Hun er blandt Danmarks yngste byrådsmedlemmer - nu stopper hun og sender bredside mod spidskandidat

21-årig byrådspolitiker fra Faxe tager åbent opgør med sit partis spidskandidat i krads kritik på Facebook. Hun genopstiller ikke til Kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hun er gået grædende hjem fra gruppemøder i Socialdemokratiet. Hun føler sig misbrugt politisk. Hun frygter, at hendes parti bliver splittet internt. Nu har Laura Vestina Andréa fået nok. I et usædvanligt opslag på Facebook hænger hun partiets beskidte vasketøj offentligt til tørre godt otte måneder før kommunalvalget. Kritikken er rettet mod partiets spidskandidat i Faxe, Christina Birkemose.

quote Jeg troede, at Christina var det rigtige valg for vores parti, (...) og jeg har mange gange efterfølgende haft ondt i maven over, at jeg kunne tage så grueligt fejl

Laura Vestina Andréa (S), byrådsmedlem, Faxe Kommune

- Da jeg for fire år siden sagde ja til at stille op som kandidat til byrådet, havde jeg aldrig forestillet mig, at jeg skulle skrive et opslag som dette - men jeg vurderer nu, at det er partiskadelig virksomhed blot at se til, mens Christina Birkemose splitter vores parti ad internt, skriver hun på Facebook.

Laura Vestina Andréa blev i november 2017 som 18-årig valgt ind i byrådet i Faxe som Danmarks næstyngste byrådsmedlem. 

Læs også
18-årige Laura Vestina Andréa bliver landets næstyngste byrådspolitiker
Læs også
18-årige Laura Vestina Andréa bliver landets næstyngste byrådspolitiker

Godt tre år senere har hun fået masser af erfaringer, men hun har også mistet nogen illusioner. Hun forklarer, at hun helhjertet støttede Christina Birkemose, da partiet skulle vælge borgmesterkandidat i 2019.

- I en meget voldsom konstitueringsperiode efterfølgende kæmpede jeg med næb og kløer for, at Christina fik den konstituering, hun ville have - men hun formåede aldrig at samle gruppen og være den leder, vi havde brug for, og jeg endte med at spille mig selv ud mod mine andre gruppefæller til ingen verdens nytte.

- Dette gjorde jeg, fordi jeg troede, at Christina var det rigtige valg for vores parti. Det var en vurderingsfejl, jeg lavede, og jeg har mange gange efterfølgende haft ondt i maven over, at jeg kunne tage så grueligt fejl, fortæller Laura Vestina Andréa videre i det lange opslag.

Christina Birkemose (S) er trods intern uro fortsat Socialdemokratiets spidskandidat i Faxe. Det vil flere partimedlemmer have lavet om på.
Christina Birkemose (S) er trods intern uro fortsat Socialdemokratiets spidskandidat i Faxe. Det vil flere partimedlemmer have lavet om på. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Indkaldt til ekstraordinær generalforsamling

Det har i lang tid ulmet i den Socialdemokratiske byrådsgruppe i Faxe. Der har været gang i svingdøren vedrørende gruppeformandsposten. Ganske usædvanligt er Christina Birkemose hverken gruppeformand eller medlem af det magtfulde og helt centrale økonomiudvalg i kommunen, selvom hun officielt er partiets spidskandidat til kommunalvalget til efteråret.

Senest har fællesledelsen for de to socialdemokratiske partiforeninger i kommunen indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling med et punkt på dagsordenen: Drøftelse af Christina Birkemoses fortsatte kandidatur som spidskandidat for Socialdemokratiet. 

Ifølge TV2 ØSTs oplysninger står fem ud af syv bestyrelsesmedlemmer bag beslutningen.

Der er især én sag, som har ødelagt Laura Vestina Andréas tillid til Christiana Birkemose. Det var fyringen af daværende kommunaldirektør, Thomas Eriksen. Den unge politiker anklager partiets spidskandidat for at have misbrugt hende politisk.

- I slutningen af januar sidste år fandt jeg af bagveje ud af, at Christina havde lovet min stemme væk til personer i blå blok i forbindelse med fyringen af den tidligere kommunaldirektør - uden mit samtykke og uden at informere mig om det, skriver hun i facebookopslaget.

Faxe byråd
Læs også
Kommunaldirektør fyret efter nyt underskud i Faxe Kommune
Faxe byråd
Læs også
Kommunaldirektør fyret efter nyt underskud i Faxe Kommune

Konsekvensen har været, at hun er blevet isoleret i byrådet.

- ….. jeg har ikke længere tal på, hvor mange gruppemøder jeg er gået grædende hjem fra. Det vil jeg ikke mere, skriver hun videre.

Er mentalt slidt ned

TV2 ØST har mandag eftermiddag talt med Laura Vestina Andréa om hendes kritik på Facebook.

- Jeg ved godt, der vil være nogle, som bliver vrede over, at jeg nu går offentligt ud med kritikken. Men nok er nok. Nu har jeg siddet på mine hænder det seneste år for at beskytte partiet, for at holde det internt. Men i sidste uge gik Christina Birkemose ud i Dagbladet og gav sin version. Derfor synes jeg godt, jeg kan fortælle, hvordan jeg ser situationen. Folk skal kende sandheden, siger hun til TV2 ØST.

quote Måske var jeg naiv. Men da jeg begyndte at stille spørgsmålstegn, blev jeg lagt på is både personligt og politisk

Laura Vestina Andréa (S), byrådsmedlem, Faxe Kommune

Hun føler sig dobbelt svigtet af den nuværende spidskandidat.

- Jeg opfattede hende ikke bare som en politisk kollega, som jeg kæmpede for, men også som en slags veninde. Måske var jeg naiv. Men da jeg begyndte at stille spørgsmålstegn, blev jeg lagt på is både personligt og politisk, siger Laura Vestina Andréa.

Det har været barskt for nybegynderen at lære det politiske håndværk. Hun er blevet slidt mentalt.

- Det er ikke løgn, når jeg skriver, at jeg er gået grædende hjem fra gruppemøder. Jeg har sloges for Christina. Jeg har været loyal overfor hende og kæmpet for sager, jeg endte med at stå ret alene med i gruppen. Jeg vurderede simpelthen forkert, siger Laura Vestina Andréa.

Når der skal sættes krydser den 16. november, kommer Laura Vestina Andréa navn ikke til at stå på stemmesedlen.

- Jeg har valgt ikke at genopstille. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde får lyst til gå ind i politik igen. Jeg er jo et engageret menneske, så måske, når det her kommer på afstand, siger hun.

Christiana Birkemose ønsker ikke på nuværende tidspunkt at udtale sig om sagen.

- Det fremme ikke samarbejdet i Socialdemokratiet at løse problemerne i medierne. Det skal vi klare internt, siger hun.


Nyhedsoverblik