Drive-in-gudstjeneste og prædiken på Facebook - påskesøndag bliver markeret på helt nye måder

Coronakrisen har sat en stopper for påskegudstjenester i landets kirker, så præsterne har fundet på helt nye måder at mødes med deres menigheder på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er med stor sandsynlighed første gang i de 800 år, der har været en domkirke i Roskilde, at der ikke er blevet holdt gudstjeneste på en påske søndag.

Det fortæller Peter Fischer Møller, der er biskop i Roskilde Stift.

- Men nu er vi solidariske med hele den danske befolkning for at bekæmpe coronaen og begrænse smitte, og derfor prøver vi at dele påskens budskab på en anden måde, så vi ikke bidrager til smittespredning, siger biskoppen.

quote Nu gør vi det sådan her og håber, at det kan være med til at give troen rum og give håbet plads

Peter Fischer Møller, biskop, Roskilde Stift

Han drog søndag ud på en nøje planlagt tur for at sende syv prædikener live på Facebook fra syv forskellige steder i stiftet.

- Jeg håber, at sådan syv forskellige perspektiver på, hvad påsken kan betyde, som er det, vi prøver at folde ud på denne her tur, kan være til inspiration til trøst, til opmuntring og til videretænkning for folk, siger Peter Fischer Møller.

Han er glad for at have mulighed for at formidle påskens budskaber til folk i stiftet via Facebook. Men det er langt fra det samme, som at mødes med menigheden i kirken.

- Det er fuldstændigt anderledes at stå her og dele evangeliet. Påskegudstjenesterne er båret af salmesang, af evangelielæsning, af at vi holder altergang sammen, at vi bekænder troen, og at vi modtager velsignelsen. Alt det kan vi jo ikke på samme måde, når vi ikke er fysisk sammen, så det er meget anderledes. Men nu gør vi det sådan her og håber, at det kan være med til at give troen rum og give håbet plads, siger biskoppen.

Han ser frem til, at folk igen kan komme i kirkerne og holde gudstjenester sammen.

- Jeg håber, at denne corona klinger af, så vi snart får mulighed for at samles til gudstjenester. For selvom der kan være noget spændende ved at prøve at formidle på andre måder, som nu denne påskeformidling, er det ikke det samme. Så jeg glæder mig i den grad til at komme i kirke igen, siger biskoppen.

Kirkegænger: - Det betyder noget for folk

Carl Jørgen Nielsen fra Haslev er en af dem, der har set Peter Fischer Møller prædike på Facebook.

Han tror, det kan være med til at ændre folkekirken, at præsterne på grund af coronakrisen har været nødt til at opfinde nye måder til at formidle Guds ord på.

- Jeg synes, det er en rigtig, rigtig god idé, fordi coronakrisen gør jo, at man finder ud af en masse nye ting i kirken, som man ikke har haft før, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Carl Jørgen Nielsen, Haslev.
Carl Jørgen Nielsen, Haslev. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

- Jeg tror, det er noget, der kommer til at præge det videre frem, siger Carl Jørgen Nielsen.

Han er begejstret for den måde, folkekirken har taget internettet i brug under coronakrisen, og har i den seneste tid set flere gudstjenester på nettet, blandt andet en lysgudstjeneste fra Haslev Kirke.

- Når vi går ud på nettet, så er det jo utroligt, hvad der ligger af gudstjenester og andagter og den slags ting på YouTube for eksempel, siger Carl Jørgen Nielsen.

quote Vi tænkte, at det var alletiders mulighed for at nå lidt ud og give folk en oplevelse midt i det her, som er lidt svært og lidt udfordrende

Ole Frederiksen Beinthin, Bibelværkstedet

Han mener, det er vigtigt, at folk stadig kan høre og se præsterne tale, selvom det ikke er muligt at gå i kirke denne påske.

- Det betyder noget for folk, siger han.

Drive-in-gudstjeneste

Det er ikke kun i Roskilde stift, præsterne er kreative.

Også i Lolland-Falsters Stift har coronakrisen vendt op og ned på den måde, påsken markeres i kirkerne.

Her har to frikirker fra Nykøbing Falster for eksempel arrangeret en drive-in-gudstjeneste denne påskesøndag.

- Vi tænkte, at det var alletiders mulighed for at nå lidt ud og give folk en oplevelse midt i det her, som er lidt svært og lidt udfordrende, siger Ole Frederiksen Beinthin, der er præst i Bibelværkstedet, som sammen med City Kirken Nykøbing Falster står bag drive-in-gudstjenesten.

Artiklen fortsætter under videoen.

 

Der var god opbakning fra menigheden til initiativet.

- Det har været svært lige at finde ud af, hvor mange der ville dukke op, men vi har håbet på omkring 30-40 biler, og det ser ud til, at vi kommer derhen, fortalte Ole Frederiksen Beinthin, inden gudstjenesten gik i gang.

René Sørensen fra Vordingborg er en af dem, der var kørt til drive-in-gudstjeneste i Sildestrup.

- Vi savnede en påskegudstjeneste, og så ville vi prøve det her. Det har vi ikke prøvet før. Det kan være, det bliver fremtidens kirke, sagde René Sørensen, der var taget til gudstjeneste sammen med sin kone.

Læs også
På trods af corona: 100 mennesker samler sig til lovlig koncert
Læs også
På trods af corona: 100 mennesker samler sig til lovlig koncert

TV2 ØST talte med ham, inden gudstjenesten begyndte klokken 14.00 søndag eftermiddag.

- Det er meget spændende, det er et godt initiativ, og vi er meget forventningsfulde. Vi glæder os til at dele fællesskabet, selvom det bliver på en lidt anderledes måde, end vi normalt er vant til, sagde han.


Nyhedsoverblik