Efterlyser hjælpepakke - over 100 års revyhistorie er truet af corona

De danske revyer råber nu i kor. De mener, at regeringens hjælpepakker er lavet på en måde, der ikke gavner landets sommerrevyer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden 1912 har sommerrevy været en del af Nykøbing Falster. Her slog Nykøbing Falster Revyen for første gang dørene op for publikum. 108 år senere står teateret i en af sine måske største kriser.

Coronaepidemien gør, at kun halvdelen af årets revybilletter er solgt. Oven i det kommer, at holdet bag revyen ikke ved, om de overhovedet kommer til at tage imod en eneste gæst i år.

quote Der er en sandsynlighed for, at vi går konkurs. Og det er derfor, vi har så meget brug for at kunne gå efter den hjælpepakke

Mickey Pless, direktør, Nykøbing Falster Revyen

Det er under to uger siden, at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fortalte, at store arrangementer til og med august ville være aflyst.

Men hvad er et stort arrangement? Hos Nykøbing Falster Revyen, der flere gange er kåret som årets revy, kan der sidde 629 publikummer, når der er udsolgt. Men direktøren ved endnu ikke, om det bliver lovligt at samle så mange inden den planlagte premiere den 11. juni.

- Det er helt forfærdeligt, fordi vi mangler svar fra politikerne på, hvad en stor forsamling er. Det er meget vigtigt for os, om vi må samle 629 mennesker i Nykøbing Falster til revy. Det svar har vi nu efterlyst i næsten fem uger, siger direktør for Nykøbing Falster Revyen, Mickey Pless.

Læs også
Overblik: Disse lokale markeder og festivaler aflyses
Læs også
Overblik: Disse lokale markeder og festivaler aflyses

Han er også næstformand for brancheforeningen Danske Revyer, der samler de 20 professionelle revyer i Danmark. Her mener man ikke, at regeringens forskellige hjælpepakker er lavet på en måde, der hjælper revyerne tilstrækkeligt.

- Der er i øjeblikket 20 sommerrevyer, som ikke aner, hvor de står. Vi har ikke fået svar trods gentagende henvendelser til ordførere, kulturministeren, erhvervsministeren, statsministeren. Vi har skrevet til dem alle sammen, men vi får ikke svar på det.

Truet af konkurs

Arrangører af andre store begivenheder i løbet af sommeren har allerede meldt ud, at deres arrangementer vil blive flyttet til næste år.

Ifølge Revy Danmark er det dog ikke en mulighed i revybranchen, da en stor del af pengene allerede er brugt på eksempelvis reklamer og rekvisitter.

Vinder af Årets Revy
Læs også
Stor triumf til Nykøbing F. Revyen - kåret som Årets Revy
Vinder af Årets Revy
Læs også
Stor triumf til Nykøbing F. Revyen - kåret som Årets Revy

Samtidig er der allerede lagt planer for nye forestillinger i 2021.

- Det vil være lidt som at tisse i bukserne, fordi det er de samme penge, vi smørrer ud over to stykker brød. De penge, vi allerede har brugt på produktion i år, skal vi bruge til at producere for i 2021. Det kan vi ikke.

Konsekvenserne vil også være store, hvis de købte billetter til for eksempel Nykøbing Falster Revyen skal tilbagebetales til køberne. Det samme gør sig gældende, hvis revyen skal spille for halvtomme sale, fordi alle billetter ikke bliver solgt. I begge tilfælde ville det kunne betyde konkurs for revyen.

- Ja, det vil jeg sige. Jeg vil sige, at der er en sandsynlighed for, at vi går konkurs. Og det er derfor, vi har så meget brug for at kunne gå efter den hjælpepakke, der giver kompensation for aflyste arrangementer.

Vil have kriterier for hjælpepakke ændret

Netop hjælpepakken for aflyste arrangementer henvender sig ifølge Mickey Pless ikke til de danske revyer. Derfor arbejder brancheforeningen benhårdt på at få den justeret.

Ifølge Mickey Pless er de fleste revyer udelukket fra at søge hjælpepakken, da den gælder for enkelte arrangementer med mindst 1000 deltagere.

Spillestedet Stars
Læs også
Håndsrækning til kulturen: Nu kan museer, teatre og spillesteder få hjælp
Spillestedet Stars
Læs også
Håndsrækning til kulturen: Nu kan museer, teatre og spillesteder få hjælp

Den eneste revy i Danmark, der har flere end 1000 deltagere per forestilling, er Cirkusrevyen.

- Vi kunne godt tænke os, at hjælpepakken blev ændret, så det var 1000 publikummer akkumuleret over flere arrangementer, for så ville alle danske sommerrevyer være hjulpet.

Hjælp kan være på vej

Fredag har det ikke været muligt at få en kommentar til kritikken fra kulturminister Joy Mogensen (S), da hun deltager i regeringens forhandlinger om den videre genåbning af det danske samfund.

quote Det er rart, at de knokler, men jeg vil nu se det, før jeg tror det

Mickey Pless, direktør, Nykøbing Falster Revyen

Hun har dog skrevet en besked til blandt andet sommerrevyerne på sin Facebook-side.

- Revyerne, friluftskoncerterne, sommerspillene, cirkusforestillingerne, store kulturarrangementer og de mindre festivaler – Jeg ved, I lige nu sidder på nåle for at få svar på, om jeres arrangement kan finde sted i sommermånederne. I er den danske sommer – og I er ikke glemt.

- I skal vide, at regeringen og Folketingets partier knokler for at give jer svar på jeres spørgsmål og finde gode mulige løsninger for jer, skriver Joy Mogensen.

Artiklen fortsætter under opslaget.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hos revydirektør Mickey Pless bliver den besked modtaget med blandede følelser.

- Det er rart, at de knokler, men jeg vil nu se det, før jeg tror det. Men det er dejligt, hvis de er ved at finde ud af noget. Det vil jeg bifalde meget, siger han.


Nyhedsoverblik