Kommune i brøler - syv personer fik statsborgerskab ved en fejl

Syv udlændinge er alligevel ikke danske statsborgere, efter at Vordingborg Kommune gennemførte en ceremoni uden håndtryk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
Clock25. apr 2020, kl. 09:46
Artiklen er opdateret med skriftligt svar fra udlændinge- og integrationsministeriet.

Syv udlændinge fik onsdag et længe ventet dansk statsborgerskab, da Vordingborg Kommune afholdt en grundlovsceremoni. Troede de. For nu er statsborgerskabet taget fra dem igen.

Ved ceremonien undlod ansøgerne og borgmester Mikael Smed (S) det famøse håndtryk, som ellers er en ufravigelig del af ceremonien.

quote At det håndtryk får lov at spænde ben, det bliver lidt latterligt

Marko Fribert, Vordingborg

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fortalte dog i sidste uge, at man midlertidigt ville suspendere kravet for at undgå coronasmitte. En suspendering, Vordingborg Kommune troede var gældende fra da af.

Men ministeren kan ikke på egen hånd suspendere håndtrykskravet. Lovændringen skal først gennem de tre traditionelle behandlinger i Folketinget, har udlændinge- og integrationsministeriet oplyst til Vordingborg Kommune.

Ærgerlig situation

Fordi Vordingborg Kommune opfattede beskeden uklar og troede, at suspenderingen var gældende, holdt den fast i den planlagte dato for grundlovsceremonien, som ellers var blevet aflyst. Overfor TV2 ØST kalder Mikael Smed misforståelsen for "rigtig ærgerlig" og synd for borgerne.

- Først sender man en melding ud, der kan tolkes som, at håndtryksreglen bliver suspenderet, og så får vi mennesker ind, der har ventet mellem to et halvt og tre et halvt år på at blive danske statsborgere. Nu viser det sig så, at reglen ikke er suspenderet alligevel, siger Mikael Smed.

Camilla Kampmann sosuassistent i uniform
Læs også
Sosu-assistenten Camilla blev smittet - nu kommer hun med en bøn til alle
Camilla Kampmann sosuassistent i uniform
Læs også
Sosu-assistenten Camilla blev smittet - nu kommer hun med en bøn til alle

Han undrer sig over misforståelsen, men hæfter sig især ved, at suspenderingen ikke er trådt hurtigere i kraft i en tid, hvor meget andet kan blive lynbehandlet.

- I disse ekstraordinære tider er det lynhurtigt blevet gjort forbudt eksempelvis at besøge ældre og sårbare på plejehjem og bosteder, men man kan ikke se igennem håndtryksreglen. Det kunne man godt gøre, siger han.

Borger: Lidt latterligt

En af de borgere, som alligevel ikke fik sit statsborgerskab, er Marko Fribert fra Vordingborg-egnen, som DR.dk har talt med. Han er oprindeligt fra Østtyskland, men er nu gift med en dansk kvinde og bor i Vordingborg. Han forstår ikke, at et håndtryk skal være afgørende.

- Det viser virkelig det, der er galt med den lov. At det håndtryk får lov at spænde ben, det bliver lidt latterligt. Det undrer mig, at fysisk kontakt er lovgivning i Danmark, siger han til DR.dk.

quote Jeg har helt ondt i maven over de her syv borgere. Det er virkelig synd for dem

Kathrine Olldag (R), folketingsmedlem

Udmeldingen om lovforslaget af suspenderingen af håndtrykskravet kom efter stærkt pres fra regeringens støttepartier, blandt andet Det Radikale Venstre.

Søndermarksskolen i Slagelse
Læs også
Skolelærer i Slagelse smittet med coronavirus
Søndermarksskolen i Slagelse
Læs også
Skolelærer i Slagelse smittet med coronavirus

Partiets sjællandske folketingsmedlem, Kathrine Olldag, kritiserer regeringen for at være lang tid om at få hastebehandlet suspenderingen. Hun bor i Præstø, Vordingborg Kommune, og var selv til stede ved onsdagens grundlovsceremoni for at fejre de nye statsborgere.

- Jeg har helt ondt i maven over de her syv borgere. Det er virkelig synd for dem. Og det udstiller, hvor absurd den her lovgivning har været fra start af.

-I den her coronakrise har Folketinget hastebehandlet mange lovforslag igennem, men der er ikke noget, der tyder på, at Socialdemokratiet har travlt med at få hastebehandlet den her lov, siger Katrine Olldag.

I en mail til TV2 ØST oplyser udlændinge- og integrationsministeriet:

"Udlændinge- og Integrationsministeriet sendte den 16. april et brev til KL og landets kommuner. Heraf fremgår det, at suspensionen af kravet om håndtryk ved kommunalbestyrelsernes afholdelse af grundlovsceremonier forudsætter vedtagelsen af det lovforslag om indfødsrets meddelelse, der blev fremsat for Folketinget i går (fredag, red.) og forventes vedtaget før sommerferien."


Nyhedsoverblik