Gammelt håndværk holdes i live i Eskilstrup

I Eskilstrup Kulsvierlaug holdes flere gamle håndværk i live.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Denne påske sætter TV2 ØST fokus på nogle af de fantastiske foreninger, der har hjemme i de 12 kommuner, tv-stationen dækker.

Der findes intet mindre end 4.000 frivillige foreninger i området, og en af de 4.000 er Eskilstrup Kulsvierlaug, der holder et gammelt håndværk i live med en sådan iver, at foreningen har etableret sin helt egen festival.

Brændte kul til byboernes ovne

Indtil for godt 100 år siden kunne man finde rigtige kulsviere i de danske skove.

De lavede trækul ved at stable brænde i en kegleform, en såkaldt kulmile, der er tildækket med jord, og som gør det muligt at brænde træet ved høje temperaturer.

Kullet fra milerne blev blandt andet solgt på Kultorvet i København, hvor det blev brugt til at tænde op i de kolde lejligheder, men i begyndelsen af 1900-tallet uddøde det komplekse håndværk, da industrialiseringen for alvor tog fart, og importen af stenkul blev mere almindelig.

Artiklen fortsætter under billedet.

Indtil for godt 100 år siden kunne man finde rigtige kulsviere i de danske skove.
Indtil for godt 100 år siden kunne man finde rigtige kulsviere i de danske skove. Foto: Danmark på film

Holder liv i håndværket

Men på en mark i Eskilstrup nær Rønnede lever kulsvier-håndværket fortsat.

Hver onsdag mødes medlemmerne af Eskilstrup Kulsvierlaug og arbejder med træ og brænder kul, som man gjorde det før i tiden.

- De er i gang med at kløve brænde til vores kommende kulmile, fortæller Heino Hansen, da han viser rundt på grunden, der er hjemsted for foreningen.

quote Formålsparagraffen i forening er at formidle gammelt håndværk

Steen Jul, oldermand, Eskilstrup Kulsvierlaug.

Det er også her, den årlige kulsvierfestival afholdes.

- Formålsparagraffen i forening er at formidle gammelt håndværk, fortæller Steen Jul, der er foreningens oldermand.

- Det er, fordi meget af det går i glemmebogen. Det ser man mange andre steder, murer- og tømrerarbejde på gamle bygninger, det er gået i glemmebogen, hvis ikke det bliver holdt i hævd, siger han.

Og festivalen er højdepunktet for kulsvierlauget. Her bygges en kulmile, så der kan brændes kul på den helt rigtige måde, men resten af året ligger foreningen bestemt ikke stille.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser det ud, når der brændes kul i en kulmile ved den årlige kulsvierfestivalen.
Sådan ser det ud, når der brændes kul i en kulmile ved den årlige kulsvierfestivalen. Foto: Arkivfoto

Ideerne bliver til virkelighed

Siden kulsvierlaugets begyndelse i 2004 har medlemmerne bygget løs på området, der tilhører foreningsmedlem Aleks Jensen.

- Den første bygning startede vi på i 2005, fortæller han.

Og fra starten med fokus på håndværk i gammel stil.

- Det er jo pragtfuldt, siger Aleks Jensen.

- Sådan skal det sgu være, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der er også tid til at spise og drikke en enkelt øl eller to sammen, når kulsvierlauget mødes.
Der er også tid til at spise og drikke en enkelt øl eller to sammen, når kulsvierlauget mødes. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Og siden den første bygning stod færdig, har byggeriet grebet om sig i en sådan grad, at der i dag står intet mindre end 15 bygninger af forskellig art på området, hvor lauget holder til.

- Da vi holdt festival, måtte vi leje plastik, og det var vi ikke så glade for, og så blev vi enige om at lave nogle muldtoiletter, fortæller Aleks Jensen.

- Og det ene tog det andet, og så blev vi enige om, at når vi skal have toiletter, så skal vi også have handicaptoilet, og det spekulerede vi lidt over, hvordan vi bar os ad med, men jeg synes, vi er sluppet godt fra det, fortæller han.

Og selvom 15 bygninger er en hel del, så er der fortsat gang i byggerierne.

- Lige nu bygger vi en vagtstue til vores vagthold, der skal holde øje, når vi brænder vores kulmile, fortæller medlem Heino Hansen, og der er også ved at blive etableret en smedje på grunden.

Et levende arbejdsfællesskab

I dag tæller Eskilstrup Kulsvierlaug 26 medlemmer. Mange af dem har en baggrund inden for håndværk, og derfor er arbejdsfællesskabet så tiltalende.

- Jeg nyder det. Jeg er herude tit, i hvert fald en eller to gange om ugen, fortæller medlem Steen Wivel.

Og han vil blive ved med at komme i foreningen, så længe han kan.

- Hvis jeg skal sidde i rullestol, så vil jeg håbe, min kone kan køre mig herud, siger han og er glad for, at der med handicaptoilettet nu også er faciliteter til dem, der for eksempel er dårligt gående.

- Og det har jeg selv været med til at bygge, siger han.

- Jeg synes, det er perfekt.

Læs også
Nichesport oplever fremgang under corona: - Det er en fed måde at være aktiv på
Læs også
Nichesport oplever fremgang under corona: - Det er en fed måde at være aktiv på

Hvis man spørger ejeren af grunden med de mange nye bygninger, så kan Eskilstrup Kulsvierlaug noget helt bestemt, som man ikke oplever i så mange andre steder.

- Vi har noget specielt i forhold til så mange andre foreninger, hvor det mere drejer sig om, at man enten skal træne på cykler eller alt muligt andet. Her der foregår det sådan lidt mere i ro og fordybelse, siger Aleks Jensen.

Hvis smittetryk og myndigheder tillader det, vil der blive afholdt kulsvierfestival i Eskilstrup den 12. og 13. juni 2021.


Nyhedsoverblik