Midt i coronakrisen - overlæge kvitter jobbet over Sundhedsplatformen

I lyset af coronakrisen har Sundhedsplatformen fået ny alvorlig kritik. Overlæge Peter Marckmann er så frustreret over it-systemet, at han har sagt op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Under den sundhedskrise, som corona-virusset har skabt i Danmark, bliver læger flyttet rundt mellem afdelinger på regionens sygehuse, og flere pensionerede læger er trådt tilbage i deres hverv for at hjælpe til.

Midt i alt det nye står it-systemet Sundhedsplatformen som en hæmsko for lægernes arbejde, fortæller DR Sjælland.

- Sundhedsplatformen er så ulogisk opbygget. Det er som at komme til et nyt land og skulle lære et nyt sprog, siger Peter Marckmann, overlæge på medicinsk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, til DR Sjælland.

quote Det er som at gå med en sten i skoen, hvor du til sidst bare ikke kan holde det ud mere

Peter Marckmann, overlæge på medicinsk afdeling, Sjællands Universitetshospital

Han forklarer, at lægerne først skal lære at bruge det nye system, og det vil få dem på glatis.

Peter Marckmann er så frustreret over Sundhedsplatformen, at han har valgt at sige sit job op.

Kørt ned over modgang

Han fortæller til TV2 ØST, at beslutningen om at opsige jobbet på Sjællands Universitetshospital i Roskilde for ham er en nødløsning:

Læs også
Formand for 837 overlæger: Sundhedsplatformen er den største katastrofe i 28 år
Læs også
Formand for 837 overlæger: Sundhedsplatformen er den største katastrofe i 28 år

- Jeg er kørt psykisk ned af det efter at have kæmpet i tre år med det. Det er ikke for at protestere, det er for at redde mig selv, vil jeg sige, fortæller han og tilføjer:

- Det er som at gå med en sten i skoen, hvor du til sidst bare ikke kan holde det ud mere.

System er som et nyt land

Peter Marckmann oplever, at den kritik og utilfredshed, der er med it-systemet blandt et stort antal læger, ikke bliver taget seriøst af beslutningstagerne.

quote Jeg har tre måneders opsigelse, så jeg regner med og håber på, at corona-krisen er drevet over, når jeg forlader skuden

Peter Marckmann, overlæge på medicinsk afdeling, Sjællands Universitetshospital

- Der er ikke nogen lysning at se frem til. De har sagt mange gange, at nu bliver det godt, men der er ikke sket reelle fremskridt.

I den aktuelle corona-situation oplever overlægen nye udfordringer med Sundhedsplatformen. Han ser corona-patienter hver eneste dag. Det samme gør kolleger fra en lang række andre afdelinger.

Overlægen forklarer, at for dem, som er vante til at arbejde på den medicinske afdeling, er der ikke så meget nyt med Sundhedsplatformen.

- Men vi bliver assisteret af læger fra andre specialer, og de er udfordret af vores måde at bruge Sundhedsplatformen på, siger Peter Marckmann.

Læs også
Overlæge om Sundhedsplatformen: - Vi kan ikke byde patienterne det
Læs også
Overlæge om Sundhedsplatformen: - Vi kan ikke byde patienterne det

Det er for dem som at komme til at nyt land, påpeger han.

Det særlige ved Sundhedsplatformen er ifølge overlægen, at det er udformet som en meget individuel løsning til de enkelte afsnit på sygehuset og de enkelte læger.

- Det gør det svært at arbejde effektivt.

Bliver mens det brænder

Ifølge Peter Marckmann er Sundhedsplatformen ikke katastrofalt for det daglige corona-arbejde.

- Men det er bøvlet at arbejde med, påpeger han, og det er opslidende i det lange løb.

Overlægens opsigelse kommer midt i den største sundhedskrise i nyere Danmarkshistorie. Han har dog intet ønske om at stikke af, mens det brænder.

Sundhedsplatformen
Læs også
Overlægeforening kritiserer manglende uddannelse i Sundhedsplatformen: - Det er farligt for patienterne
Sundhedsplatformen
Læs også
Overlægeforening kritiserer manglende uddannelse i Sundhedsplatformen: - Det er farligt for patienterne

- Jeg har tre måneders opsigelse, så jeg regner med og håber på, at corona-krisen er drevet over, når jeg forlader skuden, siger Peter Marckmann, der endnu ikke har besluttet, hvad der skal ske efterfølgende.

Ekstra byrde i en presset tid

En ting er dog sikkert, lægegerningen vil han fortsætte med – bare ikke et sted, hvor man bruger Sundhedsplatformen, som bruges af sygehusene på Sjælland.

Overlægens kritik af Sundhedsplatformen bakkes op af formanden for overlægerådet i Region Sjælland, Anne Jung.

Hun fortæller til DR Sjælland, at nogle læger vil få brug for hjælp fra sekretærer eller yngre læger, der alle skal have oplæring, og det er en ekstra byrde i en presset tid.

Anne Jung har tidligere sagt til TV2 ØST, at lægerne, der til daglig arbejder med Sundhedsplatformen, har oplevet mange problemer og udfordringer.

- Det er den største katastrofe i mit professionelle liv, og jeg har været læge i 28 år, lød det dengang fra formanden for overlægerådet. Ordene faldt i forbindelse med en samlet kritik på vegne af 837 læger, som blev fremsendt til pressen i september 2019.

TV2 ØST har forelagt Region Sjælland Peter Marckmanns kritik af Sundhedsplatformen. I et skriftligt svar har redaktionen modtaget følgende fra Leif Panduro, sundhedsdirektør i Region Sjælland:

- Vi støtter selvfølgelig personalet, hvis de ikke er vant til at arbejde i Sundhedsplatformen. Det gør vi for eksempel ved hjælp af sekretærer og lignende. Vi har ingen forventninger om, at man bare hopper ind fra gaden og kan afløse 1 til 1. Derfor støtter vi op om dem og finder arbejdsgange, som sikrer, at det går rigtigt til i denne ekstraordinære situation med COVID-19.


Nyhedsoverblik