Afdød kunstner får udstillet særligt værk ved kulturfestival

Den anerkendte billedhugger nåede inden sin død at donere værket ’Blodstille’ til den lollandske kulturfestival Lys over Lolland.

Når den lollandske kulturfestival Lys over Lolland afholdes for 20. gang til august, kan festivalen præsentere et kunstværk af den anerkendte billedhugger Ingvar Cronhammar, som døde i maj tidligere i år.

quote Værket udtrykker den stemning, der er i Lys over Lolland

Susanne Grue Jørgensen, kunstnerisk leder af Lys over Lolland

Værket med navnet Blodstille blev skænket til kulturfestivalen af Cronhammar selv og har ikke været udstillet før. Det skulle oprindeligt have været fremvist sidste år, men på grund af forbud mod at gennemføre store arrangementer af frygt for coronasmitte besluttede man at aflyse Lys over Lolland.

- Det er dybt vemodigt at udstille det værk, som han har skabt til os, og at han ikke selv kan opleve det. Men værket taler for sig selv, siger kunstnerisk leder Susanne Grue Jørgensen og kalder det samtidig for:

- Et fantastisk værk.

Ingvar Cronhammar står bag store skulpturer på kunstmuseer og i det offentlige rum. Han er blandt andet kendt for The Gate fra 1988, Eye of The Shadowfra 1992, Camp Fire fra 1993 og Elia fra 2001. 

Blodstille er derfor et af hans sidste værker, som helt eksklusivt kan opleves ved Lys over Lolland.

Ingvar Cronhammar blev 73 år.
Ingvar Cronhammar blev 73 år. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

- Vi har 20-års jubilæum i år, og derfor geninviterer vi mange af kunsterne, som har været med gennem de 20 år. Ingvar Cronhammar har tidligere været med, og derfor blev han også inviteret – og han besluttede at lave et jubilæumsværk til os, siger Susanne Grue Jørgensen

- Det har været en lang proces, og han havde set frem til, at hans værk blev udstillet hos os i år, tilføjer hun.

Holder kunstværket hemmeligt lidt endnu

Susanne Grue Jørgensen vil ikke fortælle, hvordan selve værket ser ud, da hun ønsker, at det skal være en overraskelse for gæsterne på kulturfestivalen.

- Værket udtrykker den stemning, der er i Lys over Lolland. Og det er et tredelt værk med inskription, siger hun.

Lys over Lolland afholdes på Saxkjøbing Sukkerfabrik fra den 20. august til den 29. august. Her har festivalen været afholdt flere gange. Senest i 2019.
Lys over Lolland afholdes på Saxkjøbing Sukkerfabrik fra den 20. august til den 29. august. Her har festivalen været afholdt flere gange. Senest i 2019.

Ingvar Cronhammar, der blev 73 år, er gennem tiden blevet hædret med en lang række priser, blandt andet Eckersberg Medaillen og Thorvaldsen Medaillen, og han har modtaget statens livsvarige ydelse. I 2007 blev han ridder af Dannebrog.

Cronhammars skulpturelle installationer består ofte af materialer som mahogni, jern, stål og gummi. Han bryder ofte det maskinelle udtryk med elementer fra naturen som dyreknogler og fuglevinger.

Saxkjøbing Sukkerfabrik.
Saxkjøbing Sukkerfabrik. Foto: Carsten Krogstrup

Ud over Ingvar Cronhammar kan publikum opleve værker af en lang række andre kunstnere. Det gælder både lokale kunstnere fra Lolland-Falster samt internationale gæstekunstnere.

Samtidig kan man i Reventlowparken på Vestlolland opleve en danseforestilling og lyskunst af iscenesættere fra Pivot samt en særudstilling med smykkekunst af Zarah Voigt.

Lys over Lolland afholdes på Saxkjøbing Sukkerfabrik fra den 20. august til den 29. august.