¨

Fire mænd dømt i sag om voldtægt af 15-årig pige

Sagen udspringer af et møde i et skur ved Sofiendalsskolen i Haslev klokken halv tre om natten mellem den 1. og 2. maj i år. Foto: TV2 ØST

Retten i Næstved har netop afsagt dom i en sag om en gruppevoldtægt i Haslev.

Fire mænd er kendt skyldige i sagen om gruppevoldtægt af en dengang 15-årig pige. 

Den ene er idømt 3,5 års fængsel og udvises af Danmark. Den anden er idømt 3,5 års fængsel for medvirken men ikke voldtægt, den tredje får 3,5 års fængsel og den sidste fire års fængsel.

De nu dømte mænd ser lammede ud, mens dommen bliver afsagt. Den ene rejser sig op, han siger "jeg skal ud. Jeg skal bare ud nu" og får lov til at gå ud på gangen. Den dømte, der samtidig udvises af Danmark græder. Det samme gør en række af de familiemedlemmer, der er mødt op til domsafsigelsen. Andre, fædre og mødre knuger hinandens hænder, mens de prøver at holde gråden tilbage.

Alle fire har anket dommen med påstand om frifindelse eller mildere straf.

Retten har taget stilling til, om der var tale om voldtægt eller frivillig sex mellem en dengang 15-årig pige og fire mænd, en på 17 år, de tre øvrige var på tidspunktet for episoden 18 år. Det er med dommen slået fast, at pigen blev voldtaget.

Sagen udspringer af et møde i et skur ved Sofiendalsskolen i Haslev klokken halv tre om natten mellem den 1. og 2. maj i år. Flere unge fra byen sad i deres biler ved parkeringspladsen ved skolen. Nogle af dem var påvirkede af hash eller alkohol, andre var ikke.

Blandt de unge var en dengang 15-årig pige. Hun var beruset. Anklageren har i retten fremlagt en række sms-beskeder, der viser, at pigen om aftenen skrev sammen med en 18-årig mand. Måske fordi den 18-årige mand truede hendes ven B., og sagde, at han ville flække B.s hoved, hvis ikke han sørgede for, at pigen blev på parkeringspladsen midt om natten indtil den 18-årige kom. Det var anklagerens påstand.

Måske var det, fordi hun var interesseret i ham, som de tiltalte selv har forklaret i Retten i Næstved. Tidligere på dagen havde pigen nemlig fortalt sin ven B., at hun godt kunne tænke sig at have sex med den 18-årige, der er en lidt muskuløs mand af anden etnisk herkomst end dansk, og at hun godt kan lide mænd med en lidt mørkere hudfarve.

Havde underhudsblødninger og hudafskrabninger

Omkring klokken 02.30 ankom manden sammen med tre venner til parkeringspladsen ved skolen i Haslev. Pigen og den 18-årige gik derefter ned mod skuret. Pigen sagde til sine venner, at hun bare skulle tale med manden, og selvom hendes veninde advarede hende og sagde ”måske vil de have sex med dig”, så lyttede den berusede pige ikke. I stedet sagde hun ifølge veninden ”ja ja, jeg ved det godt, men de gør mig ikke noget, jeg kender dem”.

Ifølge de fire mænd gik pigen og den 18-årige ned til et skur, hvor de havde frivillig sex. Derefter bad pigen den 18-årige mand om at ringe efter sine tre venner. Da de tre mænd ankom til skuret, havde yderligere to af mændene sex med pigen, mens den fjerde mand så på. Det skete ifølge mændene med pigens fulde accept og deltagelse. Den forklaring har Retten i Næstved forkastet som utroværdig. 

Den fjerde mand filmede episoden med sin mobiltelefon. Han har erkendt, at han ikke spurgte pigen om lov til dette. Retten i Næstved dømmer ham for medvirken til voldtægt. Han var med i skuret, han så på, og han filmede voldtægten istedet for at stoppe den og hjælpe pigen. Derfor fik også han 3½ års fængsel, selvom hans forsvarer havde argumenteret for en frifindelse eller allerhøjest en fængselsstraf på 7-8 måneder for medvirken.

