Bæver vender hjem til Sydhavsøerne

Guldborgsund Kommune får snart besked om at finde et sted, hvor bæveren fra børnehaven – der til stor overraskelse har vist sig at være en ung hun på 16,5 kilo – kan genudsættes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I forrige weekend dukkede noget så uventet som en bæver op ved en børnehave i Nykøbing Falster.

Vilde bævere har ikke befundet sig på Falster i mere end 2500 år, hvorfor nyheden har vakt opsigt.

quote Vi har hyret en ekspert til at sige, hvor det bedste sted for en genudsætning hos os vil være

Anita Pedersen, biolog, Guldborgsund Kommune

Og nu er der nyt om blandt andet den eksotiske gæsts køn.

Det kom frem i dag ved en dyrlægeundersøgelse i Silkeborg, hvor bæveren befinder sig lige nu.

- Det er en hun, som umiddelbart virker sund og rask, fortæller Ejgil Andersen, der er fuldmægtig i Miljøstyrelsens afdeling for Arter og Naturbeskyttelse.

Udover kønnet blev det også slået fast, at bæveren selv har fundet vej til Falster, og at den vejer 16,5 kilo.

- Det er interessant, det er en hun. For vi troede i første omgang, det var en han, forklarer han videre med henvisning til bævernes sædvanlige adfærd.

Undersøgelser har vist, at der er tale om en europæisk bæver, der ifølge Ejgil Andersen, fuldmægtig i Miljøstyrelsen, opfører sig fuldstændig som en vildbæver. Her er den fotograferet under sit ophold i Aqua Dyrepark i Silkeborg.
Undersøgelser har vist, at der er tale om en europæisk bæver, der ifølge Ejgil Andersen, fuldmægtig i Miljøstyrelsen, opfører sig fuldstændig som en vildbæver. Her er den fotograferet under sit ophold i Aqua Dyrepark i Silkeborg. Foto: Morten Vissing, AQUA Dyrepark

Det er nemlig typisk unge hanner, der først forlader familierne for at etablere sig.

- Bævere er meget territoriale og lever sammen i familier, indtil børnene er to-tre år gamle og kønsmodne, hvor forældrene smider dem ud, forklarer han.

En DNA-prøve fra bæveren skal fastslå mere præcist, hvor bæveren stammer fra, men det forventes at den stammer fra Nordtyskland, hvor bævere af samme art er i fremgang.

Blev udryddet for cirka 2.500 år siden

  • Bævere blev udryddet i Danmark for cirka 2.500 år siden, blandt andet fordi dets vandtætte skind var i høj krus. I Europa var den næsten udryddet for 30 år siden, hvor der kun var omkring 700 tilbage.  

  • I 1999 udsatte Naturstyrelsen 18 bævere i Vestjylland. Siden er bestanden vokset til 200 i år 2020. I et notat fra Aarhus Universitet skønnes bestanden at være op til 270.

  • I 2009-2011 udsatte Naturstyrelsen 23 bævere ved Arresø i Nordsjælland. Her er bestanden opgjort til 35 i år 2020.

  • Bæveren er fredet og beskyttet af EU's habitatsdirektiv.

  • Bævere er overvejende aktive i de mørke timer. De er monogame og lever i familiegrupper, hvor forældrene holder sammen i årevis.

  • Parringen foregår om vinteren, og efter 15 uger fødes 1-3 veludviklede unger, der bliver i boet et par måneder.

  • De er kønsmodne som toårige og forlader da familiegruppen.

  • Bævere er normalt tavse og svømmer stilfærdigt. Hvis de foruroliges, kan de slå kraftigt i vandet med halen.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening, Lex.dk - Den Store Danske og Miljøstyrelsen.

Ifølge Ejgil Andersen skal bæveren snarest muligt genudsættes, og det skal være så tæt som muligt på det sted, hvor den blev fundet.

- I vores lovgivning er reglen, hvis man indfanger vilde dyr, skal de udsættes igen så hurtigt som muligt og så tæt som muligt på det sted, hvor de er indsamlet. Det er grundreglen, og det er det, vi går efter, siger Ejgil Andersen.

Ekspert hyret ind

Et brev er derfor på vej til Guldborgsund Kommune med anmodning om at finde et egnet hjem til bæveren. Her er biolog Anita Pedersen mere end klar til at byde bæveren velkommen.

Læs også
Bæver fundet ved børnehave
Læs også
Bæver fundet ved børnehave

- Det er så vildt. Det er så stort – vi skriver naturhistorie uden lige her, siger hun og tilføjer:

- Jeg er ikke ekspert i bævere, så vi har hyret en ekspert til at sige, hvor det bedste sted for en genudsætning hos os vil være.

Bæveren var under dagens undersøgelse bedøvet. Her ses de imponerende tænder på dyret, som vokser gennem hele livet, og  som bæveren flittigt bruger blandt andet til at fælde træer.
Bæveren var under dagens undersøgelse bedøvet. Her ses de imponerende tænder på dyret, som vokser gennem hele livet, og som bæveren flittigt bruger blandt andet til at fælde træer. Foto: Anita Pedersen, Guldborgsund Kommune

Den bæversagkyndige har fået en uge af Guldborgsund Kommune til at udpege det rette spot for en genudsætning.

- Det er en vild bæver, så den skal ud fra fangenskab hurtigst muligt, understreger Anita Pedersen.

Læs også
Se bæver svømme i land på Falster
Læs også
Se bæver svømme i land på Falster

Der har ellers været flere bejlere til bæveren, blandt andet Knuthenborg Safaripark på Lolland har tilbudt at give bæveren permanent asyl, hvis der bliver behov for det. Det er der dog ikke meget, der tyder på nu.

Bæveren har været udryddet i Danmark i 2.500 år, men blev i 1999 genudsat i Jylland, hvor der i dag findes omkring 250 bævere.

En bæver, der med alt sandsynlighed er den samme, som blev fundet 11. maj i Nykøbing Falster, blev set ved Gedesby Strand den 29. april 2024.
En bæver, der med alt sandsynlighed er den samme, som blev fundet 11. maj i Nykøbing Falster, blev set ved Gedesby Strand den 29. april 2024. Foto: Privatfoto

Af natur bygger bævere dæmninger, som kan få vandløb til at løbe over, ligesom dyret også er i stand til at fælde træer.

Er I ikke bange for, at det kan give problemer at lade bæveren flytte ind for alvor?

- Nej, det er jeg ikke. For dels står der i loven, at vi skal tage imod dem, og vi får derudover lavet en vurdering af en ekspert, hvor det er bedst at genudsætte den, lyder svaret fra Anita Pedersen.

- Vi er så heldige, at der er lavet en bæverforvaltningsplan, fordi bævere er så sjældne, og her fremgår det, at det er Naturstyrelsen, der skal betale for genopretning, hvis den eksempelvis bygger en dæmning, der giver udfordringer, tilføjer hun.

Bævere danner par for livet. Er der ikke fare for, at bæveren bliver ensom på Falster?

- Det er så den næste udfordring. Det må bero på en faglig og dyreetisk begrundelse.


Nyhedsoverblik