Gulerødder rådner op i Lammefjorden

Rekordstore mængder regn forhindrer landmand Jens Møller Olsen i at høste gulerødderne, der nu står på marken og rådner. Han forudser store udfordringer med ekstremt vejr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regn, regn og mere regn. For gulerodsavler Jens Møller Olsen på Klintsø i Lammefjorden har måneder med rekordstore mængder nedbør ødelagt høsten af gulerødder.

quote Det må vi jo arbejde os ud af, sådan er det

Jens Møller Olsen, gulerodsavler

Egentlig skulle grøntsagerne være hevet op af lammefjordens muld allerede i efteråret, men regnen har gjort høsten umulig, og nu står gulerødderne og rådner.

Jens Møller Olsen står til at miste 75 procent af sin omsætning på gulerødder. 

- Når der er så mange dårlige ind i mellem, vil der komme for mange dårlige gulerødder i poserne og kasserne. Vi kan ikke sortere os ud af, at der også er nogle pæne imellem, siger Jens Møller Olsen, imens han hiver gulerødder op af jorden på sin gulerodsmark.

Kan ikke så nye afgrøder

Det har først og fremmest økonomiske konsekvenser, forklarer gulerodsavleren. For hans vedkommende er der tale om flere hundrede tusinde kroner.

- Det må vi jo arbejde os ud af, sådan er det, siger Jens Møller Olsen og tilføjer:

- Der også den konsekvens, at vi bliver sat tilbage rent landbrugsmæssigt. Vi skal have sået ny afgrøde, men så længe det ser ud, som det gør nu, kan vi ikke komme i marken med maskinerne.

Han frygter, hvis det vejr, man har de seneste år med enten ekstremt meget vand eller ekstremt tørke fortsætter.

- Vi vil ikke kunne lave de afgrøder, vi gør nu. Så skal vi finde på noget andet at lave.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er umuligt at komme i markerne med maskinerne, og det har det været siden efteråret.
Det er umuligt at komme i markerne med maskinerne, og det har det været siden efteråret. Foto: Privat

Jens Møller Olsen er er tredjegeneration af gulerodsavlere på Klintsø, der ligger nær Højby i Odsherred. Her har man aldrig oplevet noget lignende.

- Vi har lidt at stå imod med, men vi har også brug for penge til at køre vores drift, som alle andre mennesker har brug for at lave deres daglige indkomst.

- Vi håber, og det gør vi hvert år, at nu bliver det en god sæson, der giver god afgrøde.

Artiklen fortsætter under billedet

Gulerodsavler Jens Møller Olsen viser rundt på Klintsø - lageret er gabende tomt. Gulerødderne står stadig på marken.
Gulerodsavler Jens Møller Olsen viser rundt på Klintsø - lageret er gabende tomt. Gulerødderne står stadig på marken. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Hos Odsherred Landboforening forklarer medlem Niels Hasselriis, at mange landmænd rammes på indtjeningen af de store vandmængder.

- Temmelig mange landmænd står med den udfordring. Det er klart, det gør ondt, for du har haft alt arbejdet, du mangler det sidste – aflønningen for dit arbejde for en hel vækstsæson, siger Niels Hasselriis.

Pumper kører på højtryk

Lammefjorden holdes drænet ved hjælp af den nærliggende pumpestation, Audebo. Her har der været pumpet op mod 50 procent mere vand i de seneste måneder, vurderer driftsleder Henrik Madsen.

Senest har lodsejerne ved lammefjorden ofret 18 millioner kroner på endnu en pumpestation.

- Den kører nu, men den mangler nogle kanaler, der skal gaves. Når den kommer i fuld drift om et år eller to har vi 20 procent mere pumpekapacitet i fremtiden, fortæller Henrik Madsen.

De seneste år er der sket en stigning i mængden af pumpet vand på pumpestationen Audebo fra 1,6 million kubikmeter i januar 2017 til 3,4 kubikmeter i januar 2020.

Vandet står blankt på markerne. Alene i januar måned er der pumpet 3,4 million kubikmeter vand væk fra Lammefjorden.
Vandet står blankt på markerne. Alene i januar måned er der pumpet 3,4 million kubikmeter vand væk fra Lammefjorden. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST