¨

Den gale vej for sygefraværet i Guldborgsund

Der er flere dage under dynen i en række kommuner for de kommunalt ansatte. Sygefraværet er steget flere steder selv om ambitioner er at bringe det ned. Arkiv. Foto: TV ØST

Efter flere års fald i sygefraværet i kommunerne, stiger det nu i flere kommuner. Guldborgsund er en af dem.

12 dage – så mange sygedage har de kommunalt ansatte i gennemsnit i landets kommuner. I Guldborgsund Kommune har de gennem en årrække haft fokus på sygefravær, men de sidste tal fra 2018 viser, at de ansatte i kommunen er sygemeldt 13,7 dage om året. Det er en lille stigning i forhold til tallet fra 2017 og det betyder, at Guldborgsund er den kommune i regionen med flest sygedage.

Det ligger stadig over landsgennemsnittet

John Brædder (G), borgmester i Guldborgsund

- Den gode nyhed er, at der er blevet forbedret, men det ligger stadig over landsgennemsnittet. Så det er noget vi løbende arbejder med. Og det tager tid, siger borgmester i Guldborgssund Kommune, John Brædder (Guldborgsundlisten).

Ikke leve med så højt fravær

I 2016 var de kommunale medarbejdere i gennemsnit syge 18,3 dage i Guldborgsund Kommune. Det tal kunne kommunen ikke leve med og satte derfor tre millioner kroner af til, at en medarbejder kan besøge alle kommunens arbejdspladser for at finde ud af, hvordan sygefraværet kan blive bragt ned netop på den arbejdsplads.

Vi prøver løbende at reducere antallet af medarbejdere per leder, så vi får en mere nærværende ledelse

John Brædder (G), borgmester i Guldborgsund

- Vi prøver løbende at reducere antallet af medarbejdere per leder, så vi får en mere nærværende ledelse. For det viser sig, at en stor del af det med sygefravær og trivsel i det hele taget, det er jo noget med i tide at få talt om tingene og få givet udtryk for, hvad der må være af udfordringer, siger John Brædder.

I syv andre af kommunerne i regionen er sygefraværet også steget fra 2017 til 2018. Og i enkelte kommuner er det faldet.

- Det er et nøk den forkerte vej, men det er vigtigt at holde helikopterperspektivet, for det viser, at det i en årrække er lykkedes at nedbringe sygefraværet – siden 2007 med 15 % og vi skal videre af den vej, siger Michael Ziegler, bestyrelsesmedlem i Kommunernes Landsforening til JyllandsPosten.

Det er Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, der laver statistikken over sygefravær i kommunerne. I gennemsnit er de kommunalt ansatte sygemeldt 12 arbejdsdage om året. Men der er forskel på om det er mænd eller kvinder – mændene har 9,5 sygedage i 2018 og kvinder har i gennemsnit 12,7 sygedage.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App