Fik ondt af ensomme ældre - bagermester spreder glæde med 4.000 stykker lagkage

En lokal bagermester fra Faxe fik ondt af de ældre, som ikke må få besøg på plejehjemmene under coronakrisen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Coronatiden er særlig svær for svage og ældre borgere på regionens plejehjem. Det synes bagermester Brian Hylleberg Hansen fra Haslev er synd.

Derfor satte han sig for med lokal opbakning at lave lagkage til så mange pleje- og ældrecentre i Faxe Kommune som muligt.

quote Det er fedt at se, at hele lokalsamfundet faktisk bakker op om noget, som man lige laver lokalt

Brian Hylleberg Hansen, indehaver, Mesterbageren

- Det er 4.000 stykker lagkage, vi er oppe på, siger Brian Hylleberg Hansen, indehaver af Mesterbageren i Haslev, der fredag kunne bringe den første leverance ud.

  - Det er til dem, der sidder alene og ikke har besøg af deres børn eller børnebørn – alle dem, som bare sidder. Vi andre har mulighed for at have kontakt med en masse andre.

Artiklen fortsætter under billedet

Brian Hylleberg Hansen har haft travlt, for det er er gået hen at blive til 4.000 stykker lagkage, som skal sprede glæde på kommunens plejehjem.
Brian Hylleberg Hansen har haft travlt, for det er er gået hen at blive til 4.000 stykker lagkage, som skal sprede glæde på kommunens plejehjem. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Normalt ville han have travlt med andre projekter. Corona-nedlukningen har dog lagt en dæmper på det meste, men så var det, at hans kone fik en idé.

- Alle vores kageborde, kagemænd, lagkager, bryllupskager er aflyst på grund af coronaen. Så sagde hun: Så kører vi lagkagestykker ud til alle de gamle.

Stærk lokal opbakning

Indtil videre er 14 plejecentre i Faxe Kommune på listen. Finansieringen står borgere fra Haslev for i form af donationer, der på kort tid har vokset sig til samlet 25.000 kroner.

- Det er fedt at se, at hele lokalsamfundet faktisk bakker op om noget, som man lige laver lokalt nu og her.

På plejecenteret Frederiksgadecenteret i Haslev har de ikke måttet få besøg de seneste seks uger. Derfor var det en stor nyhed, da der fredag kom lagkage, og glæden var stor.

Artiklen fortsætter under billedet

- De har glædet sig, det kunne vi også se, siger Ragnhild Vestergaard (tv), beboer på Frederiksgadecenteret i Haslev. Hun havde sammen med Aase Christensen taget opstilling, da bagermesteren ankom.
- De har glædet sig, det kunne vi også se, siger Ragnhild Vestergaard (tv), beboer på Frederiksgadecenteret i Haslev. Hun havde sammen med Aase Christensen taget opstilling, da bagermesteren ankom. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

- Det er lækkert, jeg elsker lagkage, det kan du også se, siger Ragnhild Vestergaard, beboer på Frederiksgadecenteret i Haslev, med et lille smil.

- De har glædet sig, det kunne vi også se, tilføjer hun.

Blomster og sang til de ældre

På det seneste er det blomstret op med initiativer tiltænkt særligt de ældre borgere på plejehjemmene, som ikke må få besøg af deres pårørende.

Flere steder har musikanter troppet op i det fri for åbne vinduer og spillet op til fællessang. Og i Vipperød i Holbæk fik en blomsterbinder den idé, at der skulle deles blomster og chokolade ud til de ældre.

Annie Glerup og hendes datter fra Vipperød besluttede sig for at tage imod Dronning Margrethes opfordring, da majestæten i anledningen af hendes 80-års fødselsdag ønskede, at befolkningen sendte blomster til de ældre.

Det blev til næsten 700 blomster og chokolader til ældre i hele oplandet omkring Vipperød.

- Jeg ville jo bare have sørget for blomster til 65 beboere på et ældrecenter. Men så greb det om sig, og jeg blev grebet, fordi alle pludselig var så vilde efter at donere penge og foreslog nye steder, hvor ældre borgere også ville sætte pris på blomster, fortalte Annie Glerup for et par uger siden til TV2 ØST.

Også her blev initiativet drevet af donationer, og på selve udbringningsdagen hjalp flere end 28 personer til.