Fond kaster redningskrans til de svages hjælpere under krisen

En hjælpepulje på hele 50 millioner kroner fra Trygfonden skal give krisehjælp til dem, der hjælper socialt sårbare gennem krisen.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Coronakrisen er alvorlig, og den rammer blandt andet socialt udsatte hårdt. 

Derfor afsætter Trygfonden nu en hjælpepulje på hele 50 millioner kroner til at spænde et sikkerhedsnet fast under de foreninger, organisationer og firmaer, der hjælper de mest udsatte, sårbare og eksempelvis kronisk syge.  

quote For mennesker der savner social kontakt til andre, eller som har brug for struktur i deres hverdag, er hjælpen ekstra vigtig

Cathrine Riegels Gudbergsen, formand, TrygFondens regionale råd

- Vi kan se, at der er et problem derude. Og vi har fået henvendelser fra frivillige organisationer, der er enormt pressede. Vi vil gerne støtte op om fællesskabet, og derfor vil vi rigtig gerne støtte dem, som er med til at skabe tryghed i samfundet, siger Cathrine Riegels Gudbergsen, der er formand for TrygFondens regionale råd i Region Sjælland til TV2 ØST. 

Hjælp til virksomheder

TrygFonden har de seneste år især markeret sig i offentligheden omkring badesikkerhed - men arbejder løbende med det sociale arbejde.

20 af de 50 millioner kroner er øremærket hjælp til socioøkonomiske virksomheder, der hjælper de udsatte. De sidste 30 millioner kroner er målrettet foreninger og organisationer, der tilsvarende hjælper. 

frivillige_kirkens_korshaer.jpg
Læs også
Socialt udsatte får langdistance-krammer: - Det er det næstbedste, vi kan gøre
frivillige_kirkens_korshaer.jpg
Læs også
Socialt udsatte får langdistance-krammer: - Det er det næstbedste, vi kan gøre

Organisationer og foreninger i Region Sjælland, som ønsker og har kapaciteten til at bidrage, opfordres til at søge. 

- Det her er en helt særlig tid. Og for mennesker der savner social kontakt til andre, eller som har brug for struktur i deres hverdag, er hjælpen ekstra vigtig. Men krisen rammer både frivillige foreninger og organisationer og firmaer, der har specialiseret sig i at hjælpe - og derfor er denne hjælp så vigtig, siger Cathrine Riegels Gudbergsen. 

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Lonni Christiansen
Grafik: Lonni Christiansen

Nye ideer

Det handler dog i lige så høj grad om at finde nye ideer i krisen end at fortsætte med at holde andre ting i live. 

Det kunne eksempelvis være digital lektiehjælp til børn i familier, hvor der ikke er overskud til lektiehjælp, digitale aktiviteter og leg, digitale besøgsvenner, og eksempelvis når spejderne laver ”hjemmespejd”.  

Trygfonden mener, at der er særlig meget brug for hjælpen fra organisationer og firmaerne lige nu, fordi så mange udsatte, sårbare og kronisk syge ikke længere kan leve, som de plejer. De sidder i stedet hjemme – og det kan være et problem for dem. De kan blive ramt af bekymringer, ensomhed og mentale udfordringer i denne særlige tid. 

quote Vi ved ikke, hvor lang tid nedlukningen varer. Det betyder, problemerne kan komme til at vokse for de svageste

Cathrine Riegels Gudbergsen, formand, TrygFondens regionale råd

- Mange organisationer betaler for deres sociale arbejde med for eksempel indtægter fra genbrugsbutikker, eller ved at bruge ældre som frivillige. Men genbrugsbutikkerne er mange steder lukkede, og de ældre er i isolation derhjemme. Det sætter arbejdet med at hjælpe de svageste i samfundet under pres - både økonomisk og målt på arbejdskraft, siger Cathrine Riegels Gudbergsen. 

- Vi kan ikke skaffe frivillige, men vi kan hjælpe med at få budskabet ud – og vi kan også hjælpe med at få det daglige arbejde til at flyde, siger hun og opfordrer de lokale virksomheder til at søge puljen. 

Hurtig behandling

Det særlige ved den nye pulje er, at tingene i forhold til normalen går stærkt. Der må således ikke gå mere end tre døgn fra en ansøgning er modtaget, til der skal ligge et svar til ansøgeren. Typisk vil det ske efter mindre end et døgn. Pengene fordeles efter først-til-mølle-princippet.  

- Der er normalt nogle relativt stramme kriterier, når man søger vores fond. Det er der ikke her. En lille forening for ensomme i en by kan måske have projekter, som de ikke kan løfte selv økonomisk, men som er en god ide. Dette kan være hjælp til dem, siger Cathrine Riegels Gudbergsen. 

Støtten til organisationer og foreninger der hjælper dem med størst behov er samlet i en særlig akutpulje, der åbner for ansøgninger fra og med i dag.  

De 20 millioner kroner målrettet virksomheder kan først søges fra den 6. april. 

- Vi ved ikke, hvor lang tid nedlukningen varer. Det betyder, problemerne kan komme til at vokse for de svageste. Derfor er hjælpen nu vigtig, siger hun. Hun peger på, at særligt virksomhederne er udsatte, da de kan have ansatte, der skal have løn. 

Du kan læse nærmere om puljen her


Nyhedsoverblik