Gedser Røgeri har de seneste år levet en omskiftelig tilværelse. Efter senest at være genåbnet i 2021 blev røgeriet lukket igen sidste år – men nu er der atter håb for kunder, der ynder en velrøget fisk.
Det er parret Uni Winther-Frost og Michael Jørgensen, som har set muligheder i røgeriet.
Det har vi hørt, at de har savnet i Gedser,
- Vi åbner først for alvor til sommer. Vi har fire fiskebiler, som kører fra Nakskov og fra Dragør. Derfor kommer der også til at være en masse fersk fisk hos røgeriet. Det har vi hørt, at de har savnet i Gedser, fortæller Uni Winther-Frost til TV2 ØST.
Udeservering og lokale drikkevarer
De seneste forpagtere af stedet fortalte i maj 2022 til TV2 ØST, at det ikke var manglende omsætning, der førte til lukningen dengang, men personlige årsager – og de nye forpagtere er da også fortrøstningsfulde på spørgsmålet om, hvorvidt kunderne vil huske stedet.
- Der har været kæmpe stor opbakning, og vi har fået rigtig mange gaver. Det har været helt rørende. Folk er taget ned til Gedser både fra Nykøbing og Sjælland. Det viser os jo, at det er noget, folk er rigtig glade for, siger Uni Winther-Frost.
Og ifølge Uni Winther-Frost er der også planer for, hvordan endnu flere kunder skal få lyst til at køre til det sydlige Falster og gøre handel i det genåbnede røgeri.
- Der bliver sat glas op rundt om terrassen, fordi vi også kommer til at have udeservering. Så man kan nyde udsigten, uden at man bliver blæst omkuld, fortæller hun og tilføjer:
- Vi forsøger at gøre det hele lokalt. Mange af de drikkevarer, vi sælger, køber vi i den lokale Brugs.
51 år gammelt røgeri
De første gæster blev i dag budt velkommen i den genåbnede forretning med et glas champagne og gode tilbud. Og blandt de handlende var der glæde over, at der nu igen handles fisk i Gedser Røgeri.
Det er alletiders og godt for Gedser
- Det er super. For det trækker så mange mennesker til havnen. Inden corona – var der altid fyldt, når der var åbent, og folk sad ude og spiste. Det er alletiders og godt for Gedser, lød det således fra Kim Winther Jensen, der havde lagt vejen forbi.
- Det kunne ikke være bedre. Man skulle være et skarn, hvis man sagde noget andet.
Gedser Røgeri blev grundlagt i 1972. Ifølge Folketidende var det dengang et røgeri med tre skorstene – en til hver af de tre ovne. Men på Danmarks sydligste beliggende havn er vejret barskt og har blæst den ene skorsten ned.
Siden er stedet blevet udvidet med terrasse, som de nye forpagtere altså vil gøre brug af til udeservering.
Røgeriet ejes i dag af Erik Nielsen. Han har tidligere fortalt til TV2 ØST, at han indstillede karrieren i 2020 på grund af leddegigt, hvorefter stedet blev forpagtet ud.