas Kallmeyer Bloch fra Vikingeskibsmuseet, der har været med til at fravriste havbunden i området sine hemmeligheder.

Og selvom der ikke er dukket velbevarede skibsvrag eller piratskatte frem af mudderet på havbunden, så er der gjort masser af fund af arkæologerne, som de nu skal arbejde videre med.

Læs også
Stort forsvarsværk fundet ved Nykøbing Falster: - Det er bygget som værn mod sørøvere
Læs også
Stort forsvarsværk fundet ved Nykøbing Falster: - Det er bygget som værn mod sørøvere

- Vi har nu kunnet dokumentere, at der er tale om et omfattende anlæg, der er mindst 70 meter langt - og nok meget længere, siger han. Arkæologerne har nemlig ikke kunnet finde enden af fiskesystemet, der ligger udenfor det område, deres undersøgelse omfatter.

Flere tusind år gamle pæle er stadig hårde

Andreas Kallmeyer Bloch fra Vikingeskibsmuseet oplyser, at der er tale om særdeles godt bevaret tømmer i systemet.

- Det er virkelig vildt. Kernetræet i stolperne er stadig hårdt - og når man lige ser det, så ligner det et træ, som måske er sat ned i middelalderen eller senere. Men da havde de her pæle allerede stået flere tusinde år i havbunden, siger han.

Vikingeskibsmuseet har fundet et enormt fiske-anlæg fra stenalderen, som er et langt system på omkring 70 meter, der har været brugt til at skaffe de lokale mad på bordet, fortæller Andreas Kallmeyer Bloch
Vikingeskibsmuseet har fundet et enormt fiske-anlæg fra stenalderen, som er et langt system på omkring 70 meter, der har været brugt til at skaffe de lokale mad på bordet, fortæller Andreas Kallmeyer Bloch Foto: Frederikke Dammark - TV2 ØST

Fiskeanlægget går helt fra sejlrenden, og ind til land - og er lavet som det næsten samtidige fiskeanlæg, der er fundet i forbindelse med Femern-byggeriet, og nu er udstillet på Stiftsmuseet i Maribo.

Læs også
Hemmeligt skibsvrag i Femern er en perle
Læs også
Hemmeligt skibsvrag i Femern er en perle

I forbindelse med undersøgelserne er også foretaget en række boreprøver ned i havbunden, der kan være med til at fortælle historien om hele området, når undersøgelserne er klar.

- Umiddelbart kan man ikke se noget i prøverne, men de indeholder mange spor af pollen og bakterier, som nu skal analyseres på Nationalmuseet. De kan give os helt ny viden om, hvordan landskabet har set ud i de måske sidste 5.000 år - og hvordan vandstanden har ændret sig igennem tiden. Meget tyder på, at havet dengang nok stod fire-fem meter lavere end i dag, siger han.

Ny bro på vej

Udgravningen er blevet foretaget, fordi der i de kommende år skal bygges en ny jernbanebro, der kan lede togtrafikken til og fra Lolland over Guldborg Sund.

Broen skal bygges af MT Højgaard, og skal efter planen stå færdig i 2026.

Som led i arbejdet skal der blandt andet bygges en særlig arbejdshavn på stedet, hvor skibe kan lægge til. Det er også årsagen til, at et noget større område end selve broforbindelsen er blevet undersøgt.

Nord for anlægsarbejdet er der fundet et større forsvarsværk fra Middelalderen, der skulle beskytte de lokale mod fjendtlige skibe, men intet tyder på, at det også er at finde syd for broen.

Læs også
Sjældent fund af undersøisk boplads fra ældre stenalder
Læs også
Sjældent fund af undersøisk boplads fra ældre stenalder

Til gengæld er der fundet velbevarede trærødder, der er hele 8.500 år gamle. De tyder på, at Guldborg Sund på dette tidspunkt har været helt tørt og uden vand, selvom arkæologerne ikke tør sige det med sikkerhed.

- Det er en meget spændende udgravning, fordi den giver os helt ny viden om det her område. Samtidig må vi bare konstatere, at selvom kraftig og uforudsigelig strøm gør arkæologiske undersøgelser i farvandet særdeles vanskelige, og selvom strømmen æder sig ned i havbunden, så har Guldborg Sund et helt perfekt klima til at bevare gamle fund, siger Andreas Kallmeyer Bloch.


Nyhedsoverblik