Stor efterspørgsel på hjemmesyede mundbind – stofbutikker kan ikke følge med

Flere stofbutikker kan ikke følge med den stigende efterspørgsel på stof og hjemmesyet mundbind, efter kravene om mundbind blev udvidet torsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg har solgt stof og membran til 29.000 mundbind her de sidste dage.

Det fortæller Rikke Mølgaard Christensen fra sin butik Din Stofbutik i Holbæk. De har siden foråret solgt materialer til, at folk selv kan sy deres egne mundbind, men senest er de også begyndt at sy og sælge færdiglavede mundbind.

quote Vi kan slet ikke følge med. Vi løber, løber og løber. Der er kø på gaden, når vi åbner

Rikke Mølgaard Christensen, indehaver Din Stofbutik, Holbæk

I fredags efter Mette Frederiksens pressemøde eksploderede efterspørgslen.

- Jeg har lavet 300 mundbind, plus dem vi har ude på disken. Men der er kun to tilbage, fortæller Rikke Mølgaard Christensen, der bare få minutter senere fik solgt alle sine 40 mundbind på bare 40 minutter.

- Vi kan slet ikke følge med. Vi løber, løber og løber. Der er kø på gaden, når vi åbner, siger Rikke Mølgaard Christensen.

VIDEO: Rikke Mølgaard Christensen fra Din Stofbutik i Holbæk viser, hvordan du selv kan sy et mundbind.

 

Alt udsolgt siden mandag

Generelt lyder det fra myndighederne, at et stofmundbind ikke er lige så sikkert som de certificerede, kirurgiske mundbind, som kun kan bruges én gang. Men, som Sundhedsstyrelsen skriver på deres hjemmeside, så er et stofmundbind bedre end intet mundbind. 

- Vi kan ikke som myndigheder give dig en sikkerhed for beskyttelsesgraden ved brug af stofmundbind. Derfor er det også vigtigt at sige, at den største gevinst ved brug af stofmundbind er, at du beskytter andre mod COVID-19, hvis du skulle være smittet, og at andre beskytter dig, hvis de er smittede, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse fra august.

Og der er altså stor efterspørgsel på de genanvendelige mundbind - også i Korsør.

Det fortæller Laila Mogensen, der har stofbutikken BaliQuilt i Korsør. Også her har de svært ved at følge med efterspørgslen.

- I mandags ryddede vi lageret og måtte melde alt udsolgt. Jeg regner med, at der kommer mere i næste uge, siger Laila Mogensen.

Sådan skal du bruge et stofmundbind:

Hun har netop bestilt mere til hylderne, så der er 100 meter indlæg til mundbindene og 1000 næseklemmer på vej, men faktisk er det alle delene til mundbindene, der er udsolgt.

- Elastikkerne er udsolgte, indlægget er udsolgt, næseklemmerne er udsolgte. Selv elastikkerne i neon er udsolgte, siger Laila Mogensen.

Hun er endnu ikke selv begyndt at sy mundbind, men hun kan tydeligt mærke, at hendes kunder er.

- Rigtig mange vil sy dem, fordi de ser anderledes ud og er mere behagelige at have på, siger Laila Mogensen.

Det bæredygtige valg

I Sorø sidder Tilde Wendel. Hun har haft firmaet Gensyet i et år, hvor hun bruger genbrugsstof til at sy blandt andet hagesmækker, tasker og hårelastikker. For tre måneder siden tilføjede hun dog et ny produkt til listen.

- Der var så meget skepsis omkring stofmundbind i starten, så jeg vidste ikke helt, om jeg skulle sy dem, men så kom der flere og flere henvendelser, og så prøvede jeg. Det var ret populært helt fra starten, og ja, så blev jeg ved.

Nu syer Tilde Wendel faktisk næsten ikke andet.

- Siden statsministerens pressemøde, så er det væltet ind med ordrer. Jeg syer i døgndrift. Jeg tror, vi er oppe over 70 ordrer siden fredag, så det er rigtig meget i en lille virksomhed som min, siger Tilde Wendel.

 
 

Det særlige ved Tilde Wendels mundbind er, at alt stof er genbrugsstof, der for eksempel kan være gamle skjorter, lagner, sengetøj eller lignende, og det er tilsyneladende populært.

- Jeg tror, at rigtig mange vælger mig, fordi det lige har et trin mere på bæredygtighedsskalaen. Det er både mundbind, der kan vakses, men de materialer, de bliver syet af, er også genbrug, siger Tilde Wendel og fortsætter:

- Jeg tror, det skærer i manges hjerter, inklusiv mig selv, at der er så meget plastik i engangsmundbind, og man bruger noget så kortvarigt og så bare smider det ud.

Tilde Wendel syer oftest mundbind i en feminin stil, blandt andet med blomster eller i pastelfarver med striber. Dog er hun også begyndt at lave nogle mere neutrale.

- Mange spørger også, om jeg har noget, der er lidt mere neutralt, så de også kan købe et til kæresten, hvis han nu ikke er til blomster, siger Tilde Wendel.

Fra torsdag er kravet om mundbind blevet udvidet, så man nu skal bruge mundbind i offentlig transport, på barer og restauranter, supermarkeder, butikker og andre steder med offentlig adgang.