¨

Stort juletræ væltede i blæsten

I Faxe er juletræet på torvet væltet i løbet af natten på grund af kraftigt blæsevejr. Nu bliver det genrejst. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

I løbet af natten er Faxes høje juletræ væltet under et kraftigt blæsevejr. Egentlig skulle det brændes, men det vil frivillige lave om på.

Det er kun fem dage siden, at det store juletræ på torvet i Faxe blev indviet af julemanden, nissemor og en masse børn, der dansede og sang om juletræet.

Nu ligger det flere meter lange juletræ på langs, efter det væltede engang tidligt i morges på grund af et kraftigt blæsevejr.

- Det er desværre et væltet juletræ, som fru vind ikke synes, vi skulle nyde godt af her i vores julepynt, siger Ib Elberg, formand for Faxe Erhvervsforening.

Det er desværre et væltet juletræ, som fru vind ikke synes, vi skulle nyde godt af her i vores julepynt

Ib Elberg, formand, Faxe Erhvervsforening

Det ærgrer ham, at julehyggen har lidt et knæk så tidligt på måneden, efter byens træ ikke kunne holde sig oprejst i vinden. For træet gør sig ellers utroligt godt i år ifølge formanden, som er doneret af et par lokale fra området.

- Det er det flotteste træ, vi har haft i mange år. Man kan se på træet, at det ikke har stået inde i en skov. Det har stået ude i en have hos René Tuekær og Lis Albrechtsen, som har doneret træet til os. Det er dødærgerligt, at vi i sidste uge ved denne tid om søndagen fejrede tændingen af vores julebelysning, og vi havde nissemor og det hele på besøg, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ib Elberg, formand for Faxe Erhvervsforening, glæder sig over, at frivillige vil rejse træet op igen. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

- Det ser ikke pænt ud

Flere af byens borgere har da også bemærket, at juletræet ikke står flot og oprejst som normalt.

- Det er jo ikke så godt, at træet er væltet. Det ser ikke så pænt ud. Det ser bedre ud, når det står op. Vi var selv heroppe, da det blev tændt. Det var rigtig fint, siger Jan Eriksen, der til daglig bor i Faxe.

Det er jo ikke så godt, at træet er væltet. Det ser ikke så pænt ud

Jan Eriksen, borger, Faxe

- Jeg synes altid, at deres juletræ er pænt og det ser god ud. Og det er dejligt at se på det, siger Lissy Nørbæk og fortsætter:

- Jeg har jo ikke nogen indflydelse på, at det er væltet. Det er jo blæsten, der tager den, så den vælter. Hvis den bliver rejst i morgen igen, så må de bare sætte den bedre fast.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jan Eriksen fra Faxe er glad for, at frivillige vil gøre et forsøg med at rejse træet på ny. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

Ingen kom noget til under uheldet, som ifølge Ib Elberg er sket mellem klokken 03.00 og 04.00 tidligt fredag morgen.

- Træet var væltet ud over vejen. De har været fra kommunen og trække det længere tilbage. Der er ikke skåret i det. Så vi håber, det kommer op i fuldt flor igen. Der kommer lidt af bunden, så man kommer længere ned, siger Ib Elberg, formand for Faxe Erhvervsforening.

Ville have sendt træ til forbrænding

I første omgang var det ikke planen, at man ville rejse træet igen så tæt op til jul.

Ifølge Ib Elberg ville man have sendt træet til forbrændingen, da man ikke troede, at det kunne rejses igen. Træet var nemlig knækket ved roden.

Men så blev formanden kontaktet af en frivillig håndværker og entreprenør, der gerne ville gøre et forsøg til.

Derfor er planen nu, at træet bliver rejst op igen lørdag omkring klokken 9.00, så det kan sprede julehygge i gaderne.

- Det er meget rart, at der er frivillige hænder. Det er det, vi bygger vores lokalsamfund på. Rigtig mange frivillige mennesker giver et nap, når der sker den slags ting her, siger Ib Elberg.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

Kraftigt blæsevejr på vej

Hvis det lykkes de frivillige at få løftet juletræet op igen med en kran, så er det en god idé, at det sættes ekstra godt fast.

Flere prognosemodeller viser nemlig, at der vil dannes flere kraftige lavtryk nær Danmark i løbet af næste uge ifølge TV2.

Det betyder, at der er en øget risiko for storm over Danmark. Den første omgang kraftige blæsevejr vil vise sig i løbet af natten til lørdag. Her vil flere steder i landet opleve vindstød af stormstyrke.

Den nye plan om genrejsning af træet bringer nu smilet frem hos Jan Eriksen.

- Jeg synes, det er godt, hvis der er nogen, der vil gøre det. Det koster alligevel nogle penge hver gang sådan et træ skal rejses. For det er altid vigtigt med et juletræ, fordi det pynter i byen, siger Jan Eriksen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App