¨

Stort jubilæum i stationsby lammet af corona - men bliver alligevel markeret i det små

Faxe Kommune har slået den store bremse i forud for markeringen af Haslevs 150 år som stationsby. 

00:46

.Den lysende jernbane tændes hver aften klokken 20. Video: Faxe Kommune

Det skulle have været en større lokal markering af både historien og fremtiden.  

Nu betyder coronasmitten, at markeringen af 150-året for Haslevs status som stationsby i den kommende uges tid reduceres til en lille markering og en kunstinstallation. 

- Det er brandærgerligt, at vi ikke kan give byen den fest og markering, som 150 år fortjener. Men det kan ikke være anderledes, siger Benny Agergaard, der er kulturchef i Faxe Kommune. 

Vi ville gerne lave noget, som var spektakulært, og som på samme tid formidlede historie

 Benny Agergaard, kulturchef, Faxe Kommune.

I stedet for at være et kulturbrag i byen midt på Sjælland bliver markeringen i stedet et diskret bump – men selvom en række arrangementer er aflyst, så skal dagen under alle omstændigheder markeres, fastslår kulturchefen. 

Det sker blandt andet med en lys- og lydinstallation, der er opstillet i byens handelsstrøg, Jernbanegade. Den er udført i samarbejde med det tjekkiske lysdesignfirma 3dsense, der har lavet 150 jernbaneskinner, som løber ned gennem den første halvdel af gaden.  

Artiklen fortsætter under billedet.

På hver af skinnerne fortælles lidt af Haslevs historie. Foto: Faxe Kommune

På hver af skinnerne fortælles byens 150-årige historie med tekst og lyd. 

- Vi ville gerne lave noget, som var spektakulært, og som på samme tid formidlede historien. Det skulle også gerne i kraft af installationen pege fremad og vise, at Haslev kan noget andet end blot at være historie, siger han. 

Enkelte arrangementer gennemføres

Haslev markerer sin status som stationsby den 4. oktober. Det var på denne dato i 1870, at det første damptog rullede ind på den nye station, og for alvor satte fart på byens udvikling.  

- Jeg håber, at de få en god oplevelse – og at de får en række aha-oplevelser med om byens historie. Op den måde skulle det gerne give refleksion og eftertanke, der gerne skulle pege fremad. 

Enkelte arrangementer har fået lov til at overleve coronanedlukningen i byen – blandt andet enkelte coronasikrede koncerter. 

Du kan se mere om arrangementerne i Haslev på arrangementets hjemmeside. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App