Det rummelige arbejdsmarked: Udviklingshæmmede driver vandrerhjem

I Faxe findes en speciel mulighed for dem, som ellers ikke kan finde plads på arbejdsmarkedet. Her driver personer med særlige behov vandrerhjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kaj Marker er i gang med sin vante rengøringstjans på Danhostel Faxe Vandrerhjem. Et job, han er vild med.

- Det er meget bedre end at sidde derhjemme mellem husets fire vægge. Her er der hele tiden noget at lave, og jeg kommer til at møde andre, fortæller Kaj Marker.

Han er én af omkring 15 medarbejdere på vandrehjemmet, som er ansat i beskyttet beskæftigelse.

Artiklen fortsætter under billedet...

Kaj Marker er meget glad for arbejdet på vandrerhjemmet.
Kaj Marker er meget glad for arbejdet på vandrerhjemmet. Foto: Morten Spuhr - TV ØST

Vokser som mennesker

quote Det er helt fantastisk at se den udvikling, de går igennem. Tag nu de gutter, der står i caféen. For et halvt år siden havde de ikke stået i et køkken før

Morten Romme, direktør, Danhostel Faxe

Og det bidrager vandrerhjemmet i Faxe altså til. I snart 30 år har stedet haft fokus på at være en social virksomhed for mennesker med særlige behov så som udviklingshæmmede.

Her er opgaver for enhver smag. Martin Riis er for ekspempel ved at gøre værelser klar.

- Det er det bedste sted. Vi har det rigtig godt, og her er ingen klikedannelser som andre steder, siger Martin Riis, mens han lægger lagen på en seng.

Artiklen fortsætter under billederne...

Martin Riis lægger lagen på sengen.
Martin Riis lægger lagen på sengen. Foto: Morten Spuhr - TV ØST
De ansatte har det rigtig godt sammen.
De ansatte har det rigtig godt sammen. Foto: Morten Spuhr - TV ØST

Arbejdet giver ikke kun en masse socialt, men får også medarbejderne til at vokse som mennesker.

- Det er helt fantastisk at se den udvikling, de går igennem. Tag nu de gutter, der står i caféen. For et halvt år siden havde de ikke stået i et køkken før. Nu kan de både lave mad fra bunden, betjene kasseapparatet og servicere kunder, siger Morten Romme, der er direktør for vandrerhjemmet.

Kommunen betaler dele af udgiften

Det ville måske være lettere at drive et helt almindeligt vandrerhjem med nogle få ansatte, men slet ikke lige så sjovt og givende, mener Morten Romme.

- Jeg synes, andre steder kan lære, at man sagtens kan give de her mennesker en chance. Det kræver tid og overskud at inkludere dem på en arbejdsplads. Men både de og vi får en masse ud af det, siger direktøren.

Artiklen fortsætter under billedet...

 
  Foto: Morten Spuhr - TV ØST

De fleste af medarbejderne er førtidspensionister, og kommunen betaler det meste af udgiften. Men vandrerhjemmet giver dem også en lille løn for arbejdet.

Lige nu er økonomien presset, så de håber på, at mange flere gæster vil lægge vejen forbi i det kommende år. Udover café og overnatning kan man også bruge vandrerhjemmet til for eksempel konferencer og fester.