Små bryggerier klar med lagersalg og øl-levering til hjemmet

Coronanedlukningen åd over natten størstedelen af omsætningen for en lang række små bryggerier. Nu forsøger de på nye måder at få gang i salget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lukningen af barer og restauranter gør først og fremmest ondt på indehaverne og de ansatte. Men bag dem står en lang række af leverandører nu med store udfordringer.

- Meget af vores salg går normalvis til restauranter og caféer – hele den branche, som nu af gode grunde er lukket ned. Det er klart, at de varer, vi normalt ville afsætte gennem de kanaler, er der ikke noget salg af lige nu.

quote Det har fungeret over al forventning. Vi har oplevet en stor opbakning fra de lokale

Louise Berling Brun, kommunikationsansvarlig, Krenkerup Bryggeri

Sådan fortæller Louise Berling Brun, kommunikationsansvarlig for Krenkerup Bryggeri, der ligger nær Sakskøbing på Lolland.

Krenkerup Bryggeri har omkring 70-80 procent af omsætningen fra salg til barer og restauranter. Et salg, som lige nu er ikke-eksisterende - og det gør ondt.

- Selvfølgelig har det nogle økonomiske konsekvenser for os, at salgstallet ikke er, som det plejer på den her tid, siger Louise Berling Brun.

Artiklen fortsætter under billedet

Vi har åbnet porten til vores lager og lavet en lille interimistisk butik, fortæller Louise Berling Brun fra Krenkerup Gods.
Vi har åbnet porten til vores lager og lavet en lille interimistisk butik, fortæller Louise Berling Brun fra Krenkerup Gods. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

På Krenkerup Bryggeri har man dog haft nogle gode år. Derfor er man rustet til at håndtere situationen lige nu. Men med et fyldt varelager og en produktion i drift har man søgt andre måder at skabe salg på.

- Vi har inviteret på flaskesalg fredag og lørdag. Vi har åbnet porten til vores lager og lavet en lille interimistisk butik, som folk kan køre bagsmækken til for at købe kasser og flasker og køre hurtigt afsted igen.

Læs også
Købmand har gyldne tider - kunderne søger mod de små butikker
Læs også
Købmand har gyldne tider - kunderne søger mod de små butikker

Normalt har Krenkerup Bryggeri et lille traktørsted, men også dette har måttet lukke under de gældende tiltag fra myndighederne mod coronasmitte.

- Derfor gjorde vi det her med flaskesalg, og det har fungeret over al forventning. Vi har oplevet en stor opbakning fra de lokale, siger Louise Berling Brun.

Foruden lagersalget har bryggeriet skubbet på for, at de lokale dagligvareforretninger øger salget af lokale råvarer.

Artiklen fortsætter under billedet

 
  Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Salget stoppede brat

I Ringsted ligger det lille Dagmar Bryggeri. Et af deres store varemærker er – foruden ølbrygningen – ølsmagningsarrangementer. Den slags sammenkomster er for tiden bandlyst.

quote Det kræver, alle støtter op i en svær tid

Søren Vestergaard, medindehaver, Dagmar Bryggeri

Derudover rammer lukningen af barer og caféer også Ringsted-bryggeriet, som må konstatere, at deres salg er så godt som lammet.

- Det skete nærmest fra dag ét. Intet salg overhovedet, fortæller Søren Vestergaard, medindehaver af Dagmar Bryggeri.

På Dagmar Bryggeri i Ringsted står øllet og bliver gammelt - og der er lange udsigter til, at salget kan komme i gang igen. Arkivfoto.
På Dagmar Bryggeri i Ringsted står øllet og bliver gammelt - og der er lange udsigter til, at salget kan komme i gang igen. Arkivfoto. Foto: TV2 ØST

Brug for alle støtter op

Men lageret bugner og øl holder ikke for evigt. Så Søren Vestergaard og kollegerne har været nødt til at tænke i nye baner for at komme af med noget af det:

- Vi begyndte at fortælle på Facebook, at vi kører ud med øllet til vores kunder, hvis folk vil købe noget, siger han og tilføjer:

- Det er blevet taget godt imod med positive tilkendegivelser, men jeg ville ønske, folk ville købe lidt mere. Vi har været ude med 15 sendinger og havde nok regnet med 50-60 stykker på nuværende tidspunkt. Men når jeg tænker det igennem, så kan der være mange, som sidder derhjemme, der er bange for, om de mister deres job, og der er det desværre luksusvarer som vores, folk sparer på først. Det så vi også under seneste krise.

Søren Vestergaard ærgrer sig over situationen, for han mener, der er brug for små producenter af fødevarer.

- Og det kræver, alle støtter op i en svær tid.

 
  Foto: TV2 ØST

Får indhentet det man ikke nåede

Hos Kongebryg i Næstved har man ind til videre ikke sat gang i salgsfremmende tiltag. Bryggeriet kører videre, men selve spillestedet, som også er en del af virksomheden, er lukket ned og dermed en stor del af omsætningen.

quote Man tænker, hold da kæft, nu har vi tid til at få lavet nogle ting

Steen Knudsen, daglig leder, Kongebryg

Daglig leder Steen Knudsen fortæller, at man i stedet har taget fat på alle de projekter, som der i det daglige aldrig har været tid til at få gjort noget ved.

- Den ene konsekvens af det her er, at man tænker, hold da kæft, nu har vi tid til at få lavet nogle ting, så det er vi startet med at gøre. Shine bygningen op, male skilte – alt det, vi ikke har nået at få lavet, siger Steen Knudsen.

Han har nu engageret nogle frivillige, som plejer at komme på spillestedet i renoveringsprojekterne.

- Jeg ved, de ikke har en særlig stor omgangskreds, så de går her og laver arbejde nu. De er en tre-fire stykker, siger Steen Knudsen og tilføjer:

- Det er ligesom mig, de kan heller ikke holde ud bare at sidde der hjemme, uden der sker noget.

Bryggerier på randen af konkurs

Bryggeriforeningen kommunikerede forleden, at coronakrisen går hårdt ud over bryggerierne. Bryggerierne rammes markant af den manglende aktivitet i samfundet, og flere af dem risikerer at måtte dreje nøglen om, forklarer direktør Niels Hald:

- De kan jo akkurat ligesom eksempelvis restaurationerne ikke hente den tabte omsætning hjem igen, når Danmark atter kommer i normaltilstand, og flere af dem kan komme i likviditetsproblemer allerede inden da, siger han.

En tredjedel af alle øl, læskedrikke og kildevand, som produceres af danske bryggerier og tapperier bliver solgt uden for detailhandlen på hoteller, restauranter og caféer samt ved eksempelvis sportsarrangementer og koncerter.

For mange mindre bryggerier er det endda mere end halvdelen og i visse tilfælde op imod 80 procent af deres produkter, der sælges her.

I januar måned var TV2 ØST forbi Dagmar Bryggeri i Ringsted. Se indsalget her:

 

Nyhedsoverblik