Kvindelige byrådsmedlemmer: - Den udmelding er ikke en borgmester værdig

Borgmester Ole Vive (V) er kommet i vælten, efter han i mandags skrev er opslag på sociale medier om krænkelsessager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kritikken er haglet ind over borgmester Ole Vive (V), efter han mandag skrev et opslag på sociale medier, hvor han gav en undskyldning til de kvinder, han har klappet i røven gennem tiden.

- Jeg har ellers holdt min kæft, men… Hvis det her er den nye mandetype, så er jeg glad for at være af dem gamle årgang, skriver Ole Vive på Twitter.

-  Og til dem, jeg har klappet i røven! Undskyld! Og til jer, der stak mig en flad: Vi er kvit.

Onsdag skrev borgmesteren dog på sin egen Twitter-profil, at ”det var klodset og kan misforståes”.

Gruppeformand: - Det er os, der slår tonen an

Borgmesterens opfølgende besked får dog ikke kritikken til at forstumme. For borgmesteren joker med krænkelsessager på sociale medier, kan det nemt tolkes som om, han ikke tager sagerne alvorligt.

Det mener flere af hans kvindelige kollegaer i byrådet.

- Jeg synes ikke, det er en borgmester værdigt at komme med den slags udtalelse, hvor man kan tolke det i forskellige retninger. I min optik skal meldinger fra en borgmester, der er øverste leder af administration og politisk arbejde, være tydelig og ikke til at misforstå, siger Camilla Meyer, gruppeformand hos Socialdemokratiet til TV2 ØST.

quote Som byrådspolitikere har vi et særligt ansvar for at arbejde efter ordentlighed og slå tonen an

Camilla Meyer, byrådsmedlem og gruppeformand hos Socialdemokratiet

-  Krænkelser er ikke i orden, og som byrådspolitikere har vi et særligt ansvar for at arbejde efter ordentlighed og slå tonen an. Det er os, der sætter rammerne for det grundlag, som der skal arbejdes ud fra både administrativt og politisk. Det handler om værdier.

Camilla Meyer, gruppeformand hos Socialdemokratiet, mener ikke en borgmester bør komme med den slags tvetydige kommentarer på sociale medier, som Ole Vive har skrevet på Twitter.
Camilla Meyer, gruppeformand hos Socialdemokratiet, mener ikke en borgmester bør komme med den slags tvetydige kommentarer på sociale medier, som Ole Vive har skrevet på Twitter. Foto: Faxe Kommune

Socialdemokratiets gruppeformand understreger, at hun mener, der er stor forskel på, hvad man kan skrive som privatperson på sociale medier, og hvad man kan skrive som politiker.

Lokallisten: - Man skal være varsom på sociale medier

Man skal være varsom med, hvad man skriver og deler på sociale medier, mener byrådsmedlem Marianne Ørgaard fra Lokallisten (tidligere Borgerlisten, red.).

quote Jeg ville aldrig nogensinde have lavet sådan et opslag, og jeg ville aldrig have formuleret det på den måde

Marianne Ørgaard (Lokallisten), byrådsmedlem

- Jeg ville aldrig nogensinde have lavet sådan et opslag, og jeg ville aldrig have formuleret det på den måde. Man skal passe på med ironi og humor i sådan et opslag. Man skal virkelig være påpasselig med, hvad man slår op på sociale medier, siger hun.

Byrådsmedlem Marianne Ørgaard (Lokallisten) mener, man skal være varsom med, hvad man skriver på de sociale medier.
Byrådsmedlem Marianne Ørgaard (Lokallisten) mener, man skal være varsom med, hvad man skriver på de sociale medier. Foto: Faxe Kommune

- Man skal aldrig sige noget, som man ikke ville sige direkte til folks ansigter.

Byrådsmedlem Bente Abrahamsen (DF) er dog varsom med at kommentere sagen over for TV2 ØST.

quote Jeg synes, det er en uheldig joke at sende ud på nuværende tidspunkt

Bente Abrahamsen (O), byrådsmedlem

- Det har jeg ingen kommentar til. Jeg er ikke gået så meget ind i det og har heller ikke lyst til det. Jeg har ikke lyst til at blande mig i den debat, siger hun, men pointerer dog:

- Jeg synes, det er en uheldig joke at sende ud på nuværende tidspunkt. Det er virkelig forfærdeligt for dem, det går ud over, men det fylder også alt for meget for tiden.

Debatten er løbet af sporet

Også Lokallistens Marianne Ørgaard mener, at debatten om sexisme og krænkelse fylder lidt for meget i disse dage, men hun kan sådan set godt forstå, hvorfor folk har reageret så voldsomt på Ole Vives opslag:

- Det har rejst en mediestorm. Han må have ramt et eller andet, som mange mennesker har reageret på. Jeg forstår sådan set godt, hvorfor de reagerer på det. Man kan aldrig acceptere, at nogen udnytter en ret eller en stilling til at krænke andre, siger hun.

- Jeg hører til dem, der synes, at debatten har taget en kedelig drejning. Det har ikke noget med Ole Vive at gøre. Jeg synes, det er forfærdeligt med dem, der er blevet krænket. Men nu hvor alt og alle er blevet krænket, tager vi fokus fra dem, som virkelig har oplevet noget alvorligt.

Men kan kvinder i Faxe Kommune ikke have svært ved at gå til borgmesteren nu, hvis de har føler sig krænket?

- I Faxe Kommune har vi en whisteblower-ordning, hvor man anonymt kan komme med den slags sager. Der går man til borgerrådgiveren.

Ole Vive hiver i land: - Det var klodset og kan misforståes

Borgmester Ole Vive har dog taget til genmæle på sin personlige Twitter-profil. Her skriver han:

- Jeg har forsøgt at blande mig i debatten med humor. Det var klodset og kan misforstås. Jeg vil derfor gerne understrege, at det selvfølgelig ikke er i orden at opføre sig krænkende og upassende overfor andre.

- Det er godt, han nu skriver det, mener gruppeformand Camille Meyer (S).

- Der er jeg enig med borgmesteren i, at der ikke skal herske nogen tvivl om, at krænkende adfærd af enhver art. For mig er det vigtigt, at vi tager et medansvar for, at der skal være ordentlighed. Derfor synes jeg heller ikke, det her er et tema, man kan joke med.

- Det er væsentlig for mig at vi som ansvarligt byråd er tydelige og umisforståelige. Krænkelser af enhver art og enhver form er ikke i orden.

quote Det første opslag er skrevet og det er jo set, så den er svær at ændre på.

Marianne Ørgaard  (Lokallisten), byrådsmedlem i Faxe Kommune

Marianne Ørgaard  (Lokallisten) mener dog, at skaden er sket med det første opslag.

- Problemet er, at det første opslag er skrevet og det er jo set, så den er svær at ændre på. Det vil være det første opslag, som folk hæfter sig ved, siger hun.

- Jeg tager til enhver tid afstand fra krænkelser, men jeg synes, debatten er løbet lidt af sporet. Jeg er bekymret for, at man mister fokus fra de sager, der virkelig skal håndteres.

Ole Vive har heller ikke torsdag haft lyst til at tale med TV2 ØST. Vi ville gerne have ham til at uddybe sine meldinger på Twitter.