¨

Blåbæk Vandmølle ved Faxe er Danmarks tredje smukkeste

Blåbæk Vandmølle er kåret som Danmarks tredje smukkeste. Foto: Per Gliese

Blåbæk Vandmølle i Faxe Kommune får flot tredjeplads i konkurrencen om at blive Danmarks smukkeste vandmølle.

Afstemningen i konkurrencen om Danmarks smukkeste vandmølle er slut, og Blåbæk Vandmølle ved Faxe Å kan nu bryste sig af at være Danmarks tredje smukkeste.

Konkurrencen blev afholdt af foreningen Historiske Huse for at sætte fokus på de få velfungerende vandmøller, der stadig er tilbage i Danmark og for at gøre opmærksom på de udfordringer, som møllerne står overfor – eksempelvis manglende vand.

Det er meget unikt, at Blåbæk Mølle både har kornmølle og stampemølle. Netop stampemøllen har vi næsten ikke nogen tilbage af

Susanne Jervelund, del af ekspertpanel

Et panel bestående af seks eksperter har udvalgt 17 vandmøller til finalen, som alle danskere har haft mulighed for at stemme på online. Det har 10.000 danskere valgt at gøre, og det har altså resulteret i en tredjeplads til Blåbæk Vandmølle med 13 procent af stemmerne – kun overhalet af Tadre Mølle ved Lejre med 17 procent af stemmerne, og Børkop Mølle ved Vejle med 19 procent af stemmerne.

Gammel og unik mølle

Blåbæk Mølle er en af de ældste vandmøller i konkurrencen, der kan dateres tilbage til midten af 1400-tallet. Eksperterne udvalgte den til finalen, blandt andet fordi den har to vandhjul, hvor det ene blev brugt til at male korn, og det andet til at stampe stof, så stoffet fik en ensartet struktur.

- Det er meget unikt, at Blåbæk Mølle både har kornmølle og stampemølle. Netop stampemøllen har vi næsten ikke nogen tilbage af. De er nærmest væk alle sammen, sagde Susanne Jervelund, der er ekspert i panelet, forud for konkurrencen til TV2 ØST.

Video: se alle finalisterne i konkurrencen 

06:02

Foto: Historiske Huse

Luk video

Julestue på Blåbæk Vandmølle

Hvis du skulle have fået lyst til at besøge Danmarks tredje smukkeste mølle, oplyser ejeren, Steen Nielsen, at møllen er åben for besøgende den 1. december fra klokken 10-16, hvor han og hans kone holder julestue med gløgg og æbleskiver.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App