Skovsvin afsløret af personlige papirer - nu vanker der både bøde og regning for oprydning

Trods åbne genbrugspladser har to borgere i weekenden valgt at dumpe affaldet i naturen. De skulle dog efter alt at dømme have sorteret lidt bedre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom genbrugsstationerne har været åbne i mere end en uge, så var der alligevel borgere, for hvem udsigten til at holde i kø blev for meget i et skovområde på Stevns.

Fra lørdag aften til søndag morgen blev der ikke færre end tre steder læsset affald af i naturen, som medarbejdere fra Stevns Kommune efterfølgende måtte rydde op.

- Vi har haft en mand kørende hele mandagen for at rydde op, fortæller teknik- og miljøchef i Stevns Kommune, Birgitte J.T.K. Nielsen, til TV2 ØST.

Personlige papirer afslører

Hun forklarer, at arbejdet med at rydde op har været ekstra besværligt, fordi medarbejderne skal pakkes godt ind for at undgå coronasmitte. Dernæst skal hver enkel ting sorteres. Netop sorteringsarbejdet kan dog vise sig at være givet godt ud.

Artiklen fortsætter under billedet

- Det er positivt, for det er noget vi bruger tid og ressourcer på – og penge, som nu ikke skal findes i fællesskabskassen, siger Birgitte J.T.K. Nielsen med en henvisning til, at regningen bliver sendt videre til synderne.
- Det er positivt, for det er noget vi bruger tid og ressourcer på – og penge, som nu ikke skal findes i fællesskabskassen, siger Birgitte J.T.K. Nielsen med en henvisning til, at regningen bliver sendt videre til synderne. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

- Vi gik affaldet igennem og fandt persondata i form af breve og andet, og som vi på baggrund af har indgivet til politiet, siger Birgitte Nielsen.

- Det ligner noget, man ikke har gidet at sortere.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi fortæller kommunikationsmedarbejder Martin Bjerregaard, at man endnu ikke har registreret anmeldelsen fra Stevns Kommune. Det vil dog i så fald ikke være den første anmeldelse om henkastet affald under coronanedlukningen i politikredsen, oplyser han.

- Ikke alene er det noget griseri, det er også et brud på naturbeskyttelsesloven. Det er også ulovligt, hvis man bare har læsset af ved siden af en lille skraldespand på en parkeringsplads, fortæller han.

Bøden for denne ugerning står afhængigt af omstændighederne i et ”firecifret beløb” foruden regningen fra kommunen for oprydning og bortskaffelse af affaldet.

Synderne får regningen

Hos Stevns Kommune er Birgitte Nielsen glad over, at det tilsyneladende er lykkedes at identificere et par af de seneste ugers skovsvin, hvoraf man nu ved, at de to kommer fra henholdsvis Køge og Stevns.

- Det er positivt, for det er noget, vi bruger tid og ressourcer på – og penge, som nu ikke skal findes i fællesskabskassen, siger miljøchefen med en henvisning til, at regningen bliver sendt videre til synderne.

Som TV2 ØST kunne fortælle i forrige uge, har lukkede genbrugsstationer ført til en stigning i antallet af tilfælde med dumpet affald.

Genbrugsstationerne lukkede gradvist i midten af marts som følge af myndighedernes tiltag mod at begrænse corona-smitte. Siden 30. marts har det dog i begrænsede tidsrum været muligt for private at komme af med affaldet igen, hvilket i perioder har givet meget lange køer.