Myndigheder griber ind - frygter stort smitteudbrud blandt østeuropæiske håndværkere

143 østeuropæiske byggearbejdere på Haslev-egnen er testet for coronavirus. På grund af deres trange boligforhold frygter myndighederne et stort udbrud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sygeplejersker fra Region Sjælland rykkede tirsdag eftermiddag ud til den nedlagte Terslev Kro nord for Haslev. Her er omkring 35 byggearbejdere fra den polske byggerivirksomhed Budomex indkvarteret - og her skal de foreløbig blive.

En slovakisk medarbejder blev søndag testet positiv for coronavirus, og siden har Region Sjælland og Styrelsen for Patientsikkerhed arbejdet intenst på at opspore, hvem der potentielt også kan være smittet.

quote Vi er rigtig glade for, at vi nåede at få dem fastholdt, hvor de bor

Tom Trude, politiinspektør

143 fortrinsvist polske medarbejdere på tre forskellige adresser er blevet testet søndag og mandag. Imens man afventer testresultaterne, er sygeplejersker rykket ud for at vejlede de østeuropæiske byggearbejdere i, hvordan de kan beskytte sig selv med blandt andet håndvask, desinficering og ved at opdele sig i grupper på maksimalt 10 personer.

Myndighederne håber, at man ved at have isoleret de eventuelt smittede på de tre ejendomme har undgået, at en smitte spredte sig til byggepladser eller i lokalområdet.

- Derfor er vi rigtig glade for, at vi nåede at få dem fastholdt, hvor de bor, så de ikke kunne møde på arbejde mandag morgen, siger Tom Trude, politiinspektør hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.

Foruden tests søndag og mandag skal medarbejderne igen testes på lørdag og den kommende mandag.

Mandag eftermiddag var regionens personale i fuld gang med at teste de indlogerede arbejdere på den gamle Terslev Kro.

Mange mennesker på lidt plads 

På gårdspladsen foran den nedlagte kro er stemningen en smule urolig og forvirret blandt arbejderne, som iført mundbind lytter intenst og spørger ind flere gange.

quote Vi anbefaler dem at bruge mundbind herude, fordi de bor så tæt

Marianne Hoff Andersen, direktør, Faxe Kommune

- Alt, hvad man rører ved, skal sprittes af med overfladedesinfektion, forklarer en sygeplejerske, mens en medarbejder fra byggerivirksomheden oversætter til polsk.

Foruden Terslev Kro bor arbejderne på en tidligere landbrugsejendom ved Skuderløse mellem Fensmark og Haslev og på en tidligere skole nordøst for Haslev, der også før er blevet brugt som spejdercenter.

På ejendommen her ved Skuderløse mellem Haslev og Fensmark bor der ifølge medarbejderne 66 personer. De bor flere sammen på et værelse og deles om mange faciliteter.
På ejendommen her ved Skuderløse mellem Haslev og Fensmark bor der ifølge medarbejderne 66 personer. De bor flere sammen på et værelse og deles om mange faciliteter. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

På ejendommen ved Skuderløse bor der ifølge medarbejderne 66 personer ad gangen. De arbejder seks ad adgangen på byggeprojekter i blandt andet Carlsbergbyen i København, hvorefter de holder to ugers fri hjemme i Polen. På alle de tre ejendomme bor der adskillige arbejdere på samme værelse, ligesom faciliteter som bad, toiletter og køkkener deles af mange medarbejdere.

Sporene fra Ringsted skræmmer

På grund af de trange boligforhold frygter Region Sjælland og Styrelsen for Patientsikkerhed, at den ene bekræftede smittede kan have smittet adskillige andre af de 143 testede, hvis tests der tirsdag aften ikke er kommet officielt svar på.

Frygten bunder især i erfaringerne fra Ringsted, hvor der i sensommeren skete et voldsomt smitteudbrud blandt medarbejdere på Danish Crown i Ringsted. Her blev 177 medarbejdere smittet i et udbrud, der især havde fat i polske medarbejdere, som ofte boede mange sammen på ganske lidt plads.

I Ringsted var den sproglige barriere til de polske medarbejdere en udfordring, ligesom der var problemer med at få smittede medarbejdere til at følge retningslinjer. For at undgå noget tilsvarende arbejder politiet, Region Sjælland, Styrelsen for Patientsikkerhed og Faxe Kommune tæt sammen. 

- Vi fortæller det, vi alle har fået at vide mange gange, men som er vigtigt: At for at undgå yderligere smittespredning, så skal man holde afstand, spritte hænder og så videre. Vi anbefaler dem også at bruge mundbind herude, fordi de bor så tæt, siger Marianne Hoff Andersen, direktør i Faxe Kommune.

quote Jeg synes, det er en meget god idé, fordi mange af os vil gerne kende til situationen med denne virus.

Slawek Wiercioch, betonarbejder, Polen

Hun er dog indtil videre fortrøstningsfuld, fordi der blev handlet ganske resolut, da den første smittede blev registreret.

- Jeg er simpelthen så glad for, at regionen rykkede så hurtigt ud og lavede tests allerede i går (mandag, red.). Det viser, at vi har et effektivt samfund, hvor alle er på pladserne og får talt sammen, siger Marianne Hoff Andersen.

Byggearbejdere er ved godt mod

Ingen af byggearbejderne ville tirsdag udtale sig til citat. De fortæller dog, at flere har symptomer, men at ingen af dem er alvorligt syge, og at de fortsat er ved godt mod. 

Der var også tilfredshed at spore, da TV2 ØST mandag talte med en af bygningsarbejderne i Terslev.

 - Jeg synes, det er en meget god idé, fordi mange af os vil gerne kende til situationen med denne virus. Om vi har den eller ej. Situationen vil være klar efter det her. Testen er meget hurtig, så det er godt, sagde Slawek Wiercioch, der er i Danmark som betonarbejder, til TV2 ØST.

Slawek Wiercioch er i Danmark som betonarbejder. Han er godt tilfreds med myndighedernes håndtering, efter at hans kollega er konstateret smittet med coronavirus.
Slawek Wiercioch er i Danmark som betonarbejder. Han er godt tilfreds med myndighedernes håndtering, efter at hans kollega er konstateret smittet med coronavirus. Foto: TV2 ØST