Museums-lukning på Stevns forarger: Katastrofal beslutning

Til stor forargelse for Stevns' tidligere turistformand, skal Haslev og Stevns museer sammenlægges i Faxes tidligere rådhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er en katastrofal beslutning.

Sådan lyder det fra tidligere turistformand på Stevns, Per Widstrup, efter det er blevet offentliggjort, at Stevns Museum sammen med Haslev Museum skal flytte ind i Faxes tidligere rådhus.

Det kunne vi på TV ØST fortælle den 5. marts. 

quote Jeg troede, at man var interesseret i at udvikle turiststrømmen på Stevns og Højerup og ikke afvikle den

Per Widstrup, tidligere turistformand, Stevns

Men den tidligere turistformand er ikke begejstret for det nye initiativ, for ifølge ham hører museet til på Stevns sammen med den lokale kulturarv.

- Man har jo kæmpet i så mange år for at gøre Stevns kendt, og når vi så netop har fået en appelsin i turbanen for det kæmpe arbejde i form af en plads på listen over verdensnaturarv, så synes jeg, det er ganske forfærdeligt, at man så splitter det hele igen, fortæller tidligere turistformand på Stevns Per Widstrup.

For Per Widstrup handler det om, at man ikke skal udvande byer for deres kulturarv, og at museerne har hver deres kvaliteter.

- Jeg synes museerne skal forblive opdelt. I den her konstellation blander man æbler og pærer, fortæller Per Widstrup.

Turismen i Stevns i fare

Den kommunale beslutning kan få konsekvenser for turismen, som de har brugt årevis på at tiltrække, skriver Per Widstrup i et læserbrev d. 7. marts.

- Jeg troede, at man var interesseret i at udvikle turiststrømmen på Stevns og Højerup og ikke afvikle den - først ved at lægge et besøgscenter væk i Boesdal og nu at flytte museet til Faxe, skriver Widstrup.

Borgmester i Stevns Kommune, Anette Mortensen, som har været med til at stemme forslaget igennem, fortæller, at sammenlægningen af museerne kan sikre bedre formidling.

- Det er et led i optimere museet. Som det er lige nu bliver vores kulturarv ikke vist frem, fordi museet på Stevns er i så dårlig stand, men det nye initiativ gavner, og det bliver et væsentligt bedre tilbud til vores besøgende. Flytningen er også en måde at sikre vores genstande på og dertil sikre at vores kulturhistoriske arv bliver formidlet bedre, siger Anette Mortensen.

Smeden ville vende sig i graven

Ifølge Per Widstrup så er den kommunale beslutning en skændsel mod de lokale kræfter, som har hjulpet til for at få museet i Stevns op og stå.

- Hvorfor tror man, at de lokale håndværkere, siden museet blev åbnet, har afleveret værktøj med mere til museet? - for at bevare lokalsamfundet. Den gamle smed Hans Pedersen, der havde smedie i Højerup fra 1940 - 1974, ville vende sig i graven, hvis alt det gamle smedieværktøj, som han havde brugt, nu skal vises frem i Faxe.

Borgmester Anette Mortensen mener, at det den lokale kulturhistoriske arv vil komme mere til sin ret i det nye museum, selvom hun godt ved, at det er følelsesladet sag.

- Jeg forstår godt, at der er nogle følelser i klemme her, men jeg mener ikke, at museet i Faxe vil have indflydelse på turismen til Stevns, fortæller Mortensen.

Widstrup mener i imidlertid, at kommunen er gået imod egne idealer, og at flytningen af museet er et værditab af det kulturelle Stevns.

- Jeg synes, vi mangler støtte fra kommunen. På den ene side vil de gerne have flere turister, og på den anden side sender de alt til Faxe.