Turisterne valfarter til Stevns - men museet er pludselig lukket

Besøgstallet på Stevns Museum er de seneste år fordoblet. Økonomi og bygningens dårlige stand betyder dog, at museet måske slet ikke åbner igen i år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Højerup ved Stevns Klint er et yndet besøgssted for flere tusinde turister årligt.

Det er her, man kan se den berømte klint, der er på UNESCOs liste over verdensarv, og det er her man kan besøge den gamle Højerup Kirke og det populære traktørsted.

quote Vi har haft rigtigt mange udgifter ved at holde det åbent

Jacob Christian Salvig, direktør, Østsjællands Museum

Men turister, der vil besøge det nærliggende Stevns Museum, må nu gå forgæves.  

- Museet er simpelthen ikke egnet til at have udstillinger i, så vi er nødt til at gøre noget andet.  Vi har haft rigtigt mange udgifter ved at holde det åbent, siger Jacob Christian Salvig, direktør, Østsjællands Museum til TV ØST. 

Besøgstallet er fordoblet

Det er det gamle museums dårlige stand og en økonomi, der af samme årsag er dårlig, som har fået ledelsen til at træffe beslutningen. Nu er museet lukket foreløbigt resten af året, indtil der er fundet en løsning.

quote Til trods for det er gratis, er der stadig besøgende, der klager over kvaliteten

Jacob Christian Salvig, direktør, Østsjællands Museum

Stevns Museum har ellers haft en fordobling af turister siden 2014, hvor man stoppede med at tage entré. I 2014 besøgte 7928 museet. Sidste år var tallet 14.355.

- Til trods for det er gratis, er der stadig besøgende, der klager over kvaliteten og niveauet af det, der bliver fremvist, og det forstår jeg egentlig godt et eller andet sted. Jeg er jo ret ny på stedet, og kan se, at det er et sted med nogle udstillingsgenstande, der virkelig trænger til at få nogle bedre rammer, siger Jacob Christian Salvig.

Kulturarven må ikke gå til

Stevns Museum er en del af Østsjællands museum, som blandt andet også tæller Koldkrigsmuseum Stevnsfort og Geomuseum Faxe. Indtil videre har ledelsen dog valgt fortsat at holde rundvisninger på Stevns for bookede ture, men almindelige gæster ved Højerup kan altså ikke længere besøge museet.

Jacob Christian Salvig
Jacob Christian Salvig
Foto: TV ØST

Har museet en fremtid?

Det håber jeg. Det håber jeg bestemt. Det er jo ikke mig, der bestemmer det alene, men står det til mig, så har det en fremtid i nogle andre rammer. Måske nogle rammer, der ligner dem, der er der nu, men nogle der er fremtidssikret. Det ville jo være forfærdeligt, hvis vi havde en kulturarv, der bare gik til, siger museumsdirektøren.

Jacob Christian Salvig oplyser til TV ØST, at museet måske kan åbne på lavt blus til sommer, hvis museet får del i den parkeringsafgift, som gæsterne ved Højerup betaler. Den aftale er dog ikke endeligt på plads.