100 nye statsskove suger CO2 og gavner klimaet

På 30 år er 100 nye statsskov blevet rejst til gavn for drikkevandet. Det markerede miljøministeren med en aftengåtur ved Ladby Skov.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danskerne har fået langt nemmere ved at komme ud til fuglefløjt og trækroner. Inden for de sidste 30 år er der nemlig blevet etableret over 100 statsskove i nærheden af byer landet over.

Her i regionen kan borgerne nyde friluftslivet i 23 statsejede skove, og de er blandt andet med til at nedbringe indholdet af CO2 og beskytte drikkevandet. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Miljøminister Lea Wermelin (i midten) gik torsdag aften tur ved Ladby Skov for at sætte fokus på værdien af skov.
Miljøminister Lea Wermelin (i midten) gik torsdag aften tur ved Ladby Skov for at sætte fokus på værdien af skov. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Skovene er vigtige for at bremse klimaforandringerne, og derfor blev der torsdag aften arrangeret en gåtur i Ladby Skov ved Næstved, hvor miljøminister Lea Wermelin (S) deltog.

quote Mere skov er et vigtigt redskab i den grønne omstilling, vi står overfor, og jeg vil gøre mit for, at der bliver plantet endnu flere træer rundt omkring i Danmark

Lea Wermelin (S), miljøminister

- Mere skov er et vigtigt redskab i den grønne omstilling, vi står overfor, og jeg vil gøre mit for, at der bliver plantet endnu flere træer rundt omkring i Danmark. Det gavner ikke kun klimaet, men også vores fælles drikkevand under skovene og vores muligheder for at komme ud i naturen, udtaler Lea Wermelin i pressemeddelelsen.

Det sker som et led i denne uge, hvor TV2 sætter fokus på træerne i deres store indsamlingsshow Danmark Planter Træer for klimaet.

I løbet af ugen bliver der også arrangeret gåture i andre statslige skove, hvor Naturstyrelsen fortæller om skovenes historie og udvikling.

Statsskove i regionen

Træer i voksealderen optager mest C02

De mange anlagte skove er med til at lagre kulstof i stammer, grene og rødder. På den måde opsuger træerne CO2, mens de vokser. Og i sidste ende gavner den proces klimaet.

En ny beregning, som Københavns Universitet har lavet for Naturstyrelsen viser nemlig, at de nye statsskove har optaget en masse CO2. Ifølge Københavns Universitets tal har de 100 nye statslige skove og skovområder optaget og lagret mindst 668.000 tons CO2.

Desuden anslår man, at de sidste tre årtiers skovrejsning i over 100 år vil optage mindst 9,7 millioner tons CO2. Cirka 5 millioner af de 9,7 millioner tons C02 vil være i skovens levende træer, mens resten vil være i træprodukter eller have fortrængt fossile brændsler i energisektoren.