Er du frustreret over lukkede genbrugspladser? Dyrevenner har løsningen

Når man lader haveaffaldet ligge i haven hjælper man ifølge Dyrenes Beskyttelse til en bedre biodiversitet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange af landets genbrugspladser er lukket på grund af frygten for smittespredning. Det skaber frustrationer for flere haveejere, fordi de ikke kan komme af med deres haveaffald.

quote Det er på mange måder fjollet at fjerne alt sit haveaffald

Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse

Men hos Dyrenes Beskyttelse har man en løsning på problemet, og haveejerne kan desuden gøre noget godt for biodiversiteten og solsorten.

- Det er på mange måder fjollet at fjerne alt sit haveaffald, fordi der er rigtig meget guf i det til fuglene – og der er i det hele taget bare rigtig mange dyr, som lever i sådan en bunke haveaffald. 

- Så det, at genbrugspladserne er lukket, og du skal tænke over dit haveaffald, er en fantastisk mulighed, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

For hvis man vælger at beholde haveaffaldet i haven og lægger det et diskret sted, så er en bunke bestående af blandt andet grene og slået græs ifølge ham et fantastisk levested for mange smådyr.

- Og når det er et godt levested for smådyr, så bliver det også et godt spisekammer for havens fugle, siger Michael Carlsen.

- Det er også i sådan nogle bunker, at pindsvin og fugle bygger sin rede. Du kan også finde skrubtudser og vandsalamandere i bunden af en bunke med haveaffald, tilføjer han.

Det er ikke kun Kim Kroner, der undrer sig over, hvorfor genbrugspladserne er lukkede.

 

Haveaffald kan erstatte mejsekugler

Men det er ikke kun insekter, fugle og andre smådyr, der kan have glæde af en bunke haveaffald.

For hvis man lader det grønne affald ligge, kan man selv spare penge senere på året.

- Det er paradoksalt, at vi gerne vil have småfugle i vores haver – og vi køber rigtig mange mejsekugler, solsikkefrø, frøblandinger og så videre i løbet af vinteren. Men det, vi giver fuglene, er faktisk kun en lille del af fuglenes føde, siger Michael Carlsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Solsorten kaster sig over en mejsekugle.
Solsorten kaster sig over en mejsekugle. Foto: TV ØST

- Det meste af tiden skal de have deres naturlige føde, som for manges vedkommende simpelthen er smådyr. Så fuglene, som vi ser ved foderbrættet om vinteren, skal rundt og finde larver, edderkopper og biller det meste af året, og det kan de kun, hvis du har en have, der tilbyder den slags ting – og en god start er en kompostbunke, påpeger han.

Dumper affald i naturen og på rastepladser

Mens coronakrisen har fået landets genbrugspladser til at lukke ned for privatpersoner, er flere begyndt at dumpe bygge- og haveaffald i naturen og på rastepladser.

Som TV2 ØST forleden kunne fortælle, øger det presset på kommunerne, der allerede har fuldt fokus på coronavirussen og dets konsekvenser. Nu skal kommunen også rydde op efter borgerne.

- Vi har set en del haveaffald, for det er jo godt vejr, så folk går i haven og gør den i stand. Og så har vi set vaskemaskiner, murbrokker og sådan nogle ting, siger Teknik- og Miljøchefen i Stevns Kommune Birgitte J.T.K Nielsen, der er skuffet over borgernes måde at skaffe sig af med affald på.

Artiklen fortsætter under billedet.

Man kan tydeligt se i naturen, at folk ikke kan komme på genbrugspladsen i øjeblikket.
Man kan tydeligt se i naturen, at folk ikke kan komme på genbrugspladsen i øjeblikket. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Det ekstra arbejde tærer på kommunens ressourcer.

- Vi har andre mere livsnødvendige ting, som de her mænd skal tage sig af. Vintertjenester og andet i denne her tid, siger Birgitte J.T.K Nielsen.

Og det er ikke for sjov, at genbrugspladserne holder lukket.

- Folk kunne ikke finde ud af at holde afstand. De gik meget tæt på personalet for at spørge, hvor ting skulle sorteres henne. Det kunne vi ikke administrere, siger Birgitte J.T.K Nielsen.

Kommuner opfordrer borgere til at vente

I Vordingborg Kommune oplever man også, at folk smider mere affald i naturen. Derfor kommer de nu sammen med Stevns Kommune med en direkte appel til borgerne og beder dem tage ansvar.

- Det er knaldhamrende forkert i forhold til det, man skal gøre. Vi skal tænke os om. Det er blevet sagt, og der er pressemøder hele tiden fra regeringen og myndighederne om, at vi skal opføre os forsvarligt. Og så skal man ikke gå ud i en affaldsbeholder og dumpe sit skidt, siger chefen for Trafik og Ejendomme i Vordingborg Kommune Lise Thorsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Opfordringen er at vente, til krisen er overstået.

- Tydeligvis er haven jo stor nok til noget, der er stort i beplantning. Så kan man vel lade traileren blive stående eller vente på, at denne her coronatid går over, siger Birgitte J.T.K Nielsen fra Stevns Kommune.

- En pose med gammelt, brugt tøj - eller en smadret rude. Den rådner jo ikke. Den kan vente, tilføjer Lise Thorsen.