Flere syge på plejehjem i Slagelse - ansat testet positiv for corona

En ansat på Plejecenter Antvorskov er blevet testet positiv med corona-virus. Plejecenteret har de seneste uger kæmpet med mange syge beboere. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En ansat på Plejecenter Antvorskov i Slagelse er fredag blevet testet positiv for coronavirus. 

Det oplyser plejecenteret til TV2 ØST. 

Der er tale om en medarbejder, der i forvejen var sygemeldt efter at have fået symptomer på sygdommen. 

- Vi har de seneste uger haft en del beboere, der har været smittet med coronavirus, og i dag kom så den første positive test blandt personalet, fortæller Pernille Rolsted, der er forstander på plejecenteret.  

Plejecenteret var et af de første plejehjem i vores del af landet, hvor en beboer blev indlagt med sygdommen. Siden har livet været meget anderledes på centeret. 

- Vi har både beboere, som er indlagt på hospitalet med smitte, og andre, som klarer sig igennem sygdommen her i isolation. Det stiller særlige krav til vores arbejde, som foregår efter de anbefalinger, som vi får fra Sundhedsstyrelsen og fra Slagelse Kommune, siger Pernille Rolsted, der understreger, at plejecenteret næsten dagligt er i kontakt med myndighederne for at opklare spørgsmål. 

Hun oplyser, at beboerne især er i deres boliger.

Også på plejecenteret Skovlund i Boeslunde ved Skælskør er der beboere, der er smittet med corona. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så der ud, efter centeret første gang fik indlagt en beboer med corona-smitte.
Sådan så der ud, efter centeret første gang fik indlagt en beboer med corona-smitte. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Startede for tre uger siden 

Sygdommen er dryp for dryp brudt ud blandt beboerne på centeret, siden den første blev konstateret positiv med sygdommen for snart tre uger siden. 

pc1.jpg
Læs også
To beboere smittet med coronavirus på regionale plejecentre
pc1.jpg
Læs også
To beboere smittet med coronavirus på regionale plejecentre

Pernille Rolsted oplyser, at næsten alle beboere på centeret er blevet testet, og at mange af disse prøver ikke viser tegn på smitte. 

- Vi kontrollerer hver dag temperaturen og iltningen i blodet hos alle beboere, og isolerer selvfølgelig alle, hvor der er mistanke om smitte, fortæller hun. 

Hun fortæller dog, at det er svært at forudsige, hvem der er smittet, med mindre man foretager en prøve. Symptomerne kommer pludseligt og nogle gange voldsomt. Derfor er tests da også intensivt i brug på plejecenteret. 

- Vi vil rigtig gerne have styr på, hvem der er smittet, og hvem der ikke er. Og det er klart, at vores hverdag på plejecenteret er ændret fuldstændigt. Vi prøver at beskytte både beboerne og os selv så godt som overhovedet muligt, siger Pernille Rolsted. Hun oplyser, at hun træffer beslutning om, at personalet skal testes, mens det er en lægelig vurdering, om de ældre skal testes.

Pernille Rolsted oplyser, at der fortsat er nok værnemidler på plejecenteret. De bruges flittigt i arbejdet – og der rengøres ekstra meget i øjeblikket for at prøve at bekæmpe smitten. 

Plejecenteret var et af de første til at isolere sig i Danmark. Siden har pårørende ikke måttet komme på besøg, og selv posten må sætte pakker udendørs. 

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Flere test vil vise flere smittede blandt sundhedspersonale

Når der testes flere for coronavirus, så vil også flere ansatte på sundheds- og ældreområdet blive testet positive.

Sådan lød budskabet på myndighedernes pressemøde fredag.

- Der er flere og flere, der bliver bekræftet smittet ligesom i befolkningen. Ligesom i befolkningen er der et stort mørketal, men fordi vi tester personale hyppigere, vil vi forvente at se en større forekomst der, sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på fredagens myndighedspressemøde.

 

Det er Sundhedsstyrelsen, der har ansvar for retningslinjer for, hvornår sundhedspersonale skal testes for coronavirus. Onsdag blev retningslinjerne for test opdateret, og det betyder blandt andet, at det også er blevet lettere at henvise medarbejdere i sundheds- og ældresektoren med milde symptomer til test.

Allerede i højt niveau 

At en ansat nu også er testet positiv, får ikke de store konsekvenser for det daglige liv på plejecenteret. 

- Vi gør allerede alt, hvad vi kan for at bekæmpe smitten. Medarbejdere må i forvejen ikke komme på job, hvis de har bare de allermindste symptomer på sygdom. Og samtidig, så er vores sygefravær et af de laveste nogensinde. Vi står sammen mod sygdommen, og indtil videre går det rigtig godt med at bekæmpe smitten, siger hun. 

Hun siger, at det giver helt særlige udfordringer at arbejde med de ældre i denne tid. Det betyder også forventninger til, hvordan de ansatte opfører sig, når de har fri. 

- Det er den mest sårbare målgruppe, som vi har. Vi gør alt for at beskytte dem, og jeg kender mine ansatte godt nok til at vide, at de vil tage det tungt, hvis de smittede en beboer. Det betyder også, at de gør ekstra meget for at passe på smitte, når de har fri, siger hun. 

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Lonni Christiansen
Grafik: Lonni Christiansen

Beboer rask igen 

Selvom det er en hård tid, hvor de daglige rutiner på plejecenteret er erstattet med krig mod smitten og en indsats mod ensomhed hos de gamle, så er der også lys i mørket. 

- Vi har beboere, som har været smittet af sygdommen, men som nu er raske igen. Det synes jeg er vigtigt at sige. Vi hører så tit, at det er rigtig slemt at få sygdommen – men også svækkede ældre kan klare sig igennem og komme friske ud på den anden side, siger hun.


Nyhedsoverblik