Den første mobile bodyscanner i verden: Vi generer folk mindre

Danske toldere får som de første i verden en mobil bodyscanner til rådighed i kampen mod narkosmugling. Det vil også gavne uskyldige, mener SKAT.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis danske toldere har en mistanke om, at en person har slugt små poser med kokain, så bliver det fremover lettere at afsløre det.

De har nemlig som de første i verden fået en mobil bodyscanner, som i løbet af ganske kort tid kan røntgenfotografere den mistænkte. På billederne vil man kunne se, hvis der er noget i kroppen, som normalt ikke er det.

Og det er en stor fordel ikke bare for tolderne, fortæller Preben Buchholtz, underdirektør i SKAT, til TV ØST.

quote Vi laver kun kontroller og putter folk ind i bodyscanneren, hvis vi mener, at alt ikke er, som det skal være

Preben Buchholtz, underdirektør i SKAT

- Hvis vi får nogle rejsende ind, hvor der ikke er noget problem, så kan vi hurtigt få dem videre på rejsen. Tidligere kunne det tage mange timer, før de var igennem hele proceduren, siger han og tilføjer:

- Nu kan vi genere folk meget mindre, beklage ulejligheden, og så kan de komme videre.

Scanner ikke tilfældige

Scanneren fungerer ved, at personen står på en lille plade bag i en varevogn. Her bliver røntgenstrålerne sendt af sted fra, og så sidder der en operatør, som vurderer, om der er noget mistænkeligt ved billederne. Hvis der er det, så bliver politiet tilkaldt.

Men den almindelige borger skal ikke være bekymret for pludselig at blive hevet til side for at blive scannet.

- Vi laver ikke tilfældighedskontroller. Vi laver kun kontroller og putter folk ind i bodyscanneren, hvis vi mener, at alt ikke er, som det skal være, siger Preben Buchholtz.

Bodyscanneren blev indviet mandag i Gedser. I 2016 foretog SKAT i alt 2.349 kontroller vedrørende narkotika. 

Narkofangster i 2016