Borgere demonstrerer foran rådhus mod planer om kæmpevindmøller

Politikerne i Guldborgsund Kommune blev torsdag mødt med plakater og demonstration i forbindelse med det første byrådsmøde efter sommerferien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er fantastisk, der er mødt så mange frem, lød det fra Tove Niclasen fra Guldborgsund.

30-40 borgere stod allerede ved 16-tiden klar til at modtage de folkevalgte på vej ind til rådhuset.

quote Vi er klar til at gå hele vejen og bruge alle klagemuligheder

Merethe Kepp, Hjelm

Kampen mod kæmpevindmøller og en energipark med solceller ved Vennerslund Gods på Nordfalster spidser til. Høringsperioden for projektet udløber den 26. august, og i dag demonstrerede modstanderne fra foreningen Bevar Roen foran rådhuset i Nykøbing Falster.

- Det er klart, at vi har sat en slutspurt ind for at gøre politikerne opmærksomme på problemerne i forbindelse med projektet. Det er faktisk mange af de folkevalgte, der endnu ikke ved meget om Vennerslunds planer. Det er der ikke så meget at sige til. Den endelige afgørelse skal først træffes til oktober. Men så er det vores opgave at forsøge at give dem vores side af sagen, fastslog Merethe Kepp fra Hjelm.

- Vi er klar til at gå hele vejen

Det store projekt var ikke på dagens dagsorden i byrådet, men modstanderne ville endnu engang gøre politikerne opmærksomme på, at mange borgere i lokalområdet er bekymrede og protesterer mod planerne.

- Vi er klar til at gå hele vejen og bruge alle klagemuligheder. Opbakningen vokser. Folk er ved at tabe både næse og mund, når vi fortæller dem, at vindmøllerne bliver højere end Farøbroens pyloner. Vi kæmper til det sidste, forsikrede Merethe Kepp.

vindmølle
Læs også
Borgerne må tage kampen om vindmøllerne igen: - Det pisser mig lidt af
vindmølle
Læs også
Borgerne må tage kampen om vindmøllerne igen: - Det pisser mig lidt af

Det store energi-projekt til cirka 450 millioner kroner rummer seks 150 meter høje vindmøller og 52 hektar solceller i området ved Sydmotorvejen nær Guldborgsundtunnelen. Hvis det bliver en realitet, kan anlægget producere grøn strøm nok til 35.000 husstande årligt. Tove Niclasen understreger, at Bevar Roen ikke er imod grøn energi.

- Men der er bare ikke behov for at sætte flere solceller og vindmøller op. Energistyrelsen har lavet en rapport, der slår fast, at de allerede planlagte og etablerede anlæg kan dække vores elforbrug i løbet af få år. I 2027 vil kul være helt udfaset, sagde Tove Niclasen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mange borgere i lokalområdet er bekymrede for planerne om kæmpevindmøllerne og stod i dag klar med bannere i Nykøbing Falster.
Mange borgere i lokalområdet er bekymrede for planerne om kæmpevindmøllerne og stod i dag klar med bannere i Nykøbing Falster. Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

En snæver afgørelse

Byrådet skal træffe den endelige beslutning om Vennerslund Energipark i løbet af efteråret. Og det ser ud til at blive en meget snæver afgørelse.

Dit valg - Guldborgsund
Læs også
Lokalpolitikere sagde nej i valgkampen - nu kan kæmpemøller på land alligevel være på vej
Dit valg - Guldborgsund
Læs også
Lokalpolitikere sagde nej i valgkampen - nu kan kæmpemøller på land alligevel være på vej

I maj besluttede et flertal på 16 - Guldborgsundlisten, Venstre og SF - at sende energiparken i høring. 13 stemte imod - DF, Socialdemokratiet, Enhedslisten og et enkelt medlem fra Guldborgsundlisten. Efterfølgende har Venstres Mette Møller sagt til Folketidende, at hun også vil stemme imod energiparken.

- Det bliver meget, meget tæt. Og vi håber på, at byrådet besinder sig og lader være med at beslutte at sætte møllerne op med et snævert flertal. Beslutninger, der griber så afgørende ind i menneskers liv, bør have et bredt flertal bag sig. Men ellers er vi som sagt parate til at kæmpe videre. Vi giver ikke op, sagde Merethe Kepp.