Få kvinder bliver håndværkere: - Det er fede fag, virkelig mange kvinder går glip af

Langt det fleste håndværkere er mænd. Det prøver de at lave om på i Næstved, hvor skolepiger skal afprøve håndværksfag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kommer ikke som en overraskelse, hvis det er en mand, der dukker op, når man har brug for en håndværker. 

For der er nemlig flest mænd i bygge- og anlægsbranchen. Nye tal fra beskæftigelsesministeriet viser, at der kun er 9,7 procent af de ansatte i branchen, som er kvinder.

Det forsøger de at lave om på i Næstved. Her har de inviteret skolepiger fra forskellige skoler i kommunen til at prøve kræfter med tømrerfaget. 

Ni piger fra 8. klasse havde tilmeldt sig, og en af dem er Sif Cederstøm fra Lille Næstved Skole, afd. Fuglebjerg.

- Jeg er ordblind, så det faglige er svært for mig. Jeg er kreativ og god med hænderne, og så tænkte jeg, det her var perfekt, siger hun. 

Sif Cederstrøm går i 8. klasse på Lille Næstved Skoles afdeling i Fuglebjerg.
Sif Cederstrøm går i 8. klasse på Lille Næstved Skoles afdeling i Fuglebjerg. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Boss ladies 

Næstved Kommune står bag forløbet sammen med organisationen Boss Ladies, der arbejder for at få pigernes øjne op for de traditionelle mandefag.

- Forhåbentlig finder de ud af, at det er sjovt. Men det er også for at give dem selvtillid og en tro på, at det her fag også er noget, de kan, og er et fag, hvor de hører til i, siger Maria Bøhnke, der er projektleder af Boss Ladies.

De næste fire dage, skal de ni piger forsøge at bygge en bænk. Og kun få timer inde i projektet, virker det til, at være en succes. 

- Det er superfedt. Vi laver nogle forskellige opgaver og lærer, hvordan det forskellige værktøj virker, og hvordan man bruger dem på den rigtige måde. Alt imens vi har det sjovt, siger Silke Appelquist fra Kobberbakkeskolen, afd. Sjølund. 

Silke Appelquist fra Kobberbakkeskolen, afd. Sjølund er glad for at lære værktøjet at kende.
Silke Appelquist fra Kobberbakkeskolen, afd. Sjølund er glad for at lære værktøjet at kende. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Sif Cederstøm er ret sikker på, at hun gerne vil tage en erhvervsuddannelse, og ser gerne flere piger følge trop.

- Det håber jeg. Det kunne være fedt, at flere kvinder kom ind i branchen.

Flere kvinder vandt Skills

Ved det netop overståede Skills - DM for erhvervsuddannelser - var der flere kvinder som strøg til tops. Blandt andet en Jasmin Halling, som er bygningsmaler i Vordingborg. Hun ærgrer sig over, at der ikke er mange som hende i branchen.

Derfor håber Jasmin Halling, at hun kan være med til at inspirere andre.

Læs også
Overstiger alle forventninger - 67.000 har besøgt DM i Skills i Høng
Læs også
Overstiger alle forventninger - 67.000 har besøgt DM i Skills i Høng


- Vi mangler kvinder, og det er et fedt fag. I det hele taget er det alle håndværker fag. Jeg synes, der er mange, som ender med at tage på gymnasiet, fordi det er, hvad alle andre gør, siger hun. 

Og det er netop også det, de håber at lykkedes med hos Boss Ladies. De oplever nemlig, at flere kvinder opgiver at starte på håndværkerfagene.

- Det er vigtigt, fordi der er nogle virkelig fede fag, som virkelig mange kvinder går glip af, og ikke tænker som en mulighed. Og så er det vigtigt, fordi vi arbejder med en branche, som mangler arbejdskraft, siger Maria Bøhnke.



Nyhedsoverblik