Coronanedlukning: Storcentre og dele af detailhandlen lukker

Flere og flere bliver smittet med corona. Derfor indfører regeringen yderligere restriktioner, der berører storecentre, detailhandel og skoler.

Tema: Coronavirus
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når storcentrene og deres butikker lukker og siger tak for i dag til de sidste kunder i aften, så bliver det også afslutningen på sidste åbningsdag for i år. Det har regeringen besluttet og her til aften annonceret som et af et række nye tiltag, der skal begrænse smitten med corona.

Så sent som i dag, onsdag, har der hen over det seneste døgn været registreret 3.692 nye tilfælde med coronasmitte. Det er rekord under epidemien i Danmark.

Foruden storcentre, rammer de nye restriktioner også en lang række erhverv fra på mandag, imens der mellem jul og nytår vil være tale om en reel nedlukning af landet, lød det fra statsministren, som indledte pressemødet med at give et oprids af situationen:

quote Fra første juledag til 3. januar vil Danmark reelt være lukket helt ned.

Mette Frederiksen (S) statsminister

- Situationen omkring corona udvikler sig, og den er desværre meget alvorlig. Mere end 22.000 er smittet den seneste uge mod 17.000 ugen før, indledte statsminister Mette Frederiksen (S) pressemødet.

- Flere bliver testet, men andelen af smittede er stigende. Kontakttallet er nu 1,2.

Det betyder, at for hver ti smittede med corona bliver yderligere 12 smittet, og dermed er smitten i samfundet stigende.

- Sundhedsvæsnet er under pres, flere er indlagte og vi nærmer os 500 indlagte, og det betyder, det personale, vi er så afhængige af, skal løbe stærkere. Knap halvdelen af sengepladserne til corona-patienter er nu i brug, sagde statsministeren, inden hun gik over til at præsentere de kommende restriktioner.

Første juledag lukker Danmark ned

Myndighederne forventer ifølge statsministeren, at januar og februar kan blive de hårdeste måneder i pandemien. Derfor indføres yderligere nedlukninger af samfundet, for at undgå smitten løber ud af kontrol, lød det fra Mette Frederiksen.

- Vi skal have smitten i samfundet yderligere ned. Derfor indfører vi i dag nye landsdækkende restriktioner, som vil gælde til efter nytår.

- Fra første juledag til 3. januar vil Danmark reelt være lukket helt ned.

Læs mere om restriktionerne her:

Men inden da vil der i tillæg til de allerede kendte restriktioner ske nedlukninger allerede fra i morgen, torsdag.

- Fra i morgen lukkes storcentre og butiksarkader, dermed lukkes også de butikker, som ligger i storcentrene, med mindre det er dagligvareforretninger eller apoteker, eller butikkerne har egen indgang, siger statsministeren.

Derudover lukker også alle udvalgsvarebutikker som for eksempel byggemarkeder og boligforretninger over 5.000 kvadratmeter fra i morgen den 17. december.

Fra på mandag følger liberale erhverv som frisører, massører, tatovører og køreskoler.

Og fra 25. december vil al detailhandel med undtagelse af supermarkeder, fødevarebutikker og apoteker skulle lukke.

Men ikke kun i erhvervslivet er der indført nye restriktioner.

- Fra 21. december sendes skolelever, der ikke allerede er sendt hjem, hjem fra skole, og fritidsaktiviteter skal også lukke. Samme dag skal også liberale erhverv, som frisører, lukke, sagde Mette Frederiksen.

Ligeledes bliver også elever på høj- og efterskolerne sendt hjem fra på mandag den 21. december.

Restauranter, motionscentre og teatre er også lukket

I forvejen er der indført en lang række restriktioner, som pålægger eleverne i de ældste skoleklasser, gymnasier og videregående uddannelser at modtage undervisning hjemmefra. De sidste kommuner blev omfattet her til eftermiddag, imens hele Sjælland blev omfattet i sidste uge.

I løbet af forrige uge blev landet gradvist lukket ned kommune for kommune i takt med at smittetallet voksede.

Her blev restauranter, beværtninger, motionscentre, svømmehaller og indendørs kulturinstitutioner pålagt at lukke – med den undtagelse, at restauranter fortsat må sælge take-away.

Appel til danskerne i julen

Statsministeren havde også en appel til befolkningen forud for højtiden på aftenens pressemøde.

Julen kan fortsat holdes med maksimalt 10 personer. Men det skal ikke ses som en opfordring til at samles ti personer, sagde statsminister Mette Frederiksen.

- Når alt kommer til alt, så er det vores egne handlinger, der afgør, hvordan vi kommer igennem pandemien. Jeg vil opfordre til, at vi sammen holder humøret højt og smitten nede. Vi kan godt undgå at være ensomme uden at være mange samlet.

I forhold til nytåret vil der komme nye anbefalinger i starten af næste uge, siger Mette Frederiksen.

Forhandler hjælpepakker i aften

Ifølge statsministeren vil regeringen med det samme indlede forhandlinger om hjælpepakker til berørte erhverv.

- Den nye nedlukning af Danmark vil ramme mange virksomheder og lønmodtagere, i en situation hvor vi i forvejen har været igennem nogle svære måneder.

- Jeg forstår, at det kan virke uoverskueligt. Vi vil forhandle med Folketingets partier allerede i aften, sagde Mette Frederiksen.