VIDEO: Se indslaget fra torsdag, hvor TV2 ØSTs reporter Jessica Skovmose var i retten, da pigens mor og veninder blandt andet vidnede. 

03:12 Luk video

Pigen har selv forklaret, at da hun ankom til skuret med den 18-årige, voldtog han hende først selv, og derefter ringede han efter sine venner, der kom ned i skuret. To af vennerne voldtog derefter også pigen, selvom hun har forklaret, at hun flere gange sagde nej og at hun ville hjem. Mændene havde taget hendes mobiltelefon, og slog hende i ansigtet og på ballerne.

En personundersøgelse af pigen på Rigshospitalet få timer efter episoden viser, at pigen har hudafskrabninger og underhudsblødninger, der tyder på slag på ballerne og på hoften. Desuden blødte pigen og havde rifter i underlivet.

Gruppesex eller gruppevoldtægt

Forsvareren for den 18-årige mand, som pigen gik ned i skuret med, har under sin procedure påpeget, at det var pigen selv, der henvendte sig til manden og pressede på for at de skulle mødes.

– Hun ville gerne have sex med ham, det er jeg slet ikke i tvivl om, sagde mandens forsvarer Adam Henning-Bengtson under sin procedure og tilføjede, at selv flere af pigens egne venner og veninder har betvivlet hendes forklaring. I stedet mener han, at pigen fortrød efterfølgende, fordi hun var skamfuld over det, der var sket. Derfor skal min klient frikendes, sagde han.

- Forsvareren for en af de andre 19-årige mænd anførte, at pigen faktisk besvarede sin telefon under episoden i skuret. Et vidne har forklaret, at pigen lød helt normal, da hun sagde ”jeg kommer lige om lidt”. Hvis man har lagt op til det selv, og så fortryder bagefter – det er der altså ikke noget, der hedder, sagde forsvarer Glenn Verding Hein.

- Der er kvinder, der har sex med flere mænd, så det, retten skal tage stilling til er: Var det her gruppesex eller gruppevoldtægt, sagde Snorre Andreas Kehler, der er forsvarer for de to øvrige mænd i sagen. Han fremhævede, at pigen har sagt ”jeg skal hjem”, men ikke at hun har sagt ”nej”.

- Man har altså også pligt til at sige tydeligt fra, sagde han. Han forsvarede blandt andet den 19-årige mand, der ikke havde sex med pigen, men alligevel var tiltalt for voldtægt, fordi han var med i skuret, ikke greb ind og så på og filmede imens. 

”Frøs” i gerningsøjeblikket

Anklager Charlotte Skovmand mente derimod, at pigen havde følt sig presset af den 18-årige mand. Hun påpegede, at man blandt andet via sms-beskeder kunne uddrage, at voldtægten var planlagt, ligesom det var planlagt at ugerningen skulle filmes og sendes videre til andre. Hun har belyst, at pigen var beruset og formentlig ”frøs” i gerningsøjeblikket og derfor ikke gjorde fysisk modstand. Men, sagde hun, der er ingen af hendes venner og veninder, som så hende bagefter, der ikke var enige om, at hun var rigtigt ked af det. Hun græd og talte om voldtægt.

Derudover anførte anklageren, at pigen selv og flere af vidnerne i sagen har været udsat for et stort pres i lokalområdet for ikke at sige noget ufordelagtigt om de fire mænd. Hun mente, at de alle fire skulle dømmes for voldtægt og straffes med fængsel på mellem 3 måneder og 5 måneder til op mod fire års fængsel, ligesom hun argumenterede for, at den 17-årige mand i tilfælde af dom desuden skulle udvises af Danmark.

Retten i Næstved har kendt mændene skyldige, da den har fundet pigens forklaring troværdig. Det har dommerne samtidig vurderet, at pigens mor og tætte venindes forklaring også var. De har tilsidesat de tiltaltes forklaringer som utroværdige, ligesom de har noteret de andre vidner, men det har været forklaringer, der har stemt dårligt overens med det, de har forklaret til politiet tidligere og de har ønsket at samstemme deres forklaringer.

Retten har samtidig vurderet, at der er tort til pigen på 120.000 kroner.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App