- Jeg synes bare, det er fedt at få lavet noget.
Sådan lyder det fra Rasmus Adelhardt Bjerring, der til dagligt er elev på Nordskovskolen i Haslev. Sammen med sine klassekammerater brugte han fredag formiddag på at lægge fliser.
- Så er man også udenfor i det gode vejr. Det er lidt federe end bare at sidde inde.
Alle eleverne fra 7. årgang var inviteret på virksomhedsbesøg hos Würtz Gruppen A/S. Her har de fået lov til at snuse til arbejdet som blandt andet brolægger, og der er god grund til, at bøgerne er skiftet ud med grus og fliser.
- Vi har kigget på anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger, og mange af eleverne kender slet ikke de her uddannelser i forvejen. Så når vi kommer herud og hører om, hvad vil det sige at have et arbejde, hvor man arbejder hårdt fysisk, men jo også med mange hjælpemidler, så er det med til at åbne nogle øjne, siger Helena Holm, der er lærer på Nordskovskolen.
- Vi skriger jo på arbejdskraft i byggebranchen, og vi er nødt til at starte tidligt med at præge de unge mennesker til at tage en håndværksmæssig uddannelse, forklarer Louise Würtz, der er partner hos Würtz Gruppen A/S.
- Vi skal plante nogle frø
Landet over er der for få unge, som har lyst til at søge ind på en erhvervsuddannelse for eksempelvis at blive tømrer, murer eller elektriker. På landsplan er tallet gået tilbage fra 20 procent til 19,4 procent i år.
- Hvis ikke vi får bygget nogle huse, hvis ikke vi får lavet vores kloakker i vejene, hvis ikke vi får lavet vores veje og gader, så pludselig er der ikke et Danmark, som der er i dag. Så derfor er en håndværkmæssig uddannelse lige så vigtig som det andet, siger René Würtz, der er partner hos Würtz Gruppen A/S.
I Faxe Kommune har de valgt at gøre noget ved bekymringen omkring de unges manglende lyst til at blive håndværkere. Her har de ansat en specialkonsulent, der skal sørge for at introducere de unge til håndværksfagene.
- Vi har lidt den der tese om, at hvis du aldrig har mødt en brolægger i din ti års skolegang, så vælger du det nok heller ikke efter folkeskolen. Så vi skal plante nogle frø, forklarer specialkonsulenten Ole Hilden.
En succes
Indtil videre må det også siges at være en succes at introducere børnene til de fag, de ellers ikke kender til.
Sidste år søgte 28,4 procent af de unge fra 9. og 10. klasse en erhvervsuddannelse i Faxe Kommune. I år er tallet steget til 31,5 procent. Dermed har Faxe Kommune nu den højeste procent af unge, der søger ind på erhvervsuddannelser på både Sjælland og Fyn.
- Jeg tror, vi er små 300 udlærte brolæggere i Danmark, og faget forsvinder, hvis ikke vi får nogle flere ind og støtter op omkring det og bliver udlært, lyder det fra René Würtz.
Omkring 300 elever fra Faxe Kommune kommer årligt på virksomhedsbesøg, hvor de prøver kræfter med faglærte fag.