Våde marker ødelagde landmændenes høst - nu er arbejdet i fuld gang igen

Efter nogle alt for våde måneder kan landmændene i Odsherred igen arbejde på deres marker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Marts har budt på temperaturer over 10 grader og mange dage helt uden nedbør. Det har gjort underværker for de landmænd, der dyrker Lammefjordsgulerødder.

- Der er blevet så tørt, at det er til at færdes på markerne igen, siger Jens Møller Olsen fra Almegård i Odsherred.

Gulerødderne rådnede på marken

Det er 14 dage siden, han igen kunne køre sine maskiner ud på markerne. Indtil da stod de under vand, hvilket gjorde det umuligt at køre med tunge traktorer på dem.

Efteråret 2019 og vinteren 2020 bød på store mængder regn. Allerede i november var gulerødderne på Jens Møller Olsens marker rådne på grund af det våde vejr. Og landmanden kunne se frem til et stort økonomisk tab.

I slutningen af februar var TV2 ØST på besøg på hans gård, hvor flere marker stod under vand.

Men efter en relativt tør marts er der igen gang i arbejdet på de tidligere så våde områder, hvor Jens Møller Olsen nu er gået i gang med at kultivere sine marker.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud på markerne ved Almegård i efteråret 2019.
Sådan så det ud på markerne ved Almegård i efteråret 2019. Foto: Privat

- Nu skal jorden have luft og varme, siger han og fortæller, at der skal sås vårhvede på de marker, hvor gulerødderne rådnede væk.

Og så bliver der sået nye gulerødder på en del af Jens Møller Olsens andre marker.

Arbejdet fortsætter som det plejer

I en tid, hvor mange erhverv er ramt hårdt på økonomien på grund af coronakrisen, er landbruget skånet på mange måder.

Fødevarerproducenterne skal fortsætte deres arbejde, så der er mad til alle. Og ude på markerne er der god plads, så det er ikke noget problem for medarbejderne at holde afstand.

- For os fortsætter hverdagen, som den plejer. Vi er vant til at sidde alene i traktoren siger Jens Møller Olsen, som dog kender til andre i branchen, der kan mærke konsekvenserne af den globale sundhedskrise tydeligere.

quote Jeg kan ikke tillade mig at blive hjemme. Så bliver næste års gulerødder, heller ikke til noget

Jens Møller Olsen, landmand, Almegård, Odsherred.

- Der kan være flere udfordringer, hvis man har stalde med husdyr, der skal passes, hvor medarbejderne går tæt, eller hvis man har problemer med at skaffe sæsonarbejdere.

Den største udfordring på Almegård lige nu er, at familievirksomheden skal drives videre, selvom børnene også skal være hjemme fra deres institutioner.

Jens Møller Olsen har besluttet ikke at tage vikarer ind på grund af risiko for coronasmitte. Så han må selv løbe endnu hurtigere, og det er svært, når børnene skal være hjemme. Derfor er farmor kaldt ind som forstærkning, så forældrene kan passe deres arbejde som henholdsvist landmand og gymnasielærer.

- Jeg kan ikke tillade mig at blive hjemme. Så bliver næste års gulerødder heller ikke til noget, siger han.

Hårde år for gulerodsavlerne

Den ekstraordinært tørre sommer i 2018 og det seneste års massive nedbør har sat tydelige spor i regnskabet på Almegård.

- Det er ikke et sjovt regnskab at skulle vise banken, siger Jens Møller Olsen, der dog kan glæde sig over, at økonomien fortsat hænger sammen.

Og landmanden gør, hvad han kan, for at sikre, at dette års afgrøder kommer godt fra start og får de bedste vækstmuligheder, også selvom 2020 skulle byde på endnu mere vand.

I februar stod Jens Møller Olsens marker under vand. Artiklen fortsætter under videoen.

 

- Vi kan sørge for, at dræn og brønde er klar og up to date, men det gør vi hvert år. Vi kan ikke sikre os mod 100 års-hændelser, siger han.

Trods de seneste års modgang ser han positivt på fremtiden. 

- Vi landmænd er nogle ukuelige typer, som ikke lader os slå ud af lidt modgang.

- Solen skinner, der er varme i luften, lærken fløjter, så vi ser fremad og glæder os over, at foråret er over os, siger Jens Møller Olsen.